Kvinna sitter med kaffekopp och tittar på ett event på datorn

Hjärnans Dag Digitalt den 10 mars

Varmt välkommen till Hjärnans Dag Digitalt den 10 mars klockan 16.00-18.00 vid datorn. Med anledning av pågående pandemi kan vi inte genomföra vårt populära Hjärnans Dag. I stället kan du delta kostnadsfritt på vår komprimerade, direktsända digitala träff med några av Sveriges främsta forskare och experter. Klicka på pilen i bilden så kan du se Hjärnans dag i efterhand.

Se Hjärnans Dag Digitalt i efterhand på Youtube

Program:

16.00 Introduktion
Alexandra Pascalidou
hälsar välkommen och intervjuar Anna Hemlin

16.10-16.30 Så kan vi förebygga psykisk ohälsa bland unga
Rapporter visar att psykisk ohälsa bland unga har blivit en av våra främsta folkhälsoproblem. Vi vet också att självmord är en av de vanligaste dödsorsakerna bland ungdomar mellan 15 och 24 år. Men vad beror det på att så många unga mår allt sämre och hur kan vi arbeta för att stärka barns psykologiska motståndskraft? Vad säger den senast samlade vetenskapen?
Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidologi KI
Josef Milerad, docent KI, skolöverläkare och ordförande för Svenska Skolläkarföreningen

16.30-16.50 Hur påverkas hjärnan i en digital tid?
Den mänskliga hjärnan är skapad i en helt annan tid och med mer kunskap om det kan vi lättare hantera de situationer som uppstår i vårt huvud. För vad händer i hjärnan när vi blir stressade och hur påverkas vi av digitaliseringen och ständig uppkoppling?
Kan fysisk aktivitet förbättra minnet och hur mycket måste du röra på dig för att de ska ge effekt på hjärnan?
Anders Hansen, överläkare, psykiatriker och författare

16.50-16.55  Kort musikstycke

16.55-17.15 Musiken, hjärnan och samhället
Musikupplevelser kan öka förmågan att reglera känslor, påverka stress, ge trygghet och skapa känslor av flow. Om vi inte får ta del av musik så kan både sociala, emotionella och estetiska värden gå förlorade. Vad vet vi idag om musikens effekter på hjärnan och hur kan musiken stärka ett mer hållbart samhälle?
Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa vid Kungliga Musikhögskolan, docent i socialmedicin, Inst. för klinisk neurovetenskap Karolinska Institutet.

17.20-17.40 Stress och utmattning
Utmattningssyndrom efter kronisk arbetsrelaterad stress är svårt att bota men lätt att förebygga. Utmattningssyndrom är en sjukdom som innebär trötthet, problem med minne och koncentration och minskad stresstålighet. Och allt fler drabbas.
Marie Åsberg, senior professor vid Karolinska institutet och pionjär inom området
Sofia Ståhl, känd som PT Fia, berättar om sina erfarenheter av utmattningssyndrom och vägen tillbaka.

17.40-17.50 Avslutning
Anna Hemlin och Alexandra Pascalidou

Moderator: Alexandra Pascalidou, journalist, föreläsare och programledare
När: Onsdag 10 mars kl 16.00-18.00
Var: På Youtube

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Professor Caroline Graff, KI, föreläste om Azheimers sjukdomlzhe

Genetiska studier om demenssjukdomar tar oss närmare ett genombrott

Hur kan de ärftliga formerna av Alzheimer hjälpa oss att förstå sjukdomen? Klicka på pilen i bilden och se Caroline Graffs föreläsning på Hjärnans dag.

Ingmar Skoog, professor vid Göteborgs universitet

70 är det nya 50 – vad betyder det för hjärnan?

Idag är vi äldre friskare, lyckligare och socialare än någonsin. Vi är intellektuellt och fysiskt mycket vitalare än förr. Klicka på pilen i bilden och se Ingmar Skoogs föreläsning från Hjärnans dag.

Björn Roslund föreläste om ADHD på Hjärnans dag 2019

Förklaringen bakom ADHD

Det finns nya förklaringar till varför man drabbas av ADHD och vad som händer i hjärnan. ADHD kan innebära både möjligheter och styrkor men också ställa till med problem. Klicka på pilen i bilden ovan och se Björn Roslunds föreläsning från Hjärnans dag.

Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings universitet.

Kan hjärnforskning ge ny behandling av alkoholberoende?

Kommer vi snart att ha en effektiv behandling mot alkoholberoende? Se Markus Heiligs uppskattade föreläsning från Hjärnans dag 2019.

Marie Åsberg, pionjär inom stressforskning föreläste på Hjärnans dag.

Stress förr och nu

Visste du att utmattningssyndrom beskrevs redan 1869? Se Marie Åsberg, en pionjär inom svensk stressforskning, föreläsa om ”Stress förr och nu” på Hjärnans dag. Hur växte begreppet fram och varför är vi mer stressade idag? Vad kan vi göra åt den farliga stressen? Klicka på pilen i bilden och se hennes föreläsning.

Ny forskning kan ge bättre liv efter en stroke

Hur lär man sig leva efter en stroke och vad kan man själv påverka? Antalet personer som drabbas av en stroke minskar. Men stroke är fortfarande den tredje största orsaken till dödsfall i Sverige och många drabbade får leva med funktionsnedsättningar. Klicka på pilen ovan och se på Erik Lundströms föreläsning från Hjärnans dag där han pratar om stroke.