Hjärnfonden
Ge en gåva

Hjärnans Dag Digitalt den 10 mars

Varmt välkommen till Hjärnans Dag Digitalt den 10 mars klockan 16.00-18.00 vid datorn. Med anledning av pågående pandemi kan vi inte genomföra vårt populära Hjärnans Dag. I stället kan du delta kostnadsfritt på vår komprimerade, direktsända digitala träff med några av Sveriges främsta forskare och experter. Klicka på pilen i bilden så kan du se Hjärnans dag i efterhand.

Se Hjärnans Dag Digitalt i efterhand på Youtube

Program:

16.00 Introduktion
Alexandra Pascalidou
hälsar välkommen och intervjuar Anna Hemlin

16.10-16.30 Så kan vi förebygga psykisk ohälsa bland unga
Rapporter visar att psykisk ohälsa bland unga har blivit en av våra främsta folkhälsoproblem. Vi vet också att självmord är en av de vanligaste dödsorsakerna bland ungdomar mellan 15 och 24 år. Men vad beror det på att så många unga mår allt sämre och hur kan vi arbeta för att stärka barns psykologiska motståndskraft? Vad säger den senast samlade vetenskapen?
Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidologi KI
Josef Milerad, docent KI, skolöverläkare och ordförande för Svenska Skolläkarföreningen

16.30-16.50 Hur påverkas hjärnan i en digital tid?
Den mänskliga hjärnan är skapad i en helt annan tid och med mer kunskap om det kan vi lättare hantera de situationer som uppstår i vårt huvud. För vad händer i hjärnan när vi blir stressade och hur påverkas vi av digitaliseringen och ständig uppkoppling?
Kan fysisk aktivitet förbättra minnet och hur mycket måste du röra på dig för att de ska ge effekt på hjärnan?
Anders Hansen, överläkare, psykiatriker och författare

16.50-16.55  Kort musikstycke

16.55-17.15 Musiken, hjärnan och samhället
Musikupplevelser kan öka förmågan att reglera känslor, påverka stress, ge trygghet och skapa känslor av flow. Om vi inte får ta del av musik så kan både sociala, emotionella och estetiska värden gå förlorade. Vad vet vi idag om musikens effekter på hjärnan och hur kan musiken stärka ett mer hållbart samhälle?
Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa vid Kungliga Musikhögskolan, docent i socialmedicin, Inst. för klinisk neurovetenskap Karolinska Institutet.

17.20-17.40 Stress och utmattning
Utmattningssyndrom efter kronisk arbetsrelaterad stress är svårt att bota men lätt att förebygga. Utmattningssyndrom är en sjukdom som innebär trötthet, problem med minne och koncentration och minskad stresstålighet. Och allt fler drabbas.
Marie Åsberg, senior professor vid Karolinska institutet och pionjär inom området
Sofia Ståhl, känd som PT Fia, berättar om sina erfarenheter av utmattningssyndrom och vägen tillbaka.

17.40-17.50 Avslutning
Anna Hemlin och Alexandra Pascalidou

Moderator: Alexandra Pascalidou, journalist, föreläsare och programledare
När: Onsdag 10 mars kl 16.00-18.00
Var: På Youtube

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

En ung man med huvtröja sitter inomhus och stirrar framför sig.

10 september är det Suicidpreventiva dagen

År 2022 tog 1569* personer sitt liv, vilket innebär fyra människoliv om dagen. Det är viktigt att agera om du misstänker att någon i din närhet har tankar på att ta sitt liv. Det kan rädda liv.
Pappa tröstar sin son

Tre ungdomar tar sitt liv varje vecka

Varje vecka tar tre ungdomar i ålder upp till 24 år sitt liv och självmord är den vanligaste dödsorsaken i den gruppen. 150* barn och unga dog i självmord 2021. Som närstående är det viktigt att agera om du misstänker att ett barn eller ung person i din närhet har tankar på att ta sitt liv. Det kan rädda liv.

INSTÄLLD – Hjärnans Dag

Med anledning av att Folkhälsomyndigheten höjt risknivån till mycket hög risk för samhällsspridning av covid-19, har Hjärnfonden idag tagit beslutet att ställa in Hjärnans Dag den 17/3. Vi värnar om din och våra besökares hälsa och vill inte bidra till smittspridning och ökad belastning på sjukvården. Hjärnfonden beklagar denna situation och tackar alla som visat […]

När någon inte vill leva

Storhelger kan vara en svår tid för många som är ensamma eller mår dåligt. Tidigare forskning har visat att nyårsdagen är den dag då flest begår självmord. Har du någon du oroar dig för?
Publikbild från Hjärnans dag 2019

Hjärnans dag 2020 i Stockholm – INSTÄLLD

Den 17 mars 2020 är det åter dags för Hjärnans dag i Stockholm. Välkommen till en kväll då vi kommer att bjuda på ett fullspäckat program med inspirerande och spännande föreläsningar om hjärnan.
Professor Caroline Graff, KI, föreläste om Azheimers sjukdomlzhe

Genetiska studier om demenssjukdomar tar oss närmare ett genombrott

Hur kan de ärftliga formerna av Alzheimer hjälpa oss att förstå sjukdomen? Klicka på pilen i bilden och se Caroline Graffs föreläsning på Hjärnans dag.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta