Hjärnfonden
Ge en gåva

Erik Lundström föreläser om stroke på Hjärnans dag.

Ny forskning kan ge bättre liv efter en stroke

Hur lär man sig leva efter en stroke och vad kan man själv påverka? Antalet personer som drabbas av en stroke minskar. Men stroke är fortfarande den tredje största orsaken till dödsfall i Sverige och många drabbade får leva med funktionsnedsättningar. Klicka på pilen ovan och se på Erik Lundströms föreläsning från Hjärnans dag där han pratar om stroke.

Erik Lundström är docent och överläkare i neurologi vid Karolinska Institutet och adjungerad universitetslektor vid Uppsala universitet. Han är verksam som överläkare i neurologi och medicinskt ledningsansvarig läkare på strokeavdelning på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Erik är intresserad av den akuta behandlingen men även av återhämtningen och möjligheterna att minska funktionsnedsättningen efter akut stroke. Hans forskning fokuserar på återhämtning efter stroke och just nu undersöker han effekten av fluxotin, ett läkemedel som använts för att behandla depression.

Erik beskriver hur det går till när en ung kvinna kommer in akut till sjukhuset med en stroke. Efter att ha röntgat henne slår läkarna fast att hon har fått en stor propp. De senaste åren av forskning har lett till att det nu går att behandla en blodpropp i det akuta skedet, antingen genom att ge ett propplösande medel (trombolys) eller genom att kirurgiskt avlägsna proppen (trombektomi). Den här kvinnan fick genomgå båda behandlingarna.

– Det kan bli så att patienten blir helt återställd efter att proppen har avlägsnats. Det är helt otroligt att vara med om, att vara en del av detta är fantastiskt, säger Erik Lundström. I det här fallet gick det väldigt bra och kvinnan kunde skrivas ut från sjukhuset efter någon dag.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

En ung man med huvtröja sitter inomhus och stirrar framför sig.

10 september är det Suicidpreventiva dagen

År 2022 tog 1569* personer sitt liv, vilket innebär fyra människoliv om dagen. Det är viktigt att agera om du misstänker att någon i din närhet har tankar på att ta sitt liv. Det kan rädda liv.
Kvinna sitter med kaffekopp och tittar på ett event på datorn

Hjärnans Dag Digitalt den 10 mars

Varmt välkommen till Hjärnans Dag Digitalt den 10 mars klockan 16.00-18.00 vid datorn. Med anledning av pågående pandemi kan vi inte genomföra vårt populära Hjärnans Dag. I stället kan du delta kostnadsfritt på vår komprimerade, direktsända digitala träff med några av Sveriges främsta forskare och experter. Klicka på pilen i bilden så kan du se Hjärnans dag i efterhand.
Pappa tröstar sin son

Tre ungdomar tar sitt liv varje vecka

Varje vecka tar tre ungdomar i ålder upp till 24 år sitt liv och självmord är den vanligaste dödsorsaken i den gruppen. 150* barn och unga dog i självmord 2021. Som närstående är det viktigt att agera om du misstänker att ett barn eller ung person i din närhet har tankar på att ta sitt liv. Det kan rädda liv.

INSTÄLLD – Hjärnans Dag

Med anledning av att Folkhälsomyndigheten höjt risknivån till mycket hög risk för samhällsspridning av covid-19, har Hjärnfonden idag tagit beslutet att ställa in Hjärnans Dag den 17/3. Vi värnar om din och våra besökares hälsa och vill inte bidra till smittspridning och ökad belastning på sjukvården. Hjärnfonden beklagar denna situation och tackar alla som visat […]

När någon inte vill leva

Storhelger kan vara en svår tid för många som är ensamma eller mår dåligt. Tidigare forskning har visat att nyårsdagen är den dag då flest begår självmord. Har du någon du oroar dig för?
Publikbild från Hjärnans dag 2019

Hjärnans dag 2020 i Stockholm – INSTÄLLD

Den 17 mars 2020 är det åter dags för Hjärnans dag i Stockholm. Välkommen till en kväll då vi kommer att bjuda på ett fullspäckat program med inspirerande och spännande föreläsningar om hjärnan.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta