Erik Lundström föreläser om stroke på Hjärnans dag. Spela

Ny forskning kan ge bättre liv efter en stroke

Hur lär man sig leva efter en stroke och vad kan man själv påverka? Antalet personer som drabbas av en stroke minskar. Men stroke är fortfarande den tredje största orsaken till dödsfall i Sverige och många drabbade får leva med funktionsnedsättningar. Klicka på pilen ovan och se på Erik Lundströms föreläsning från Hjärnans dag där han pratar om stroke.

Erik Lundström är docent och överläkare i neurologi vid Karolinska Institutet och adjungerad universitetslektor vid Uppsala universitet. Han är verksam som överläkare i neurologi och medicinskt ledningsansvarig läkare på strokeavdelning på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Erik är intresserad av den akuta behandlingen men även av återhämtningen och möjligheterna att minska funktionsnedsättningen efter akut stroke. Hans forskning fokuserar på återhämtning efter stroke och just nu undersöker han effekten av fluxotin, ett läkemedel som använts för att behandla depression.

Erik beskriver hur det går till när en ung kvinna kommer in akut till sjukhuset med en stroke. Efter att ha röntgat henne slår läkarna fast att hon har fått en stor propp. De senaste åren av forskning har lett till att det nu går att behandla en blodpropp i det akuta skedet, antingen genom att ge ett propplösande medel (trombolys) eller genom att kirurgiskt avlägsna proppen (trombektomi). Den här kvinnan fick genomgå båda behandlingarna.

– Det kan bli så att patienten blir helt återställd efter att proppen har avlägsnats. Det är helt otroligt att vara med om, att vara en del av detta är fantastiskt, säger Erik Lundström. I det här fallet gick det väldigt bra och kvinnan kunde skrivas ut från sjukhuset efter någon dag.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

  • kr

Dela sidan

Engagera dig redan idag