Hjärnfonden
Ge en gåva

Kusinerna Mathilda och Rasmus stod varandra väldigt nära. Nu gör hans armband för hennes skull.

Rasmus gör armband för Mathildas skull

En dag när sorgen efter Mathilda var riktigt jobbig bestämde sig Rasmus, 11 år, för att göra något för sin älskade kusin. Han började göra armband för att samla in pengar till forskningen om den hemska sjukdom som tog Mathilda ifrån honom, epilepsi. Idag är hans insamling hos Hjärnfonden uppe i nästa 14 000 kronor.

Mathilda och Caroline
Mathilda och Caroline

Mathilda hade svår epilepsi från att hon var några månader gammal. Vilka mediciner hon än provade så verkade de fungera bra i början men efter ett tag var det som att hjärnan vande sig och anfallen började igen. Läkarna hittade aldrig någon medicin som fungerade och Mathilda hade epileptiska anfall 23 av dygnets 24 timmar. När Mathilda var yngre var hon en väldigt glad och sprallig tjej men ju längre tiden gick desto större del av hennes hjärna verkade epilepsin slå ut. Till slut blev hon orkeslös, tyckte ingenting var roligt och hade anfall hela tiden.

I somras, när Mathilda var 10 år gammal, orkade hennes kropp inte längre och den 1 augusti 2015 somnade hon in.

– När Mathilda dog startade jag insamlingen hos Hjärnfonden för att samla in pengar till forskningen om epilepsi, berättar Caroline Carlzon. Hon jobbade som assistent åt Mathilda och var nära vän med hennes föräldrar.

Egentligen började insamlingen som ett sätt att få ihop pengar till att kunna betala för Mathildas begravning, men nu vill Caroline fortsätta samla in mer pengar till forskningen. Även Mathildas kusin Rasmus, 11 år, kände att han ville göra någonting för Mathilda. Så Rasmus började tillverka armband som han säljer och alla pengar han får in går direkt till insamlingen hos Hjärnfonden.

Rasmus och Mathilda

Rasmus och Mathilda
Rasmus och Mathilda

Rasmus och Mathilda var kusiner och stod varandra väldigt nära. När Rasmus mamma berättar om de bästa vännerna säger hon att det är svårt att beskriva hur nära deras relation var.

– Rasmus tyckte att Hjärnfonden ofta glöms bort bland alla insamlingar till cancer och flyktingar. En dag när sorgen efter Mathilda var riktigt jobbigt för honom kom han på idén att han skulle börja samla in pengar till Hjärnfonden för forskningen om epilepsi, berättar Josefine Stigsson som är mamma till Rasmus.

Josefine menar att det kan vara svårt att se hur ens egen lilla hjälp ska kunna göra något åt situationen, men tillsammans kan vi hjälpas åt och stötta forskningen så att den går framåt.

– Efter att insamlingen startades av Carro ville Rasmus fortsätta. Han känner flera personer med epilepsi och han vill att forskningen ska gå framåt så att andra drabbade ska blir fria från sin sjukdom och att andra inte ska vara med om samma sak som vi varit.

– Jag vill att forskarna ska kunna hitta ett botemedel mot så här svår epilepsi, berättar Caroline. Det är så många som är drabbade och ju mer pengar som kommer in till forskningen desto närmare kommer vi ett botemedel.

– Man är ju väldigt stolt över att ett 11-årigt barn kan göra en sådan här grej. Det har blivit så stort! Det har alltid varit han och Mathilda och med sina armband kan han göra något för Mathilda nu med, säger Josefine

Varför just en egen insamling?

– Folk behöver få upp ögonen för Hjärnfonden och den forskning de stöttar. Med en egen insamling kan man själv dela och sprida informationen både till vänner och okända. Om man startar en insamling och delar den på Facebook och i e-post kan så många som möjligt se den och fler människor få upp ögonen för det stora behovet av hjärnforskning.

 

Stöd Rasmus och Carolines insamling “Till minne av Mathilda”

Starta en egen insamling

Läs mer om epilepsi

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta