Hjärnfonden
Ge en gåva

Hjärnfonden delar ut 15 extra miljoner

Hjärnfonden har under årets sista dagar delat ut ytterligare 15 miljoner till hjärnforskningen. Det var den andra extrautdelningen under 2015 och innebär en förlängd finansiering av 30 svenska forskningsprojekt inom neuroområdet.

Tack vare givarnas generösa gåvor under 2015 kunde Hjärnfonden i slutet av december dela ut 15 miljoner kronor extra till den viktiga hjärnforskningen. Den extra utdelningen innebär att många hjärnforskare som tidigare fått forskningsanslag från Hjärnfonden under ett år får sitt anslag förlängt med ytterligare ett år. Det betyder att totalsumman för årets anslagsutdelning landar på nära 80 miljoner kronor och blir den största utdelningen i Hjärnfondens drygt 20-åriga historia. Det extra anslaget går till finansiering av 30 svenska forskningsprojekt som försöker hitta nya behandlingsmetoder inom bland annat Alzheimers sjukdom, barnhjärnan, depression och Parkinsons sjukdom.

Alla känner vi någon i vår närhet som drabbats av hjärnans sjukdomar, skador eller funktionsnedsättningar – det kan vara ett barn som fått en ADHD-diagnos, en äldre släkting med demens eller arbetskamrater som mitt i livet drabbats av depression eller stroke. Hjärnfonden är till för var och en av dessa, och för dem som riskerar att drabbas i framtiden.

Tredje utdelningen under året

Svensk hjärnforskning står just nu inför stora utmaningar. Idag kostar hjärnsjukdomar samhället 165 miljarder kronor per år och mer än var tredje svensk kommer någon gång i livet att drabbas av en hjärnsjukdom. För att kunna ställa tidigare diagnoser, erbjuda effektivare behandlingar och hitta botemedel behövs mer forskning.

Hjärnfonden delar ut forskningsanslag och stipendier till de främsta forskarna inom hjärnans område en gång om året. Tack vare givmildheten i form av fler gåvor och testamenten har Hjärnfonden nu för andra gången under 2015 kunna göra en extra utdelning av forskningsanslag.

– Det känns såklart extra roligt att vi återigen kan dela ut extra pengar till hjärnforskningen. Hjärnfonden vill att all hjärnrelaterad ohälsa ska kunna besegras, förebyggas, lindras och botas. Varje framgång på väg mot det målet innebär mindre lidande, räddade liv och höjd livskvalitet för dem som tack vare forskningens framsteg blir hjälpta, säger Anna Hemlin, tillförordnad generalsekreterare.

Här är forskarna som fått ta del av Hjärnfonden extra utdelning.

Läs mer om Hjärnfondens forskningsstöd

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta