Hjärnfonden
Ge en gåva
Mer kunskap i värden skulle hjälpa många med bipolär sjukdom.

Magnus Werner har bipolär sjukdom. Han tror att mer kunskap i vården skulle kunna göra underverk för att ”fånga upp” sådana som jag.

”Många skulle få ett bättre liv om vi lär oss att upptäcka bipolär sjukdom tidigt”

Magnus Werner berättar om sin långa kamp mot de berusande topparna och de avgrundsmörka dalarna – och om diagnosen som kom först vid 40. Han hoppas också att du vill stödja hjärnforskningen med en gåva, så att fler kan få rätt diagnos och effektivare behandling. Det skulle minska mångas lidande och spara stora samhällskostnader.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Redan som barn ansågs jag känslig. Och i 20-års åldern var jag så deprimerad att jag hamnade i tvångsvård – där jag försökte ta livet av mig. Jag förstod att något inte stod rätt till, men jag ville så gärna ha ett normalt liv så jag fortsatte kämpa på. Vid 40, när jag hade det mest spännande jobbet någonsin, kraschade jag än en gång ner i en djup depression.

Jag såg själv att jag stortrivdes med livet, men orkade ändå inte med tillvaron. Så jag sökte äntligen hjälp. När jag ser tillbaka på det tror jag att mer kunskap i vården skulle göra underverk för att ”fånga upp” sådana som jag. Det är ett av flera skäl till att det behövs mer pengar till hjärnforskningen.

Fick diagnosen bipolär sjukdom

Läkaren konstaterade hur som helst att jag hade bipolär sjukdom, troligen redan från det att jag började i skolan. Själv har jag väldigt få konkreta minnen av mina sjukdomsperioder, eftersom hjärnan belastas så mycket att den glömmer. Men det brukar gå till som så att jag först går upp extremt mycket i varv, jag blir hypoman. Det är som att leva i en ständig eufori. Jag är social, skämtsam och initiativrik – och kan sova i två timmar per dygn och ändå jobba i fullt tempo.

Magnus Werner
Magnus Werner har bipolär sjukdom.

Men sedan kommer depressionen. Den är så nattsvart att jag inte ens orkar resa mig ur sängen. Även om det var skönt med en förklaring så var diagnosen väldigt svår att acceptera, jag skulle aldrig bli normal. Många säger att ”jag är inte min diagnos”, men jag känner faktiskt att jag är det.
Den genomsyrar allt. Jag har förlorat många vänner, genomgått två skilsmässor och haft massor av olika jobb, utan möjlighet till riktig karriär.

Frisk i fem år

Efter diagnosen gick jag från drömjobbet till lågbetalda yrken, så även ekonomin har lidit. Lustigt nog är jag ändå inte missnöjd med mitt liv. Just nu är jag sjukskriven, men innan dess hade jag hållit mig frisk i fem år! Det går alltså att få det att fungera, men med större kunskap i samhället och bättre mediciner hade det varit betydligt enklare.

Magnus Werner

Visste du att

  • Manodepressivitet är en mycket tidigt beskriven sjukdom. Redan 400 år före Kristus beskrev greken Hippokrates, »läkekonstens fader«, tillståndet.
  • Återkommande perioder med mani och depression, ofta i anslutning till varandra, är karaktäristiskt för sjukdomen.
  • Män har oftare maniska perioder, medan kvinnor oftare lider av depression.
  • Tidig behandling och utbildning för patient och närstående är en viktig del av behandlingen.

Du kan läsa mer om bipolär sjukdom här.

Här kan du läsa om forskning om bipolär sjukdom.

Relaterat

Jonas äventyrar för psykisk hälsa

Jonas Böhlmark, 32, har under de senaste elva månaderna paddlat SUP från Narvik till Skottland. Han gör det för att öka kunskapen om psykisk ohälsa och minska stigmatiseringen kring bipolär sjukdom, som han själv lever med.
Ett porträtt på Henrik Wahlström som lider av Bipolär sjukdom.

Henrik Wahlström om bipolärdagen

“Okunskapen och fördomarna kring sjukdomen gör att de allra flesta som har den håller tyst om det. Det är det hög tid att ändra på!”
Henrik Wahlström

Henrik vill att vi vågar tala om psykisk ohälsa

Den 1 januari i år gick Instagramprofilen Henrik Wahlström ut och berättade att han har bipolär sjukdom för sin stora följarskara. Bakom beslutet låg en önskan om att ge hopp åt människor som lider av psykisk ohälsa, som han själv gjort under stor del av sitt liv. Hjärnfonden har pratat med Henrik om hans engagemang för att öka öppenheten om psykisk ohälsa.
Forskare pipetterar celler vid ett mikroskop

Hur kan behandlingen av bipolär sjukdom förbättras?

Martin Schalling, professor på Karolinska Institutet, forskar om bipolär sjukdom. Ett mål för hans forskning är bl a att förstå hur litium, den vanligaste behandlingen av sjukdomen, verkar och varför alla patienter inte svarar lika bra på behandlingen.
Magnus Werner

Försäkringskassans avslag blev vändpunkten

Han har försökt ta livet av sig flera gånger och har levt med diagnosen bipolär sjukdom i fyrtio år. I dag arbetar Magnus Werner som brukarsamordnare på region Sörmland och föreläser bl a om suicidprevention.
Jonatan har bipolär sjukdom

“Jag blir som en ångvält. Allt ljus ska vara på mig”

Jonatan lever med bipolär sjukdom. Det innebär att han lever med toppar och dalar i tillvaron. I topparna vill han ha all uppmärksamhet. Klicka på pilen i bilden och se en film där han berättar.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta