
Kan du upptäcka en stroke?
En stroke kan slå till på bara några sekunder – och få livslånga konsekvenser. Att känna igen symtomen och agera blixtsnabbt kan både rädda liv och minska risken för bestående skador. Lär dig att känna igen varningssignalerna med AKUT-testet.
A – ANSIKTE
Be personen le. Om ena mungipan hänger eller om ansiktet ser snett ut:
RING 112!
K – KROPP
Säg åt personen att sträcka båda armarna rakt fram. Om ena armen faller ned inom tio sekunder:
RING 112!
U – UTTAL
Be personen upprepa en mening som Det är vackert väder idag. Har personen sluddrigt tal eller tappar ord:
RING 112
T – TID
Agera blixtsnabbt, varje sekund är livsviktig! Misstänker du en stroke ska du aldrig tveka:
RING 112!
Vänta aldrig om du är osäker!
Ta det säkra före det osäkra, det kan rädda liv: RING 112!
Relaterat
Smartare strokevård med blodprov och genetik
Arne Lindgren vill undersöka hur genetik, blodprover och kliniska symtom påverkar återhämtningen efter en stroke. Målet är att utveckla mer individanpassad vård och rehabilitering – så fler får chansen till ett bättre liv efter sin stroke.
Så skyddar motion din hjärna
Forskning visar att fysisk aktivitet på fritiden och vid transport – inte på jobbet – kan minska risken för stroke och förbättra prognosen för de som drabbas.
Emma var 15 när hon drabbades av en stroke
Sommarlovet mellan åttan och nian var fullt av fotboll, skratt och vänner. Men under en match föll Emma plötsligt ihop – och vaknade inte förrän två dygn senare. Det som först verkade vara en hjärnskakning visade sig vara en stroke.
Odlade nervceller kan hjälpa mot strokeskador
De flesta som överlever en stroke får bestående besvär. Faktum är att stroke är den vanligaste orsaken till neurologiska funktionsnedsättningar hos vuxna. Därför utvecklar professor Zaal Kokaia en ny metod för att förbättra hjärnans återhämtning.
Samma idé kan lösa två olika strokeproblem
Idag finns inte många behandlingsalternativ när stroken är ett faktum. Docent Anja Meissners forskargrupp arbetar med helt nya sätt att både förebygga stroke och förbättra återhämtningen.
“Mammas hjärna är skadad”
När Beatrice Andersson var 24 år fick hon en kraftig stroke. Hjärnfonden intervjuade henne för två år sedan – då hade hon fortfarande stora utmaningar. Här berättar hon om läget idag.