Hjärnfonden
Ge en gåva

Strokedrabbade Bengt träffar sjukvårdarna som räddade hans liv

Tack vare hjärnforskning har ambulansens rutiner för stroke förbättrats. Följ med när Bengt Gelin träffar sjukvårdarna som räddade hans liv. Klicka på pilen i bilden ovan och se filmen.

Bengt Gelin drabbades av en stroke mitt i natten. Hans fru ringde 112 och tio minuter senare var ambulansen på plats.  Bengt fick effektiv vård väldigt snabbt, redan i ambulansen tog sjukvårdarna blodprover och pratade med sjukhuset. Bara drygt en halvtimme senare var Bengt röntgad och klar och kunde få trombolys, en behandling som löser upp blodproppar. Det räddade troligen hans liv. Bengts dotter Agneta har ordnat så att Bengt får träffa sjukvårdarna som räddade hans liv.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.
Porträttbild på forskaren Karsten Ruscher

Svensk strokeforskning ger hopp till många drabbade

Varje år får tusentals svenskar livslånga funktionsnedsättningar till följd av stroke. Går det att förbättra hjärnans återhämtning? Det tror hjärnforskaren Karsten Ruscher – som hoppas få fram en ny behandling

Julias stroke gav upphov till Yolita

När Julia Andrén fick en stroke skapade hon klädvarumärket Yolita för att stötta hjärnforskningen genom en egen insamling till Hjärnfonden. Här är hennes berättelse.
Vahid, som fick stroke som 22-åring, står framför en port

Han drabbades av stroke som 22-åring

Vad som började som kraftig huvudvärk under ett träningspass visade sig vara en hjärnblödning. Och starten på en lång resa tillbaka för 22-åriga Vahid.
Beatrice Karlsson

”Jag hade hellre förlorat en arm istället för en del av hjärnan”

Beatrice Karlsson hade precis träffat sin sambo och var väldigt  aktiv – med jobb, ridning, gym och kompisar. Allt detta förändrades  när hon drabbades av stroke, bara 24 år gammal.
Strokeforskare Cesare Patrone

Han angriper stroke från en ny vinkel

I Sverige är stroke både en av de vanligaste dödsorsakerna och en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar. Därför undersöker hjärnforskaren Cesare Patrone en helt ny metod för att behandla sjukdomen. Här berättar han mer och ber om ditt stöd.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta