Hjärnfonden
Ge en gåva
Anette som fått en stroke och Amanda

Anettes dotter Amanda (tv) hittade sin mamma förstenad i duschen en morgon. Hon förstod att Anette (th) haft en stroke och ringde 112. Foto: Privat

När Anette vaknade hade hon haft en stroke

“När jag satte mig på sängkanten blev jag jätteyr. Sedan kunde jag inte röra högra sidan.” Läs Anettes berättelse om när hon vaknade upp en morgon, 51 år gammal, och hade fått en stroke.

Klockan 06.00 den 10 december 2018 ringde väckarklockan, jag satte mig upp på sängkanten och blev helt plötsligt jätteyr. Min man hade redan åkt till sitt arbete så jag var ensam hemma. Jag tog mig till toaletten och där blev jag sittandes och kunde inte röra högra sidan.

Jag tog mig ner till mellanvåningen och då förstod jag att något var galet, men det enda jag tänkte på var att jag måste duscha, och sen åker jag till jobbet. Jag gick ner i källaren, jag föll, reste mig och tog mig till duschen. Jag såg inte min högra arm, den var liksom borta. Jag stod helt stilla och kunde inte röra mig. Vad är det som händer?

Dottern räddade Anettes liv

Min dotter Amanda bor i ett litet hus på gården. Hon skulle åka till Luleå den morgonen, till universitetet, men hon kom in och gick ner i källaren för att hämta rena handdukar och där fick hon se mig ståendes i duschen, helt förstenad.

Hon blev panikslagen.

– Mamma, hur är det? Vad heter du? Kan du le? frågade hon mig.

Jag bara stod där, då förstod hon att jag hade fått en stroke. Snabbt larmade hon 112, allting gick i en rasande fart. När ambulanspersonalen frågade efter mitt namn och personnummer kunde jag inte prata, jag fick inte fram ett ord. Jag förstod vad alla sa men jag kunde inte svara.

Behandlades med propplösande läkemedel

Nu hade min högra arm börjat fungera, men benen for åt alla håll, ingen styrsel alls. Innan någon visste vad jag drabbats av så var det en olidlig väntan för min familj i väntrummet på akuten, men läkarna höll familjen informerad hela tiden. Jag låg och tänkte att nu kan jag nog aldrig mer prata, jag har fått afasi, hur ska mitt liv bli nu? Det var hemska minuter.

Alla agerade snabbt och proffsigt på akuten, med röntgen, trombylos för att lösa upp proppen, och efter en kvart ungefär kunde jag prata igen. Jag kom ihåg allting. Det blev flyg till Umeå för de kunde inte se om proppen var upplöst. Det gick snabbt; allt handlar ju om minuter då man har fått en stroke.

Proppen slank igenom ett hål i hjärtat 

Jag överlevde, kan röra mig, kan prata. Jag är så tacksam att min dotter hittade mig och att vi har så bra sjukvård. I Umeå upptäckte läkarna att jag hade ett hål i hjärtats kammare där proppen sluppit igenom så jag har fått operera igen det, en så kallad PFO-slutning.

Nu lider jag av hjärntrötthet men det blir bättre och bättre. Jag orkar mer och mer och har börjat arbeta 10 timmar i veckan. Men livet blev annorlunda, jag orkar inte alls med samma tempo som jag hade förut. Bara det att jag har en dosett nu och tar mediciner varje dag känns konstigt. Det är en sorg såklart, men jag är så tacksam att jag överlevde och kan prata.

Överlevde tack vare hjärnforskningen

Jag gråter väldigt mycket och fick ångest, känslor som jag aldrig har haft förut. Det är mycket att bearbeta i det efterföljande skedet efter en stroke, och det är bara hjärnforskningen som kan göra att återhämtningen går snabbare och blir bättre.

Jag fick en stroke och var sjuttonde minut drabbas någon i Sverige, det är den tredje vanligaste dödsorsaken. Jag drabbades fastän jag inte var i riskzonen och jag överlevde tack vare snabba insatser och forskning.

Jag vill leva många år till, jag är inte färdig, jag vill uppleva mycket med min familj, jag vill fortsätta bygga ut vår trädgård och jag önskar mig barnbarn i framtiden.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

 

Relaterat

Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.
En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.
Porträttbild på forskaren Karsten Ruscher

Svensk strokeforskning ger hopp till många drabbade

Varje år får tusentals svenskar livslånga funktionsnedsättningar till följd av stroke. Går det att förbättra hjärnans återhämtning? Det tror hjärnforskaren Karsten Ruscher – som hoppas få fram en ny behandling

Julias stroke gav upphov till Yolita

När Julia Andrén fick en stroke skapade hon klädvarumärket Yolita för att stötta hjärnforskningen genom en egen insamling till Hjärnfonden. Här är hennes berättelse.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta