Anette som fått en stroke och Amanda Anettes dotter Amanda (tv) hittade sin mamma förstenad i duschen en morgon. Hon förstod att Anette (th) haft en stroke och ringde 112. Foto: Privat

När Anette vaknade hade hon haft en stroke

”När jag satte mig på sängkanten blev jag jätteyr. Sedan kunde jag inte röra högra sidan.” Läs Anettes berättelse om när hon vaknade upp en morgon, 51 år gammal, och hade fått en stroke.

Klockan 06.00 den 10 december 2018 ringde väckarklockan, jag satte mig upp på sängkanten och blev helt plötsligt jätteyr. Min man hade redan åkt till sitt arbete så jag var ensam hemma. Jag tog mig till toaletten och där blev jag sittandes och kunde inte röra högra sidan.

Jag tog mig ner till mellanvåningen och då förstod jag att något var galet, men det enda jag tänkte på var att jag måste duscha, och sen åker jag till jobbet. Jag gick ner i källaren, jag föll, reste mig och tog mig till duschen. Jag såg inte min högra arm, den var liksom borta. Jag stod helt stilla och kunde inte röra mig. Vad är det som händer?

Dottern räddade Anettes liv

Min dotter Amanda bor i ett litet hus på gården. Hon skulle åka till Luleå den morgonen, till universitetet, men hon kom in och gick ner i källaren för att hämta rena handdukar och där fick hon se mig ståendes i duschen, helt förstenad.

Hon blev panikslagen.

– Mamma, hur är det? Vad heter du? Kan du le? frågade hon mig.

Jag bara stod där, då förstod hon att jag hade fått en stroke. Snabbt larmade hon 112, allting gick i en rasande fart. När ambulanspersonalen frågade efter mitt namn och personnummer kunde jag inte prata, jag fick inte fram ett ord. Jag förstod vad alla sa men jag kunde inte svara.

Behandlades med propplösande läkemedel

Nu hade min högra arm börjat fungera, men benen for åt alla håll, ingen styrsel alls. Innan någon visste vad jag drabbats av så var det en olidlig väntan för min familj i väntrummet på akuten, men läkarna höll familjen informerad hela tiden. Jag låg och tänkte att nu kan jag nog aldrig mer prata, jag har fått afasi, hur ska mitt liv bli nu? Det var hemska minuter.

Alla agerade snabbt och proffsigt på akuten, med röntgen, trombylos för att lösa upp proppen, och efter en kvart ungefär kunde jag prata igen. Jag kom ihåg allting. Det blev flyg till Umeå för de kunde inte se om proppen var upplöst. Det gick snabbt; allt handlar ju om minuter då man har fått en stroke.

Proppen slank igenom ett hål i hjärtat 

Jag överlevde, kan röra mig, kan prata. Jag är så tacksam att min dotter hittade mig och att vi har så bra sjukvård. I Umeå upptäckte läkarna att jag hade ett hål i hjärtats kammare där proppen sluppit igenom så jag har fått operera igen det, en så kallad PFO-slutning.

Nu lider jag av hjärntrötthet men det blir bättre och bättre. Jag orkar mer och mer och har börjat arbeta 10 timmar i veckan. Men livet blev annorlunda, jag orkar inte alls med samma tempo som jag hade förut. Bara det att jag har en dosett nu och tar mediciner varje dag känns konstigt. Det är en sorg såklart, men jag är så tacksam att jag överlevde och kan prata.

Överlevde tack vare hjärnforskningen

Jag gråter väldigt mycket och fick ångest, känslor som jag aldrig har haft förut. Det är mycket att bearbeta i det efterföljande skedet efter en stroke, och det är bara hjärnforskningen som kan göra att återhämtningen går snabbare och blir bättre.

Jag fick en stroke och var sjuttonde minut drabbas någon i Sverige, det är den tredje vanligaste dödsorsaken. Jag drabbades fastän jag inte var i riskzonen och jag överlevde tack vare snabba insatser och forskning.

Jag vill leva många år till, jag är inte färdig, jag vill uppleva mycket med min familj, jag vill fortsätta bygga ut vår trädgård och jag önskar mig barnbarn i framtiden.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

 

Relaterat

Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.

Åsa Westlund drabbades av en stroke när hon paddlade kanor.

”Vi måste göra mer för dem som lider efter en stroke”

Stroke orsakas oftast av en blodpropp, men 15 procent av fallen beror på hjärnblödning. Ett sådant fall var Åsa Westlund, som oväntat insjuknade vid 53 års ålder. Läs hennes berättelse och se vad hon önskar sig av hjärnforskningen.

Martin-Hummel-Gradén med sin dotter

När dottern föddes låg Martin förlamad efter en stroke

Stroke är den enskilt vanligaste orsaken till funktionsnedsättningar. En som har drabbats väldigt hårt är Martin Hummel-Gradén. Här berättar hans sambo Carin Hesselroth om deras krossade familjedröm – och ber om ditt stöd till hjärnforskningen.

Maja Berg var bara 21 år när hon fick en stroke.

Vem som helst kan drabbas av stroke

Risken för stroke ökar med stigande ålder. Men vi måste komma ihåg att var 25:e fall utgörs av personer under 50 år – om vi glömmer det kan livsviktig vård fördröjas. Det är Maja Berg ett bra exempel på. Läs hennes berättelse om att drabbas av stroke vid 21 års ålder.

Saema Ansar, forskargruppsledare och docent inom neurovaskulär forskning vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Lunds universitet

Avancerad strokeforskning kan ge vården en bättre verktygslåda

Varje år drabbas ungefär 25 000 svenskar av stroke – nästan var fjärde dör och många fler får  svåra men. Hjärnforskaren Saema Ansars forskargrupp arbetar nu parallellt med två lovande behandlingsmetoder. Här berättar hon mer och ber om ditt fortsatta stöd.

Anhöriga spelar stor roll för den som drabbats av en stroke

Hjärnforskningen måste få rätt förutsättningar

Professor Katharina Stibrant Sunnerhagen har arbetat med stroke som både läkare och forskare i över 30 år. Förutom att hon leder en stor forskargrupp är hon också WHO:s expert på strokerehabilitering. När hon säger att hjärnforskningen behöver bättre resurser finns det alltså skäl att lyssna.