Vad är en stroke?

Varje år drabbas 25 000 personer i Sverige av stroke. Professor Katharina Stibrant Sunnerhagen vid Göteborgs universitet berättar om sjukdomen här.

Se filmen här

Stroke – en kamp mot klockan

Stroke är ett samlingsnamn för hjärnskador som orsakas av att en propp eller blödning försämrar syre och energitillförseln till hjärnan. Utan syre och näring dör 1,9 miljoner nervceller per minut.

10 riskfaktorer för stroke

Kan man förebygga stroke och vilka riskfaktorer finns det? Några av dem, som ålder och genetik är bortom din kontroll medan andra som kolesterolvärde, rökning och fysisk aktivitet är saker du själv kan påverka.

Kan du upptäcka en stroke?

En stroke kan slå till på bara några sekunder – och få livslånga konsekvenser. Att känna igen symtomen och agera blixtsnabbt räddar liv! Lär dig att känna igen varningssignalerna med AKUT-testet.

Vad händer i kroppen när du får en stroke?

Den mänskliga hjärnan vägen bara ett och ett halvt kilo men är den mest komplexa struktur som vi känner till. Skallbenet skyddar den mot slag utifrån men ett stroke kan skada den inifrån. Vad som händer i kroppen beror på vilken del av hjärnan som skadas.

Rehabilitering efter en stroke

Stroke är en av de vanligaste orsakerna till kroppsliga funktionsnedsättningar. Det är viktigt att snabbt få rehabilitering och professionell hjälp för att den som drabbats ska kunna komma tillbaks till sitt vanliga liv.

Så behandlas stroke

När du har symtom på en stroke är det viktigt att du undersöks på sjukhus omedelbart. På sjukhuset undersöker läkarna om du fått en hjärnblödning eller en propp, lokaliserar var skadan sitter och vilka funktioner som påverkats.

Dela sidan