Man som arbetar i trädgården. WHO rekommenderar att du som är vuxen, från 18 år och uppåt, rör dig minst 150 minuter varje vecka. Att arbeta i trädgården är ett sätt att röra sig.

Fem tips på hur du minskar risken för stroke 

Varje år får ca 25 000 personer i Sverige stroke.  Genom att göra förändringar i livsstilen kan du minska risken att drabbas. 

Sluta rök  

Rökning mångdubblar risken för att få stroke så genom att sluta röka minskar du risken väsentligt. Rökning ökar blodtrycket och påskyndar förkalkningen av blodkärlen. Även passiv rökning ökar risken. 

Rör på dig 

Din kropp är byggd för rörelse. WHO rekommenderar att du som är vuxen, från 18 år och uppåt, rör dig minst 150 minuter varje vecka. Det ska vara aktiviteter som gör att du känner dig varm och att pulsen går upp.  Gör något som du tycker är roligt. Cykla, ta en rask promenad, arbeta i trädgården, simma eller jogga. Du behöver vara aktiv 30 minuter fem dagar i veckan för att uppnå WHOs rekommendation.  

Ät en hälsosam kost 

Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få stroke.  Ät en kost rik på grönsaker, fisk, skaldjur, kyckling, baljväxter, frukt, nötter och bär. Välj fullkorn när du äter pasta, bröd, gryn och ris. Använd nyttiga oljor som rapsolja och olivolja och dra ner på mängden smör. Minska din konsumtion av rött kött och charkuteriprodukter.   

Håll koll på vikten 

Övervikt och fetma är ett av våra allvarligaste folkhälsoproblem.I dag är hälften av alla vuxna män, drygt en tredjedel av alla kvinnor och vart femte barn överviktiga eller feta. Om man är överviktig eller fet ökar risken för att man ska drabbas av stroke. Dessutom påverkar övervikt flera riskfaktorer för stroke som högt blodtryck och höga blodfetter.  

WHO har tagit fram ett internationellt mått på övervikt och fetma som kallas BMI – Body Mass Index. Måttet bygger på förhållandet mellan längd och vikt. 

Man räknar ut sitt BMI genom att ta sin vikt i kilo delat med sin längd i meter i kvadrat. En person som väger 68 kilo och är 1,67 meter lång har alltså ett BMI på 68/(1,67 x 1,67) = 24. 

Ett BMI på mellan 18,5 och 25 räknas man som normalviktig, mellan 25 0ch 30 som överviktig och över 30 som fet. 

Drick måttligt med alkohol 

Högt intag av alkohol ökar risken för högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör intaget begränsas till högst 10 gram alkohol per dag för kvinnor och högst 20 gram per dag för män. En flaska starköl (33 cl) innehåller cirka 15 gram alkohol. Ett glas vin (15 cl) lika mycket. 

Alkohol innehåller också en hel del kalorier vilket i sin tur kan ge ökad vikt och ökade kolesterolvärden. 

Källor: Vårdguiden, LivsmedelsverketStroke – Special health report från  Harvard Medical School

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Vahid, som fick stroke som 22-åring, står framför en port

Han drabbades av stroke som 22-åring

Vad som började som kraftig huvudvärk under ett träningspass visade sig vara en hjärnblödning. Och starten på en lång resa tillbaka för 22-åriga Vahid.

Beatrice Karlsson

”Jag hade hellre förlorat en arm istället för en del av hjärnan”

Beatrice Karlsson hade precis träffat sin sambo och var väldigt  aktiv – med jobb, ridning, gym och kompisar. Allt detta förändrades  när hon drabbades av stroke, bara 24 år gammal.

Strokeforskare Cesare Patrone

Han angriper stroke från en ny vinkel

I Sverige är stroke både en av de vanligaste dödsorsakerna och en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar. Därför undersöker hjärnforskaren Cesare Patrone en helt ny metod för att behandla sjukdomen. Här berättar han mer och ber om ditt stöd.

Professor Marcela Pekna

”Det satsas för lite på strokeforskning i Sverige”

Varje år drabbas ungefär 25 000 svenskar av stroke. De som överlever behöver ofta genomgå en lång och krävande rehabilitering. Trots det är det få som blir fullt återställda. Nu vill professor Marcela Pekna få fram ett läkemedel som kan förbättra återhämtningen. Här berättar hon mer och ber om ditt stöd.

Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.

Åsa Westlund drabbades av en stroke när hon paddlade kanor.

”Vi måste göra mer för dem som lider efter en stroke”

Stroke orsakas oftast av en blodpropp, men 15 procent av fallen beror på hjärnblödning. Ett sådant fall var Åsa Westlund, som oväntat insjuknade vid 53 års ålder. Läs hennes berättelse och se vad hon önskar sig av hjärnforskningen.