Hjärnfonden
Ge en gåva
Man som arbetar i trädgården.

WHO rekommenderar att du som är vuxen, från 18 år och uppåt, rör dig minst 150 minuter varje vecka. Att arbeta i trädgården är ett sätt att röra sig.

Fem tips på hur du minskar risken för stroke 

Varje år får ca 25 000 personer i Sverige stroke.  Genom att göra förändringar i livsstilen kan du minska risken att drabbas. 

1. Sluta rök  

Rökning mångdubblar risken för att få stroke så genom att sluta röka minskar du risken väsentligt. Rökning ökar blodtrycket och påskyndar förkalkningen av blodkärlen. Även passiv rökning ökar risken. 

2. Rör på dig 

Din kropp är byggd för rörelse. WHO rekommenderar att du som är vuxen, från 18 år och uppåt, rör dig minst 150 minuter varje vecka. Det ska vara aktiviteter som gör att du känner dig varm och att pulsen går upp.  Gör något som du tycker är roligt. Cykla, ta en rask promenad, arbeta i trädgården, simma eller jogga. Du behöver vara aktiv 30 minuter fem dagar i veckan för att uppnå WHOs rekommendation.  

3. Ät en hälsosam kost 

Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få stroke.  Ät en kost rik på grönsaker, fisk, skaldjur, kyckling, baljväxter, frukt, nötter och bär. Välj fullkorn när du äter pasta, bröd, gryn och ris. Använd nyttiga oljor som rapsolja och olivolja och dra ner på mängden smör. Minska din konsumtion av rött kött och charkuteriprodukter.   

4. Håll koll på vikten 

Övervikt och fetma är ett av våra allvarligaste folkhälsoproblem.I dag är hälften av alla vuxna män, drygt en tredjedel av alla kvinnor och vart femte barn överviktiga eller feta. Om man är överviktig eller fet ökar risken för att man ska drabbas av stroke. Dessutom påverkar övervikt flera riskfaktorer för stroke som högt blodtryck och höga blodfetter.  

WHO har tagit fram ett internationellt mått på övervikt och fetma som kallas BMI – Body Mass Index. Måttet bygger på förhållandet mellan längd och vikt. 

Man räknar ut sitt BMI genom att ta sin vikt i kilo delat med sin längd i meter i kvadrat. En person som väger 68 kilo och är 1,67 meter lång har alltså ett BMI på 68/(1,67 x 1,67) = 24. 

Ett BMI på mellan 18,5 och 25 räknas man som normalviktig, mellan 25 0ch 30 som överviktig och över 30 som fet. 

5. Drick måttligt med alkohol 

Högt intag av alkohol ökar risken för högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör intaget begränsas till högst 10 gram alkohol per dag för kvinnor och högst 20 gram per dag för män. En flaska starköl (33 cl) innehåller cirka 15 gram alkohol. Ett glas vin (15 cl) lika mycket. 

Alkohol innehåller också en hel del kalorier vilket i sin tur kan ge ökad vikt och ökade kolesterolvärden. 

Källor: Vårdguiden, LivsmedelsverketStroke – Special health report från  Harvard Medical School

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.
Porträttbild på forskaren Karsten Ruscher

Svensk strokeforskning ger hopp till många drabbade

Varje år får tusentals svenskar livslånga funktionsnedsättningar till följd av stroke. Går det att förbättra hjärnans återhämtning? Det tror hjärnforskaren Karsten Ruscher – som hoppas få fram en ny behandling

Julias stroke gav upphov till Yolita

När Julia Andrén fick en stroke skapade hon klädvarumärket Yolita för att stötta hjärnforskningen genom en egen insamling till Hjärnfonden. Här är hennes berättelse.
Vahid, som fick stroke som 22-åring, står framför en port

Han drabbades av stroke som 22-åring

Vad som började som kraftig huvudvärk under ett träningspass visade sig vara en hjärnblödning. Och starten på en lång resa tillbaka för 22-åriga Vahid.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta