Hjärnfonden
Ge en gåva

I Sverige lider omkring 100 000 personer av Alzheimer. Men siffran är mångfalt större. Alla som lever nära sjukdomen är också drabbade. Klicka på pilen i bilden och se vår film om att fira jul i skuggan av Alzheimer.

Kom ihåg Alzheimer i jul

De flesta av oss förknippar julen med kärlek och gemenskap.  Men för dem som lever i skuggan av Alzheimers sjukdom kan det däremot vara en svår tid när en älskad närstående inte längre minns sina närmaste.

I Sverige lider omkring 100 000 personer av Alzheimer. Men siffran är mångfalt större. Alla som lever nära sjukdomen är drabbade. Antalet kommer att öka dramatiskt, i takt med att vi blir både äldre och de äldre blir fler.

En av två riskerar att drabbas, direkt eller indirekt av att någon närstående insjuknar. Kanske du. Kanske dina barn i en framtid. Vi kan ändra på det. Genom forskning. Nya rön gör att vi kommer närmare ett botemedel och visionen om att ingen ska behöva drabbas av Alzheimer.  Statens bidrag räcker inte, forskarna är helt beroende av gåvor från privatpersoner som dig och mig.

Tillsammans kan vi göra skillnad.

Kom ihåg Alzheimer i jul. Ge bort en julklapp som stödjer forskningen. För en framtid där vi minns varandra.

Relaterat

Ett porträtt på Joakim och hans mamma Rigmor.

Att förlora sin mamma i Alzheimer

Joakim har stöttat sin mamma genom all den smärta, sorg och ångest som sjukdomen Alzheimer innebär. Samtidigt har han med ord, bilder och filmer dokumenterat hela resan fram till slutet.

På jakt efter Alzheimerledtrådar

Inte bara hjärnans nervceller drabbas vid Alzheimers sjukdom – de senaste åren har det visat sig att även hjärnans blodkärl tar skada. Detta komplexa kärlsystem är dock ganska outforskat, skriver professor Christer Betsholtz. Det tänker han och hans forskargrupp ändra på nu
Ett kollage med en sjukskötare som sitter på en tändsticksask mot grön bakgrund.

Vårdens utveckling vid Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar

Den 16 oktober deltar Hjärnfonden i ett symposium på temat vårdutveckling vid Alzheimers sjukdom, arrangerat av Stiftelsen Solstickan, Karolinska Institutet och professor Bengt Winblad.
En sjuksyster tar blodprover.

Ny studie: Blodprov avslöjar Alzheimer

Ett enkelt blodprov som kan upptäcka Alzheimers sjukdom har testats inom vården. Träffsäkerheten är på 90 procent, enligt en studie från Lunds universitet. Studien är delvis finansierad av Hjärnfondens givare. 

Alzheimerläkemedlet lecanemab ej godkänt i Europa

Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) säger nej till att alzheimerläkemedlet lecanemab ska få säljas inom EU, trots lovande forskningsresultat. Nu omprövas beskedet.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta