Hjärnfonden
Ge en gåva

I Sverige lider omkring 100 000 personer av Alzheimer. Men siffran är mångfalt större. Alla som lever nära sjukdomen är också drabbade. Klicka på pilen i bilden och se vår film om att fira jul i skuggan av Alzheimer.

Kom ihåg Alzheimer i jul

De flesta av oss förknippar julen med kärlek och gemenskap.  Men för dem som lever i skuggan av Alzheimers sjukdom kan det däremot vara en svår tid när en älskad närstående inte längre minns sina närmaste.

I Sverige lider omkring 100 000 personer av Alzheimer. Men siffran är mångfalt större. Alla som lever nära sjukdomen är drabbade. Antalet kommer att öka dramatiskt, i takt med att vi blir både äldre och de äldre blir fler.

En av två riskerar att drabbas, direkt eller indirekt av att någon närstående insjuknar. Kanske du. Kanske dina barn i en framtid. Vi kan ändra på det. Genom forskning. Nya rön gör att vi kommer närmare ett botemedel och visionen om att ingen ska behöva drabbas av Alzheimer.  Statens bidrag räcker inte, forskarna är helt beroende av gåvor från privatpersoner som dig och mig.

Tillsammans kan vi göra skillnad.

Kom ihåg Alzheimer i jul. Ge bort en julklapp som stödjer forskningen. För en framtid där vi minns varandra.

Relaterat

Ett porträtt på hjärnforskaren Oskar Hansson

Blodprov kan avslöja Alzheimer

Ett enkelt blodprov kan avslöja om en patient lider av Alzheimers sjukdom eller inte. I vissa fall är det till och med exaktare än de tidigare diagnosmetoderna. Det visar en ny studie finansierad av Hjärnfonden. Metoden kommer förhoppningsvis att börja användas i Sverige innan årets slut.
Ett porträtt av Cecilia Mörman

Kemin bakom Alzheimer

Cecilia Mörman, en av Hjärnfondens stipendiater 2024, utvecklar nya behandlingsmetoder för Alzheimers sjukdom. Därför undersöker hon de kemiska processer som ligger bakom att sjukdomen utvecklas. “Få saker är så skrämmande som att förlora minnet”.
Ett kollage med en en äldre man och en blå himmel mot rosa bakgrund.

Låg kunskap om Alzheimer hos svenskarna

Över hälften av svenskarna vet inte var de ska vända sig vid tidiga tecken på Alzheimers sjukdom. Hjärnfonden betonar behovet av en nationell informationskampanj för att öka medvetenheten.

Det behövs mer kunskap om olika demensformer

Ungefär 10–15 procent av alla demensfall utgörs av lewybody sjukdom. Det är en obotlig sjukdom som har likheter med både Alzheimer och Parkinson. Här berättar Anna Lundin om sin pappas kamp mot lewybody sjukdom.
Per Nilsson, alzheimerforskare i labbet på Karolinska Institutet.

Nya framsteg inom Alzheimerforskningen

Autofagi är cellernas egen städpatrull. Ny forskning visar att när hjärnan städar sämre ansamlas skadliga molekyler och risken för Alzheimers sjukdom ökar.
Nico Dantuma, professor i molekylär cellbiologi vid Karolinska Institutet forskar om hur stimulering av nervcellernas eget försvarssystem skulle kunna stoppa neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimer.

Alzheimerforskning med stor potential

Professor Nico Dantuma vill ta reda på om det går att stimulera nervcellernas eget försvarssystem – för att stoppa flera olika neurodegenerativa sjukdomar. Ett genombrott skulle kunna rädda många liv.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta