Farmor och barnbarn firar jul och sitter i skenet av en lampa I Sverige lider omkring 100 000 personer av Alzheimer. Men siffran är mångfalt större. Alla som lever nära sjukdomen är också drabbade. Klicka på pilen i bilden och se vår film om att fira jul i skuggan av Alzheimer.

Kom ihåg Alzheimer i jul

De flesta av oss förknippar julen med kärlek och gemenskap.  Men för dem som lever i skuggan av Alzheimers sjukdom kan det däremot vara en svår tid när en älskad närstående inte längre minns sina närmaste.

I Sverige lider omkring 100 000 personer av Alzheimer. Men siffran är mångfalt större. Alla som lever nära sjukdomen är drabbade. Antalet kommer att öka dramatiskt, i takt med att vi blir både äldre och de äldre blir fler.

En av två riskerar att drabbas, direkt eller indirekt av att någon närstående insjuknar. Kanske du. Kanske dina barn i en framtid. Vi kan ändra på det. Genom forskning. Nya rön gör att vi kommer närmare ett botemedel och visionen om att ingen ska behöva drabbas av Alzheimer.  Statens bidrag räcker inte, forskarna är helt beroende av gåvor från privatpersoner som dig och mig.

Tillsammans kan vi göra skillnad.

Kom ihåg Alzheimer i jul. Ge bort en julklapp som stödjer forskningen. För en framtid där vi minns varandra.

Relaterat

Grafik för webbinariet Rethinking Alzheimer’s disease.

Webbinarium om Alzheimers sjukdom

Är Sverige redo för nya sätt att behandla Alzheimers sjukdom? Välkommen att anmäla dig till webbinariet ‘Rethinking Alzheimer’s disease’ – om morgondagens behandling av Alzheimers sjukdom i Sverige.

Nytt läkemedel mot Alzheimers sjukdom har godkänts i USA

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA meddelade den 6 januari att antikroppen lecanemab snabbgodkänts för behandling av mild Alzheimers sjukdom. Godkännandet är ett forskningsgenombrott som ger hopp för hundratusentals Alzheimerdrabbade och deras närstående.

Cecilia Hansen och hennes sambo Kerry

”Det är fruktansvärt att tänka på att jag ska lämna min sambo och alla mina djur”

Cecilia Hansen fick diagnosen Alzheimers sjukdom bara 56 år gammal. Här berättar hon om hur hela livet vändes upp och ned – och varför hjärnforskningen behöver ditt stöd.

Ett nytt sätt att angripa Alzheimergåtan

Alzheimers sjukdom är mycket komplex, eftersom många olika system i hjärnan är involverade. Nu riktar allt fler forskare blicken mot inflammationens roll. I frontlinjen finns professor Marianne Schultzberg – som hoppas hitta en ny Alzheimerbehandling. Här berättar hon mer och ber om ditt stöd.

Kajsa Danielsson

Alzheimers sjukdom lämnar ingen oberörd

Demenssjukdomar blir en allt större utmaning för vården. Det märker Kajsa Danielsson av i sitt jobb som undersköterska. När hennes mamma drabbades av Alzheimer insåg Kajsa också fullt ut vilken hemsk anhörigsjukdom det är. Därför ber hon nu om ditt stöd till hjärnforskningen.

Dag Sehlin, docent i neurobiologi vid Uppsala universitet

Han bygger vidare på lovande Alzheimerbehandling

Flera av dagens mest lovande läkemedelskandidater mot Alzheimers sjukdom bygger på antikroppar. Dag Sehlin, docent i neurobiologi, arbetar nu med den andra generationens antikroppsterapier. Här berättar han mer.