Hjärnfonden
Ge en gåva
Professor Jan Johansson

Professor Jan Johansson forskar om Alzheimers sjukdom på Karolinska Institutet. Foto: Ulf Sirborn, KI.

Alzheimers sjukdom angår alla

I takt med att svenskarna blir äldre kommer allt fler att drabbas av Alzheimer. Det är en katastrof. Lidandet är enormt för varje människa som blir sjuk – och de anhöriga. Dessutom innebär det en mycket stor samhällskostnad. Bara hjärnforskningen kan lösa detta. Professor Jan Johansson berättar om lovande resultat och varför ditt stöd behövs.

Att ta sig an Alzheimers sjukdom är en väldigt speciell utmaning, rent av unik. Sjukdomen orsakar ett stort och utdraget lidande för både den som drabbas och de anhöriga – och den går varken att bota eller att bromsa. Det leder också till att sjukdomen är exceptionellt dyr för vården. Sammantaget är det ett gigantiskt samhällsproblem.

Vi som söker efter lösningen på Alzheimergåtan är beroende av stöd från människor som du. Jag vet att jag talar för de flesta hjärnforskare när jag säger att vi behöver alla resurser vi kan få. En alltför stor del av vår tid går åt till att jaga pengar snarare än botemedel. Vi brinner ju för att stoppa denna hemska sjukdom. Själv skulle jag gärna lägga i en högre växel i min egen Alzheimerforskning, som ser mycket lovande ut.

Botemedel mot Alzheimer

Min forskargrupp arbetar med att ta reda på om ett visst ämne, som finns naturligt i kroppen, kan användas för att stoppa Alzheimers sjukdom. I djurförsök har vi fått tecken på att behandling med det här ämnet ger mycket god effekt. Därför hoppas jag på ditt fortsatta stöd.

Det är bara hjärnforskningen som kan stoppa Alzheimers sjukdom, som slår så hårt mot hela familjer. Vi måste också hitta en effektiv behandlingsform om vi vill behålla vår välfärd, annars kommer vårdkostnaderna att skena. Så var med i kampen mot Alzheimers sjukdom – ge en gåva som räddar liv redan idag!

Jan Johansson
Professor, Karolinska Institutet

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Han forskar på ny behandling mot Alzheimer

Pontus Plavén Sigray vid Karolinska Institutet ska, med stöd från Hjärnfonden, studera om läkemedlet rapamycin kan bromsa Alzheimergenom att aktivera hjärnans reningssystem och minska skadliga proteinansamlingar.
Professor Lars Lannfelt i sitt laboratorium, vars forskning ligger till grund för alzheimerläkemedlet Leqembi (lecanemab), nyligen godkänt av EU. Upptäck mer om hur monoklonala antikroppar kan bromsa Alzheimers sjukdom.

EU godkänner alzheimerläkemedel

EU- kommissionen godkänner alzheimerläkemedlet Leqembi (lecanemab).

70 miljoner till alzheimerforskning – nu presenteras resultaten

Sex forskare valdes ut efter noggrann granskning. Nu presenteras resultaten från den unika 70-miljonersgåvan till alzheimerforskning vid ett symposium vid Karolinska Institutet.

Målsökande läkemedel kan bromsa Alzheimer och Parkinson

Varje år drabbas miljontals av sjukdomar som Alzheimer och Parkinson, där nervceller i hjärnan bryts ner. Nu utvecklar forskare målsökande läkemedel som kan hjälpa kroppen att bromsa sjukdomsförloppet.
Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet

Går det att reparera en hjärna med Parkinson?

I samband med Internationella Parkinsondagen berättar professor Malin Parmar om sitt arbete med stamcellsbehandlingar mot Parkinson. Det kan även få betydelse i kampen mot bland annat Alzheimer, stroke och ALS.
Niklas Marklund, professor i neurokirurgi vid Lunds universitet, överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Därför kan en hjärnskada leda till Alzheimer

Sedan tidigare är det känt att en svår hjärnskada, ett trauma mot huvudet, kan öka risken för demens. Nu har forskare tagit reda på varför och hoppas att det kan leda till nya behandlingar. Forskningen är finansierad av Hjärnfonden.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta