Hjärnfonden
Ge en gåva
Anette Hjerpe med sin dotter i trädgården

Anette Hjerpe, tv, drabbades av en stroke 51 år gammal. Foto: Birgitta Lindvall Wiik.

Det behövs ett genombrott i kampen mot stroke

Ungefär 25 000 svenskar drabbas av stroke varje år, fler än var femte dör. För dem som överlever blir livet aldrig detsamma. Just detta beskriver Anette Hjerpe här nedanför – i sin berättelse om hur hon drabbades av en stroke, endast 51 år gammal. Läs vidare och se varför hjärnforskningen behöver ditt stöd.

Innan jag blev sjuk levde jag ett liv med många järn i elden. Dagen som förändrade mitt liv kom visserligen i en extra stressig period, men jag kände mig helt frisk och kry. Därför anade jag inte oråd när jag vaknade, satte mig upp och plötsligt kände mig väldigt yr. Inte ens när det blev svårt att röra min högra sida tänkte jag att det kunde vara stroke. Istället gick jag till duschen för att göra mig i ordning för arbetsdagen. Men där tog det stopp, jag blev helt orörlig.

Propplösande behandling

Tack och lov kom min dotter förbi för att hämta rena handdukar. När hon såg mig stå där helt förstenad, utan att svara på tilltal, förstod hon att jag hade fått en stroke. Hon ringde 112 och sedan gick allt mycket snabbt. På sjukhuset fick jag propplösande behandling, trombolys, och en liten stund senare kunde jag prata igen. För detta känner jag evig tacksamhet till hjärnforskningen.

Totalt sett hade jag blodproppen i min hjärna i högst en timme. Att jag fick hjälp så snabbt räddade inte bara mitt liv, det gjorde också att jag slapp svåra funktionsnedsättningar. Jag trodde därför att jag skulle vara tillbaka på jobbet inom en vecka. Men fullt så enkelt skulle det inte bli.

Sjukdomen har förändrat livet

Så snart jag hade lämnat den lugna tillvaron på sjukhuset blev det tydligt att jag led av svår hjärntrötthet. Dessutom drabbades jag av ångest, vilket jag aldrig hade upplevt tidigare. Det tog lång tid att få tillbaka tillräckligt med ork för att arbeta och klara vardagen. Då har jag ändå anpassat mig mycket, till exempel genom att byta jobb och sänka ambitionsnivån där hemma.

Trots att jag fick bästa möjliga vård för min stroke så har sjukdomen förändrat mitt och mina anhörigas liv i grunden. Det har varit flera tuffa år för hela familjen. Nu är min högsta önskan att hjärnforskningen ska kunna ge vården ännu bättre verktyg mot stroke. För att vi ska komma dit behövs stöd från människor som du.

Var med och rädda liv genom en gåva till hjärnforskningen!

Varma tack,
Anette Hjerpe

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Emma var 15 när hon drabbades av en stroke

Sommarlovet mellan åttan och nian var fullt av fotboll, skratt och vänner. Men under en match föll Emma plötsligt ihop – och vaknade inte förrän två dygn senare. Det som först verkade vara en hjärnskakning visade sig vara en stroke.

Odlade nervceller kan hjälpa mot strokeskador

De flesta som överlever en stroke får bestående besvär. Faktum är att stroke är den vanligaste orsaken till neurologiska funktionsnedsättningar hos vuxna. Därför utvecklar professor Zaal Kokaia en ny metod för att förbättra hjärnans återhämtning.

Samma idé kan lösa två olika strokeproblem

Idag finns inte många behandlingsalternativ när stroken är ett faktum. Docent Anja Meissners forskargrupp arbetar med helt nya sätt att både förebygga stroke och förbättra återhämtningen.

“Mammas hjärna är skadad”

När Beatrice Andersson var 24 år fick hon en kraftig stroke. Hjärnfonden intervjuade henne för två år sedan – då hade hon fortfarande stora utmaningar. Här berättar hon om läget idag.

Det finns för få sätt att hjälpa personer efter en stroke

I dag lever över 140 000 svenskar med funktionsnedsättningar till följd av stroke. Här berättar Arne Lindgren, professor och överläkare, om sin forskargrupps arbete med att hitta möjliga vägar för att förbättra återhämtningen.
Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet

Går det att reparera en hjärna med Parkinson?

I samband med Internationella Parkinsondagen berättar professor Malin Parmar om sitt arbete med stamcellsbehandlingar mot Parkinson. Det kan även få betydelse i kampen mot bland annat Alzheimer, stroke och ALS.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta