Hjärnfonden
Ge en gåva
Tomas Björklund är professor i neurovetenskap vid Lunds universitet.

Tomas Björklund är professor i neurovetenskap vid Lunds universitet.

Svensk Parkinsonforskning i framkant

Parkinsons sjukdom beskrevs redan för flera tusen år sedan, men vi vet fortfarande inte vad orsaken är. Det vill professor Tomas Björklund ändra på – med hjälp av ”lärande” datorer. Här berättar han mer om sin nydanande hjärnforskning.

Vi vet att ett visst protein spelar en stor roll vid Parkinsons sjukdom. Problemet är att detta, av naturliga skäl, inte går att undersöka medan sjukdomen pågår i en människa. Vi har i stället lyckats utveckla en avancerad metod för att föra in det här proteinet i nervceller i laboratoriet. Genom att undersöka dessa nervceller vill vi nu hitta ett sätt att stoppa Parkinsons sjukdom.

Med hjälp av maskininlärning, en typ av artificiell intelligens, skapar vi miljontals olika sjukdomsmodeller. Vi matar in information om mängden sjukdomsprotein i olika celler samt hur cellernas gener ser ut, sedan kan datorerna organisera allt detta och hitta mönster. Hur mycket protein krävs det för att cellen ska dö? Hur lång tid tar det? Vad spelar cellens gener för roll?

Vår artificiella intelligens kan titta på förändringar i över 20 000 gener samtidigt. Det hade en människa aldrig klarat. Utmaningen är att sådan här komplex hjärnforskning kräver stora resurser. Glädjande nog ser vårt arbete mycket lovande ut. Vi har redan gjort intressanta upptäckter som pekar på att hjärnans eget ”städsystem” påverkar utvecklingen av Parkinsons sjukdom.

På lite längre sikt hoppas vi att vi hittar en enda mekanism som driver sjukdomen – och att denna mekanism då visar sig gå att påverka med ett läkemedel. I bästa fall kan vi hindra Parkinson från att bryta ut.

Stödet från Hjärnfondens givare har varit helt avgörande för att vi skulle våga oss på det här projektet – som inte bygger på något som har gjorts förut. Om vi lär oss att stoppa Parkinsons sjukdom skulle väldigt många människor slippa stort lidande. Hoppas att du vill hjälpa oss att fortsätta vårt arbete.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

En bild på en äldre man som sitter ensam med sin telefon vid ett köksbord.

Internationella Parkinsondagen den 11 april

Den 11 april är Internationella Parkinson-dagen, en dag för att uppmärksamma en sjukdom som drabbar omkring 20 000 personer i Sverige.
Ett kollage där en forskare håller en liten hjärna under en lampa.

Fyra fakta om Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom innebär enorma utmaningar. I dag går det varken att bota eller att bromsa Parkinson. Dessutom tar det ofta lång tid att få rätt diagnos – och därmed rätt vård. Det är problem som bara hjärnforskningen kan lösa.
Ett porträtt på hjärnforskaren Mattias Andréasson.

Parkinsonforskning med hjälp av nervtrådar i huden

Parkinsons sjukdom och atypisk parkinsonism, en grupp neurodegenerativa sjukdomar som liknar Parkinson, kan ofta påminna mycket om varandra. Men sjukdomarna kräver olika behandling och omhändertagande varför det är viktigt att kunna skilja dessa sjukdomar åt. Just det vill Mattias Andréasson, Hjärnfondens stipendiat, göra genom att studera hudens nervtrådar.
Stamcellstransplantation som behandling för Parkinsons sjukdom. Malin Parmar i Lund leder den revolutionerande studien.

Stamcellsbehandling av Parkinsons sjukdom – första patienten transplanterad

Stamcellstransplantation som behandling av patienter med Parkinsons sjukdom är på väg att blir verklighet. I februari testades behandlingen för första gången på en patient vid Skånes universitetssjukhus. Tekniken är utvecklad av Malin Parmar och hennes forskargrupp vid Lunds universitet med stöd från Hjärnfonden.
Camilla Lindståhl och hennes man Magnus när de gifter sig

Parkinsons sjukdom drabbar hela familjer

Både Camilla Lindståhls make och pappa insjuknade i Parkinsons sjukdom ungefär samtidigt. Här berättar hon om hur vardagen successivt har förändrats – till oigenkännlighet.
Porträttbild på kvinnliga forskaren Cecilia Lundberg i kontorsmiljöhjarnfonden

”Vi måste göra allt vi kan för att nå nya genombrott”

Just nu pågår över 140 forskningsprojekt med bidrag från Hjärnfonden. Professor Cecilia Lundberg, ordförande för vår Vetenskapliga nämnd, vet hur viktig varje krona är för alla dessa hjärnforskare. Här berättar hon om de ekonomiska utmaningarna.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta