Hjärnfonden
Ge en gåva

Julias stroke gav upphov till Yolita

När Julia Andrén fick en stroke skapade hon klädvarumärket Yolita för att stötta hjärnforskningen genom en egen insamling till Hjärnfonden. Här är hennes berättelse.

En natt i april 2020 vaknade Julia upp och kände att något inte stämde. Halva kroppen hade domnat bort. Med tanke på att hon bara var 31 år gammal var läkarna övertygade om att tillståndet berodde på stress och sömnbrist. Men känslan av att något inte stämde höll i sig och efter 18 oroliga dagar fick Julia till slut komma till röntgen och kort därefter kom beskedet: Hon hade en godartad hjärntumör i lillhjärnan som orsakat en hjärnblödning, en stroke. Nu fanns två alternativ; en operation med stora risker för allvarliga bestående men för att ta bort tumören, eller låta den vara kvar. Det sistnämnda innebar en risk på 50 procent att Julia skulle få en ny blödning.

– Men jag ser inte risken – jag ser chansen! Den hoppfulla chansen om 50 procent att det aldrig händer igen. Det är mitt bästa alternativ och det jag väljer att fokusera på! Tumören är nu en del av mig och den får mig att inse att livet är inget vi kan ta för givet. Den får mig att vara mer närvarande i varje stund med insikten att livet är allt bra härligt.

Yolita ger 50 % till hjärnforskningen

På årsdagen av stroken lanserade Julia sitt eget varumärke Yolita. Egendesignade kläder med budskap som hyllar livet och där 50 procent av vinsten går till Hjärnfonden. Yolita myntades från uttrycket “YOLO” (You Only Live Once) och är en hyllning till livet. En påminnelse om att leva livet fullt ut och ta vara på de stunder som verkligen betyder något.

Vad hoppas du att pengarna du samlar in från försäljningen ska kunna bidra till?

– För mig är det viktigt att forskningen går framåt inom alla hjärnans sjukdomar så fler människor kan leva livet så lång tid som möjligt. Jag hoppas att pengarna från Yolita kan bidra till att bromsa aggressiva sjukdomar och minska antalet dödsfall pga. en hjärnsjukdom.

 

Relaterat

Nathalie och Kim Björnsen Åklint.

En tandemklassiker till förmån för hjärnforskningen

Nathalie och Kim Björnsen Åklint tänker utföra den korta varianten av den svenska klassikern. Men de nöjer sig inte med det. Paret ska göra en tandemklassiker – de ska sitta ihop genom nästan alla moment. Allt till förmån för hjärnforskningen.
Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.
En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.
Daniel Twohig forskar vid Lunds universitet

Daniel Twohig vill behandla stroke med stamceller

I Sverige är stroke en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar. I dag finns inget läkemedel som kan hjälpa hjärnans återhämtning efter en stroke. Daniel Twohig, en av Hjärnfondens stipendiater, arbetar med att ta fram en ny behandlingsmetod baserad på stamceller.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta