Porträttbild på forskaren Karsten Ruscher

Svensk strokeforskning ger hopp till många drabbade

Varje år får tusentals svenskar livslånga funktionsnedsättningar till följd av stroke. Går det att förbättra hjärnans återhämtning? Det tror hjärnforskaren Karsten Ruscher – som hoppas få fram en ny behandling

Hur vill ni hjälpa personer som har drabbats av stroke?

– Många av dem har kraftigt sänkt livskvalitet på grund av skadorna de har fått på hjärnan. Det kan exempelvis handla om förlamning, trötthet, minnesförlust och talstörning. Dagens metoder för rehabilitering har tyvärr begränsad effekt. Vi vill därför utveckla ett läkemedel som förbättrar denna effekt.

Det är alltså ett komplement till dagens behandlingar?

– Ja, i vår forskning ser vi att kombinationen läkemedel och rehabilitering fungerar bäst. Det tycks både skynda på och förbättra återhämtningen. Vi uppskattar att ungefär 75 procent av alla strokepatienter skulle kunna dra nytta av ett sådant här läkemedel.

Det känns hoppfullt. Hur nära är ni ett färdigt läkemedel?

– Nu ska vi precis genomföra de sista laboratorieexperimenten. Med andra ord borde det inte vara långt kvar tills att vi kan inleda patientförsök. Om allt går som det ska kan vi, i bästa fall, ganska snart få se ett nytt läkemedel.

Vad hoppas ni kunna uppnå?

– Vårt mål är att fler människor ska få ett bra liv efter en stroke. Att fler ska kunna delta fullt ut i arbets- eller familjelivet. Det skulle vara till enormt stor glädje för både de drabbade och deras anhöriga. Det skulle också vara goda nyheter för samhället, eftersom kostnaderna för sjukskrivningar och omsorg skulle minska dramatiskt.

Hur viktigt har stödet från Hjärnfondens givare varit?

– Vårt arbete med att kartlägga cellulära och molekylära mekanismer i hjärnan kräver ofta avancerad teknik, vilket tyvärr inte är gratis. Därför har stödet från Hjärnfonden varit avgörande de senaste åren. Både jag och min  samarbetspartner Tadeusz Wieloch, vars tidigare forskning la grunden till  vårt arbete, är väldigt tacksamma för all hjälp.

 

Relaterat

Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.

Julias stroke gav upphov till Yolita

När Julia Andrén fick en stroke skapade hon klädvarumärket Yolita för att stötta hjärnforskningen genom en egen insamling till Hjärnfonden. Här är hennes berättelse.

Vahid, som fick stroke som 22-åring, står framför en port

Han drabbades av stroke som 22-åring

Vad som började som kraftig huvudvärk under ett träningspass visade sig vara en hjärnblödning. Och starten på en lång resa tillbaka för 22-åriga Vahid.

Beatrice Karlsson

”Jag hade hellre förlorat en arm istället för en del av hjärnan”

Beatrice Karlsson hade precis träffat sin sambo och var väldigt  aktiv – med jobb, ridning, gym och kompisar. Allt detta förändrades  när hon drabbades av stroke, bara 24 år gammal.

Strokeforskare Cesare Patrone

Han angriper stroke från en ny vinkel

I Sverige är stroke både en av de vanligaste dödsorsakerna och en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar. Därför undersöker hjärnforskaren Cesare Patrone en helt ny metod för att behandla sjukdomen. Här berättar han mer och ber om ditt stöd.

Professor Marcela Pekna

”Det satsas för lite på strokeforskning i Sverige”

Varje år drabbas ungefär 25 000 svenskar av stroke. De som överlever behöver ofta genomgå en lång och krävande rehabilitering. Trots det är det få som blir fullt återställda. Nu vill professor Marcela Pekna få fram ett läkemedel som kan förbättra återhämtningen. Här berättar hon mer och ber om ditt stöd.