Hjärnfonden
Ge en gåva
En grafisk bild för Hjärnfondens podcastserie I mina tankar.

Kategori: Hjärnan

Den 28 maj släpps podcastserien "I mina tankar"

Hur är det att leva med bipolär sjukdom? Och vad händer när någon du älskar drabbas av en stroke? Hur lever man livet med en livslång sjukdom utan bot?

I ett ljuddrama av Hjärnfonden skildrar Jens Liljestrand, Josefine Jinder och Uje Brandelius livet för den som drabbas av hjärnans diagnoser och människorna runtom. I mina tankar berättar om utanförskapet som kommer med bipolär sjukdom, livet med Parkinsons sjukdom och känslorna när någon nära drabbas av en stroke. Upplevelser av sorg, kärlek och skuld som känns igen. Varje ljuddrama följs av ett eftersnack med forskare, läkare, drabbade och en präst.

Podcastserien släpps på Spotify och där podcasts finns den 28 maj.

(Uppdatering 29 maj: I mina tankar ligger nu live på Spotify. Klicka här för att komma dit)

Porträtt på Josefine Jinder

Josefine Jinder har skrivit avsnittet "Vem är som du?". Foto: Ellen Nykvist

Vem är som du?

I avsnittet Vem är som du? dramatiserar artisten Josefine Jinder den självdestruktivitet som ofta kommer med att leva med bipolär sjukdom och frustrationen över att ha en hjärna som fungerar annorlunda.

Filippa är naturligt vacker och har långt tjockt hår, med en liten blå sjal knuten runt tofsen. Mascara och lite läppglans är det som krävs för att Filippa ska se dyr ut. Det gör mig avundsjuk och avundsjukan gör mig ännu fulare.

Författare
Josefine Jinder

Hardangervidda

Hur påverkas du när någon du älskar drabbas av en stroke eller hjärnskada? Som lyssnare kastas du i avsnittet Hardangervidda rakt in i skildringen av ett trauma som för många kan bli komplext och långvarigt. Sorgen och saknaden som infinner sig när en person förändras.

– Hjärnskador skiljer sig från andra skador och sjukdomar på så vis att de kan påverka personligheten, säger Jens Liljestrand, manusförfattare. När du möter en människa möter du hjärnan. Så vad händer om den är skadad, vad händer om den är sjuk? Och hur påverkar det din relation till den personen?

Författare
Jens Liljestrand

Porträtt på Jens Liljestrand och Uje Brandelius.

Jens Liljestrand har skrivit avsnittet "Hardangervidda". Uje Brandelius har skrivit text och musik till avsnittet "Parkinson – The Musical". Foto vänster: Fredrik Hjerling, foto höger: Åse Bengtsson Helin

Parkinson – The Musical

I avsnittet Parkinson – The Musical låter Uje Brandelius ord och toner beskriva livet med en livslång sjukdom och längtan efter en helt vanlig vardag. En musikal som fångar livet.

För ett ögonblick tror du jag skämtar
Och du hinner börja skratta
Men när du ser att jag inte ler
Då börjar du fatta

Och då gråter vi
För allt som är förbi

Kompositör/låtskrivare
Uje Brandelius

Ökad kunskap och fler samtal

Förutom att öppna för samtal och sprida kunskap har Hjärnfonden ett tydligt syfte med sin podcastserie.

Det finns en enorm kraft i drama och samtal när det handlar om att öka kunskapen och förståelsen om hur det är att leva med en diagnos eller stå bredvid som närstående. Hjärnfonden ser det som en viktig del i arbetet mot ett samhälle där fler ser till hjärnans bästa, och där olikheter värderas.

Martina Fjellsson Draoui

PR- och pressansvarig för Hjärnfonden.

(Uppdatering 29 maj: I mina tankar ligger nu live på Spotify. Klicka här för att komma dit)

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du få ett mejl när I mina tankar släpps den 28 maj? Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Vi skickar ett mejl i månaden och ger tillgång till en värld full av kunskap och inspiration – från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

 

Relaterat

Ny rapport: Hjärnans sjukdomar går att förebygga

En ny rapport från IHE, på uppdrag av Hjärnfonden, undersöker hur riskfaktorer som fysisk inaktivitet, kost och social isolering påverkar hjärnans sjukdomar. Rapporten visar att många hjärnsjukdomar delvis går att förebygga, vilket skulle bespara individer lidande och samhället stora kostnader.
Hjärnforskaren Ross Smith vid sitt skrivbord

Ross Smith forskar om missbildningar i hjärnans blodkärl

Fokus för honom är sjukdomen Cerebral cavernös missbildning och vilken roll inflammation har för sjukdomen.
Mikaela Ceder, en av Hjärnfondens stipendiater

Mikaela Ceder vill behandla smärta bättre

Att hitta och utvärdera nya behandlingsalternativ för kronisk smärta och nedsatt kognitiv funktion är fokus för Mikaela Ceders forskning. Hon är en av Hjärnfondens stipendiater.

Kärleken sitter i hjärnan

Vad händer i hjärnan och kroppen när vi blir förälskade? Nervsignaler från hjärnans limbiska system skickas ut till hela kroppen och vi svettas, får spänningar i magen, hjärtat börjar slå snabbare och vi kan inte sluta tänka på föremålet för vår kärlek. Faktum är att förälskelsen är som en beroendesjukdom. Hjärnforskaren Åke Pålshammar reder ut begreppen om varför det känns som att kärleken sitter i hjärtat, när den i själva verket sitter i hjärnan.

Emelie Lind förbättrar hur man mäter syreförbrukning i hjärnan

Emelie Lind är en av Hjärnfondens stipendiater. Hennes forskning fokuserar på att utveckla mätningar av syreförbrukning i hjärnan med hjälp av magnetkamera.
Araash Hellysaz, en av Hjärnfondens stipendiater

Arash Hellysaz undersöker hur virussjukdomar i magen förändrar hjärnan

Virussjukdomar i magtarmkanalen ger diarré och kräkningar, processer som koordineras av hjärnan. Arash Hellysaz, en av Hjärnfondens stipendiater, undersöker hur viruspartiklarna i magen medför förändringar i hjärnan och hur den kunskapen kan användas för att ta fram ny behandling.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta