Hjärnfonden
Ge en gåva
En grafisk bild för Hjärnfondens podcastserie I mina tankar.

Kategori: Hjärnan

Den 28 maj släpps podcastserien "I mina tankar"

Hur är det att leva med bipolär sjukdom? Och vad händer när någon du älskar drabbas av en stroke? Hur lever man livet med en livslång sjukdom utan bot?

I ett ljuddrama av Hjärnfonden skildrar Jens Liljestrand, Josefine Jinder och Uje Brandelius livet för den som drabbas av hjärnans diagnoser och människorna runtom. I mina tankar berättar om utanförskapet som kommer med bipolär sjukdom, livet med Parkinsons sjukdom och känslorna när någon nära drabbas av en stroke. Upplevelser av sorg, kärlek och skuld som känns igen. Varje ljuddrama följs av ett eftersnack med forskare, läkare, drabbade och en präst.

Podcastserien släpps på Spotify och där podcasts finns den 28 maj.

Porträtt på Josefine Jinder

Josefine Jinder har skrivit avsnittet "Vem är som du?". Foto: Ellen Nykvist

Vem är som du?

I avsnittet Vem är som du? dramatiserar artisten Josefine Jinder den självdestruktivitet som ofta kommer med att leva med bipolär sjukdom och frustrationen över att ha en hjärna som fungerar annorlunda.

Filippa är naturligt vacker och har långt tjockt hår, med en liten blå sjal knuten runt tofsen. Mascara och lite läppglans är det som krävs för att Filippa ska se dyr ut. Det gör mig avundsjuk och avundsjukan gör mig ännu fulare.

Författare
Josefine Jinder

Hardangervidda

Hur påverkas du när någon du älskar drabbas av en stroke eller hjärnskada? Som lyssnare kastas du i avsnittet Hardangervidda rakt in i skildringen av ett trauma som för många kan bli komplext och långvarigt. Sorgen och saknaden som infinner sig när en person förändras.

– Hjärnskador skiljer sig från andra skador och sjukdomar på så vis att de kan påverka personligheten, säger Jens Liljestrand, manusförfattare. När du möter en människa möter du hjärnan. Så vad händer om den är skadad, vad händer om den är sjuk? Och hur påverkar det din relation till den personen?

Författare
Jens Liljestrand

Porträtt på Jens Liljestrand och Uje Brandelius.

Jens Liljestrand har skrivit avsnittet "Hardangervidda". Uje Brandelius har skrivit text och musik till avsnittet "Parkinson – The Musical". Foto vänster: Fredrik Hjerling, foto höger: Åse Bengtsson Helin

Parkinson – The Musical

I avsnittet Parkinson – The Musical låter Uje Brandelius ord och toner beskriva livet med en livslång sjukdom och längtan efter en helt vanlig vardag. En musikal som fångar livet.

För ett ögonblick tror du jag skämtar
Och du hinner börja skratta
Men när du ser att jag inte ler
Då börjar du fatta

Och då gråter vi
För allt som är förbi

Kompositör/låtskrivare
Uje Brandelius

Ökad kunskap och fler samtal

Förutom att öppna för samtal och sprida kunskap har Hjärnfonden ett tydligt syfte med sin podcastserie.

Det finns en enorm kraft i drama och samtal när det handlar om att öka kunskapen och förståelsen om hur det är att leva med en diagnos eller stå bredvid som närstående. Hjärnfonden ser det som en viktig del i arbetet mot ett samhälle där fler ser till hjärnans bästa, och där olikheter värderas.

Martina Fjellsson Draoui

PR- och pressansvarig för Hjärnfonden.

För den som vill gå djupare in i ämnet följs varje avsnitt av ett samtal där vi möter forskare och drabbade. Även dessa avsnitt släpps den 28 maj på Spotify och där poddar finns.

Utgivare
Hjärnfonden

Produktion
Borg Owilli, Mathilda von Essen och Axel Winqvist.

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du få ett mejl när I mina tankar släpps den 28 maj? Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Vi skickar ett mejl i månaden och ger tillgång till en värld full av kunskap och inspiration – från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

 

Relaterat

Ny rapport: Hjärnans sjukdomar går att förebygga

En ny rapport från IHE, på uppdrag av Hjärnfonden, undersöker hur riskfaktorer som fysisk inaktivitet, kost och social isolering påverkar hjärnans sjukdomar. Rapporten visar att många hjärnsjukdomar delvis går att förebygga, vilket skulle bespara individer lidande och samhället stora kostnader.
Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.
Markus Fahlström, forskare vi Uppsala universitet.

Blodflödet i hjärnan efter skador och sjukdomar

Hjärnfondens stipendiat Markus Fahlström strävar efter att förstå hur hjärnan kompenserar och försöker återställa sin funktion vid sjukdomar som framförallt påverkar blodflödet i hjärnan. Han utvecklar en matematisk modell för att studera cerebrovaskulär reserv, en parameter som reflekterar hjärnans förmåga att anpassa sitt blodflöde.
Barn sjunger i en kör

Sjung för hjärnan

Körsång är en stor folkrörelse i Sverige, och närmare 600 000 personer beräknas sjunga i olika typer av körer. Men hur påverkas hjärnan av musik? Stämmer det att musik kan minska stress och till och med läka sjukdomar? Varför mår så många bra av att sjunga i kör? Det är några av frågorna som diskuteras i det här webinaret om musikens påverkan på hjärnan.
Anna Hemlin, generalsekreterare, Hjärnfonden

Hjärnforskningen behöver bättre förutsättningar

När samhället öppnar upp igen kan viktig hjärnforskning ta fart igen vilket är otroligt glädjande. Men resurserna räcker inte utan mer medel behövs. Här nedan önskar Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden, god jul och berättar om vilken skillnad din gåva gör.
Flera personer sitter vid sina skrivbord i ett öppet kontorslandskap.

Så mår hjärnan bra på jobbet

Nu återvänder många till sin arbetsplats efter att ha arbetat hemma under pandemin. Hur ska du göra för att hjärnan ska må bra på jobbet? Här är några tips för ökad prestation, koncentration och välmående. Oavsett om du arbetar hemma eller på kontoret. Artikeln är framför allt skriven för dig som har ett ”skrivbordsjobb”.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta