Hjärnfonden
Ge en gåva
Sommarlov med npf. Ett kollage med ett barn som tittar på en surfplatta under ett parasoll.

Text: Fredrik Sandevärn

Skribent

Foto: Ulf Sirborn

Kategori: NPF

Hantera sommarlovet med NPF-diagnoser i familjen

För många barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) innebär sommaren en stor förändring i vardagsrutiner, vilket kan skapa stress och oro. Men det finns sätt att planera och anpassa semestern så att hela familjen får glädje och återhämtning.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar påverkar den kognitiva förmågan, hur man hanterar information och hur sinnesintryck upplevs och bearbetas. Det gör att de som lever med en NPF-diagnos kan ha behov av mer struktur, tydlighet och olika anpassningar för att må bra. Under sommarlov och semestern finns risk att det ofta ganska strukturerade vardagslivet rubbas när skolan slutar, aktiviteter pausar, sovvanor förändras och resor görs. Något som kan skapa oro, stress och därigenom inte alls ger den återhämtning som lovet och semestern är till för –varken för barn eller föräldrar.

Porträttbild på Sven Bölte framför Karolinska Institutets Aula Medica.

Sven Bölte

Professor i barn- och ungdoms­psykiatrisk vetenskap och föreståndare för KIND.

Sven Bölte, professor i barn- och ungdoms­psykiatrisk vetenskap och föreståndare för KIND, Center of Neurodevelopmental Disorders på Karolinska Institutet, har besvarat tolv vanliga frågor som NPF-föräldrar har, för att ge råd och ökade möjligheter för NPF-familjer att njuta av sommaren utifrån sina specifika förutsättningar.

Notera: Det finns inte några generella svar för NPF i stort, utan dessa kan variera och bero på individuella omständigheter. Saker som fungerar för barn med ADHD kan stämma dåligt vid autism och tvärt om. Man behöver därför alltid utgå från sitt barns egna förutsättningar.

Rutiner, planering, förberedelse och förväntan

Fakta: Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är ett samlingsnamn för flera olika diagnoser. De vanligaste funktionsnedsättningarna är ADHD (inklusive ADD), Autism, inlärningsproblem, Tourettes syndrom och språkstörning.

Om man har flera barn

Aktiviteter och sociala interaktioner

Måltider och hälsa

Stöd och resurser

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetbrev

Vill du läsa fler artiklar som den här? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration – från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Relaterat

Ett kollage med en kvist med gröna blad och ett ansikte mot grå bakgrund.

Det behövs mer kunskap om den kvinnliga hjärnan 

Kvinnor har mer sömnproblem än män, får sin ADHD-diagnos senare och drabbas i större utsträckning av stress. Mannen har varit norm inom medicinsk forskning och trots att det går framåt behövs fortfarande mer kunskap om hur hjärnans sjukdomar och diagnoser drabbar kvinnor annorlunda än män.
Ett kollage där en pojke i svartvitt skriker samtidigt som det flyter bollar runt hans huvud.

NPF-dagen – allas rätt att vara olika

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är starkt kopplade till hur hjärnan arbetar och fungerar och NPF-dagen den 15 mars har instiftats för att uppmärksamma allas rätt till att vara olika.
Kvinna i gul jacka ler mot kameran. Hon står i gatumiljö.

Kungamamman Annsophie – en förkämpe för barns rättigheter

Hjärnfonden vill rikta ett stort och varmt tack till AnnSophie Forsell och övriga aktiva i föreningen Kung Över Livet som gjort ett enormt arbete för att samla in pengar till forskning och sprida kunskap och engagemang för NPF-frågor. De har samlat in otroliga 500 000 kronor till Hjärnfonden sedan starten 2012.
En leende pojke med rödaktigt hår och hans mamma.

Skolan ångestfylld för Alex

Alex är åtta år och älskar superhjältar och Youtube. Han gillar att spela teater och spelar upp filmscener för familjen med stor inlevelse. Här berättar hans mamma Camilla Svendsrud om vägen till en autismdiagnos och kampen för en fungerande skolgång.
En leende pojke och hans leende mamma.

“Mitt liv som mamma till en son med ADHD och Aspergers syndrom har gjort mig både stark och svag”

Casper har ADHD och Aspergers syndrom*. Här berättar hans mamma Cicci Meijer om vägen till diagnos och hur livet ställdes på sin spets. 
Caroline Kanestig med sin dotter vendela som har Aspergers syndrom.

Aspergerdiagnosen blev en lättnad

Redan när Vendela var liten förstod mamma Caroline Kanestig att hon inte utvecklades som andra barn. När hon fick diagnosen Aspergers syndrom* säger Caroline att det kändes som att en stor sten lossnade samtidigt som att en ny växte fram - oron för framtiden. Läs Carolines gripande berättelse här.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta