Hjärnfonden

När hjärnan fungerar annorlunda

Ungefär 100 000 svenskar har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Det innebär att hjärnan fungerar annorlunda – vilket leder till olika kognitiva svårigheter. I begreppet NPF ryms diagnoserna ADHD, ADD, autismspektrumtillstånd, språk­störning och Tourettes syndrom.

ADHD – myt och fakta

ADHD är en omstridd diagnos. Men vem får ADHD och vad gör man efter diagnosen? Ställs det flera diagnoser idag än tidigare, och vad betyder det? Hur yttrar sig ADHD och vad betyder det för livet? Skrivs det ut för många läkemedel och är det fler pojkar än flickor som har ADHD? Sven Bölte reder ut begreppen i den här filmen.

Fördel med ADHD!

Det finns många myter och åsikter om ADHD. Men det talas inte så mycket om de positiva aspekter som kommer med diagnosen och hur man kan använda diagnosen till en fördel? Här ger överläkare Anders Hansen sina bästa tips på hur du kan vända diagnosen till något positivt och dra nytta av den.

ADHD/ADD

ADHD förekommer hos ungefär fem procent av barnen och tre till fyra procent av vuxna. ADHD är en funktionsnedsättning som innebär svårigheter att koncentrera sig och/eller reglera sin aktivitetsnivå och hämma sina impulser. ADHD har neurobiologisk grund och påverkar hjärnans sätt att bearbeta information och att reglera beteende. ADD är en variant av ADHD, utan överaktiviteten. Läs mer om ADHD här.

Aspergers syndrom

Aspergers syndrom är en funktionsnedsättning som liknar autism. Den som har Aspergers syndrom har svårigheter vid socialt samspel och funktionsnedsättningen innebär begränsade beteenden, aktiviteter och intressen.

Autism

När man har autism bearbetar hjärnan information på ett annat sätt än de flesta andra. Den som har autism kan tycka det är svårt att veta hur de skall bete sig i olika situationer, ha svårt att tolka kroppsspråk och förstå andras känslor och tankar. Det är också vanligt att ha specialintressen vilket   gör att den som har autism kan bli blir väldigt bra på en speciell sak.

Ge en gåva till en specifik diagnos

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta