Hjärnfonden
Ge en gåva

Fördel med ADHD! – en föreläsning av Anders Hansen

Det finns många myter och åsikter om ADHD. Men det talas inte så mycket om de positiva aspekter som kommer med diagnosen ADHD och hur man kan använda diagnosen till en fördel? Här ger överläkare Anders Hansen sina bästa tips på hur du kan vända en ADHD-diagnos till något positivt och dra nytta av den, både i skolan och på arbetsplatsen.

Klicka på pilen i bilden för att se föreläsningen.

“ADHD är ingen sjukdom, det är en grupp personlighetsdrag som varit viktiga historisk – och som fortfarande är det. Men som vi måste bli bättre på att hjälpa personer med dessa personlighetsdrag att få utväxling på dem!”

ADHD är en stor gråzon och enligt Anders Hansen, överläkare inom psykiatri vid Sophiahemmet, har vi alla mer eller mindre drag av ADHD. Många med ADHD beskriver att de ständigt har tio olika tankar i huvudet och att de ständigt ångar på som ett expresståg. Det sägs också att många med ADHD är kreativare än andra, särskilt när de gäller att komma med nya idéer.

Men en del har en underutnyttjad resurs i sin kreativitet som inte har fått blomma ut. I den här föreläsningen från Hjärnans Dag 2018 lyfter Anders Hansen fram ett antal fördelar med ADHD och förklarar på ett begripligt och underhållande sätt varför en person med ADHD agerar och känner som de gör.

Anders Hansen berättar om ny forskning som visar att fysisk aktivitet har positiv effekt på koncentrationsförmågan hon barn med ADHD. Han ger också en rad konkreta tips på hur du kan ta fram det bästa ur och vända en ADHD-diagnos till något positivt samt hur du kan dra nytta av diagnosens alla fördelar i skolan och på arbetsplatsen.

Här kan du se fler föreläsningar från Hjärnans Dag:

Ullakarin Nyberg – Våga tala om självmord 

Martin Ingvar – Hur påverkas hjärnan av långvarig stress

Jessica Bladh – Drabbad av utmattningssyndrom

Cecilia Lundberg – Hur kan vi hjälpa en skadad hjärna att reparera sig själv?

Anne Börjesson-Hanson – All demens handlar inte om Alzheimer

Ge en gåva till forskningen om adhd

Relaterat

Zheng Chang.

Är ADHD-medicinering farlig?

Många som ska börja med ADHD-medicin är rädda för att den ska vara farlig och påverka hjärtat. Och många som tar ADHD-medicin, särskilt unga vuxna, slutar ta den redan under det första året.
Ett kollage med en kvist med gröna blad och ett ansikte mot grå bakgrund.

Det behövs mer kunskap om den kvinnliga hjärnan 

Kvinnor har mer sömnproblem än män, får sin ADHD-diagnos senare och drabbas i större utsträckning av stress. Mannen har varit norm inom medicinsk forskning och trots att det går framåt behövs fortfarande mer kunskap om hur hjärnans sjukdomar och diagnoser drabbar kvinnor annorlunda än män.
Ett kollage där en pojke i svartvitt skriker samtidigt som det flyter bollar runt hans huvud.

NPF-dagen – allas rätt att vara olika

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är starkt kopplade till hur hjärnan arbetar och fungerar och NPF-dagen den 15 mars har instiftats för att uppmärksamma allas rätt till att vara olika.
Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, talade på Barnhjärnans Dag om skillnaderna i diagnosticeringen av flickor och pojkar med autsim eller ADHD. Foto: Juliana Wolf Garcindo och Birgit Leistmann-Walsh

Därför påverkar könet när du får din diagnos

Varför får flickor som har ADHD eller autism ofta sina diagnoser flera år senare än pojkar? Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, berättar varför och hur hormonella svängningar kan påverka symtom.
Kvinna i gul jacka ler mot kameran. Hon står i gatumiljö.

Kungamamman Annsophie – en förkämpe för barns rättigheter

Hjärnfonden vill rikta ett stort och varmt tack till AnnSophie Forsell och övriga aktiva i föreningen Kung Över Livet som gjort ett enormt arbete för att samla in pengar till forskning och sprida kunskap och engagemang för NPF-frågor. De har samlat in otroliga 500 000 kronor till Hjärnfonden sedan starten 2012.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta