Drabbad av utmattningssyndrom

Jessica gillade sitt jobb som produktionsledare. Hon var van vid ett högt tempo med tighta deadlines. Men det uppdrivna arbetstempot och långvariga stressen utan chans till tillräcklig återhämtning gjorde att kroppen till slut sa ifrån. Jessica sjukskrevs för utmattning 2014. Se samtalet mellan Jessica Bladh och Katarina Hultling på Hjärnans Dag och den efterföljande paneldiskussionen där också Ullakarin Nyberg och Martin Ingvar medverkade.

Jessica berättade om sin långa väg tillbaka, hur hon kämpat mot myndigheter, med sin hjärntrötthet, men också om den arbetsträning som gör att hon utvecklar ny tillit till sin egen förmåga.

På sex år har antalet som sjukskrivits på grund stressrelaterad psykisk ohälsa ökat med 140 procent för kvinnor. Det är den långvariga ohälsosamma stressen som är farlig och som kan leda till utmattningssyndrom.

När Jessica tittar tillbaks förstår hon att hon varit sjuk en lång tid innan kraschen kom. Hon hade sömnproblem, drog sig undan socialt umgänge och slutade motionera. Hon önskar nu att hon förstått vad som skedde och att hon själv eller någon i hennes omgivning dragit i nödbromsen. Hennes råd är att lyssna på kroppens varningssignaler.  Har du har någon i din närhet som du oroar dig för så försök hjälpa hen att sätta stopp, det är otroligt svårt för den som är inne i “ekorrhjulet” att själv ha den insikten, menar Jessica.

Det kan ta lång tid att återhämta sig från utmattningssyndrom och komma tillbaka till det vanliga livet, både privat och på arbetet, och det finns en överhängande risk för återfall. Jessica arbetstränar nu 10 timmar i veckan, fyra år efter att hon blev sjuk.

Här kan du läsa mer om stressrelaterad psykisk ohälsa och utmattningssyndrom.

Fler föreläsningar från Hjärnans Dag finns här:

Ullakarin Nyberg – Våga tala om självmord 

Martin Ingvar – Hur påverkas hjärnan av långvarig stress

Anders Hansen – Fördel ADHD

Cecilia Lundberg – Hur kan vi hjälpa en skadad hjärna att reparera sig själv?

Anne Börjesson-Hanson – All demens handlar inte om Alzheimer

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen