Hjärnfonden
Ge en gåva

Drabbad av utmattningssyndrom

Jessica gillade sitt jobb som produktionsledare. Hon var van vid ett högt tempo med tighta deadlines. Men det uppdrivna arbetstempot och långvariga stressen utan chans till tillräcklig återhämtning gjorde att kroppen till slut sa ifrån. Jessica sjukskrevs för utmattning 2014. Se samtalet mellan Jessica Bladh och Katarina Hultling på Hjärnans Dag och den efterföljande paneldiskussionen där också Ullakarin Nyberg och Martin Ingvar medverkade.

Jessica berättade om sin långa väg tillbaka, hur hon kämpat mot myndigheter, med sin hjärntrötthet, men också om den arbetsträning som gör att hon utvecklar ny tillit till sin egen förmåga.

På sex år har antalet som sjukskrivits på grund stressrelaterad psykisk ohälsa ökat med 140 procent för kvinnor. Det är den långvariga ohälsosamma stressen som är farlig och som kan leda till utmattningssyndrom.

När Jessica tittar tillbaks förstår hon att hon varit sjuk en lång tid innan kraschen kom. Hon hade sömnproblem, drog sig undan socialt umgänge och slutade motionera. Hon önskar nu att hon förstått vad som skedde och att hon själv eller någon i hennes omgivning dragit i nödbromsen. Hennes råd är att lyssna på kroppens varningssignaler.  Har du har någon i din närhet som du oroar dig för så försök hjälpa hen att sätta stopp, det är otroligt svårt för den som är inne i “ekorrhjulet” att själv ha den insikten, menar Jessica.

Det kan ta lång tid att återhämta sig från utmattningssyndrom och komma tillbaka till det vanliga livet, både privat och på arbetet, och det finns en överhängande risk för återfall. Jessica arbetstränar nu 10 timmar i veckan, fyra år efter att hon blev sjuk.

Här kan du läsa mer om stressrelaterad psykisk ohälsa och utmattningssyndrom.

Fler föreläsningar från Hjärnans Dag finns här:

Ullakarin Nyberg – Våga tala om självmord 

Martin Ingvar – Hur påverkas hjärnan av långvarig stress

Anders Hansen – Fördel ADHD

Cecilia Lundberg – Hur kan vi hjälpa en skadad hjärna att reparera sig själv?

Anne Börjesson-Hanson – All demens handlar inte om Alzheimer

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

 

Relaterat

Kollage för att bildsätta julstress på arbetsplatsen och hemmet. Ett utklippt ansikte med ett paket, en tomteluva, dator och diagrampil bakom.

9 tips: Minska stressen på jobbet i jul 

Att känna sig stressad under årets slut och inför julen är det inte konstigt. Var femte svensk tycker att december är årets mest hektiska månad.  

Nervceller som kan kopplas till långvarig stress

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en grupp nervceller i hjärnan som är involverade i att skapa negativa känslor och långvarig stress hos möss. Forskningen har fått stöd av Hjärnfonden.

5 saker som kan skapa semesterstress – och vad som kan minska den

Semestern – en tid för välförtjänt vila. Men för många också en tid fylld av förväntan, stram planering och social samvaro. Något som kan komma med en prislapp, både ekonomiskt och energimässigt, vilket riskerar leda till ökad stress snarare än återhämtning.
Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
hjärnfonden-kristina-glise

Så förebygger du för hög stressbelastning

För 25 år sedan började sjukskrivningarna i samhället öka markant. Det som framför allt ökade var sjukskrivning för psykisk ohälsa, ofta sammankopplad med för hög stressbelastning på jobbet. Idag sjukskrivs ungefär 70 000 personer av just stressrelaterad psykisk ohälsa.
En ung man med huvtröja sitter inomhus och stirrar framför sig.

10 september är det Suicidpreventiva dagen

År 2022 tog 1569* personer sitt liv, vilket innebär fyra människoliv om dagen. Det är viktigt att agera om du misstänker att någon i din närhet har tankar på att ta sitt liv. Det kan rädda liv.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta