Spela

Hur kan vi hjälpa en skadad hjärna att reparera sig själv?

Hjärnan och nervsystemet har en begränsad kapacitet att läka vid skador och sjukdomar som exempelvis vid en hjärnskakning eller Parkinsons sjukdom. På Hjärnans Dag föreläste Cecilia Lundberg, professor i neurologi vid Lunds universitet, om hur vi med hjälp av genterapi kan reparera skador på hjärnan och laga trasiga gener.

Genom att göra gener till medicin skulle man i framtiden kunna föra in friska gener i hjärnan som programmerar om cellerna i den skadade hjärnan. För en Parkinsondrabbad skulle det innebära att man slår ut de sjuka generna och på så sätt återställer den normala dopaminproduktionen i hjärnan.

Cecilia Lundberg är vice dekan på medicinska fakulteten i Lund, ordförande för svenska sällskapet för neurovetenskap i Sverige och ordförande för Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd. Cecilia arbetar med att utveckla genterapi för läkning av skador i centrala nervsystemet och att ta fram nya behandlingar av Parkinsons sjukdom.

Fler föreläsningar från Hjärnans Dag finns här:

Ullakarin Nyberg – Våga tala om självmord 

Martin Ingvar – Hur påverkas hjärnan av långvarig stress?

Jessica Bladh – Drabbad av utmattningssyndrom

Anders Hansen – Fördel ADHD

Anne Börjesson-Hanson – All demens handlar inte om Alzheimer

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

  • kr

Dela sidan

Engagera dig redan idag