Hjärnfonden
Ge en gåva
Johan Isaksson leg. psykolog, docent och adjungerad lektor vid Uppsala universitet.

Text: Sofia Ström Bernad

Skribent

Lästid: 4 minuter

Att reglera starka känslor vid ADHD

Många unga med ADHD kämpar med att reglera starka känslor, vilket kan leda till stress och sociala svårigheter. Forskaren Johan Isaksson vill bidra till att öka förståelsen och utveckla behandlingar som hjälper unga att må bättre.

Faktaruta: Johan Isaksson

  • Johan Isaksson är leg. psykolog, docent och adjungerad lektor vid Uppsala universitet.
  • Johan arbetar på BUP Uppsala och är knuten till institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet, samt till Center of Neurodevelopmental Disorders (KIND), KI.
  • Han har publicerat ungefär 80 artiklar med huvudfokus på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och stressrelaterade tillstånd.

Johan Isaksson är leg. psykolog, docent och adjungerad lektor vid Uppsala universitet. Han forskar sedan några år tillbaka på bland annat känsloreglering hos barn och ungdomar med ADHD.

Isakssons forskning fokuserar på hur känsloregleringen skiljer sig åt beroende på om man har ADHD eller inte, och om man är flicka eller pojke. Ett viktigt mål är att ta fram riktade behandlingar som får ungdomarna att må bättre.

Johan Isaksson har fått ta del av de pengar som Hjärnfonden delar ut från Team Rynkebys årliga arrangemang Skolloppet.

Starka känslor

Många med ADHD upplever det som stressande och jobbigt att tappa fattningen i samband med att de upplever starka känslor.

– Det här är ofta något barn och ungdomar vill ha stöd och hjälp med. Har man utmaningar med att hantera starka känslor så kan det bli problem i relationen med vänner och föräldrar. Tappar man humöret så kan man må dåligt efteråt och det kan skapa stress och problem.

Johan Isaksson, hans doktorand Rebecka Astenvald, och docent Matilda Frick har flera pågående studier på temat.

Reglering av känslor

I den första studien tittade forskarna på tvillingdata i ett projekt för att se om svårigheter med känsloreglering var förknippat till någon särskild diagnos.

Här såg man att ADHD jämfört med andra diagnoser, som exempelvis autism, ångest och depression, var tydligare kopplat till svårigheter med att hantera starka känslor.

– Men vi såg också med hjälp av tvillingstatistik att sambandet mellan ADHD och känsloreglering tycks ha en genetisk grund.

I en pågående studie som ännu inte publicerats undersöker forskarna hur ofta och hur starkt barn och ungdomar upplever olika känslor, och om man har särskilt svårt att reglera dessa. Känslorna som undersöks är ilska, rädsla/ängslighet, ledsenhet och upprymdhet.

– Preliminära data visar att framför allt ilska upplevs mer intensivt och är svårare att hantera för barn och unga med diagnos ADHD eller med ADHD symtom. Även svårigheter att reglera känslor av upprymdhet var kopplat till ADHD.

Hjälpsamma och icke-hjälpsamma strategier

Forskarna vill även undersöka hur användningen ser ut av adaptiva och maladaptiva strategier, det vill säga hjälpsamma respektive icke-hjälpsamma strategier, vid känslopåslag.

Barnen och ungdomarna fick skatta vilka strategier de använder. De fick även titta på foton som är obehagliga/läskiga och sedan skatta hur obehagligt det var att titta på dem och berätta vad de tänkte om bilderna.

– En adaptiv strategi kan vara att när man får se en bild av en hemsk olycka så tänker man att det kanske var skådespelare på bilden, eller att alla klarade sig och att det inte hänt något allvarligt. De försöker se positivt på situationen. Men de med maladaptiva strategier fokuserar mer på det negativa och kanske tänker att det hänt något allvarligt, att ingen överlevt och ältar kring dessa tankar, säger Johan Isaksson.

De första resultaten visar att barn och unga med ADHD uppger att de använder färre hjälpsamma strategier och fler mindre hjälpsamma strategier. Men när man även tar hänsyn till andra symtom, som depression, minskar sambandet mellan ADHD och strategierna. Det verkar som att barn och unga med depressiva symtom har starkare koppling till användningen av mindre hjälpsamma strategier.

Barn med ADHD uppgav också att de använde acceptans – en hjälpsam strategi – mer sällan, även när samsjuklighet beaktades. Flickor rapporterade färre hjälpsamma och fler mindre hjälpsamma strategier, men detta syntes inte i experimentet med bilder. Även här verkar depressiva symtom bättre förklara varför vissa strategier används.

Behandling för att reglera känslor

Forskarna har även utformat en behandling och vill undersöka om denna hjälper tonåringar med ADHD att reglera sina känslor på ett mer adaptivt sätt.

Under åtta tillfällen fick sju ungdomar individuellt tillsammans med sina vårdnadshavare jobba med en modell för känsloreglering. De fick lära sig att känna igen, sätta ord på och acceptera olika känslor. Därefter fick de gå över till olika regleringsstrategier som de kunde använda sig av.

Utvärderingen visar att metoden var hjälpsam för många deltagare och i synnerhet tre av dem visade en robust förbättring.

– Dock såg vi att flera blev bättre redan innan behandlingen drog igång. Möjligen var det själva vetskapen av att de skulle göra behandlingen eller att de började skatta sin förmåga att reglera känslor som fick dem att börja tänka på sina känsloyttringar och därmed hantera dem bättre.

Framtid och pubertet

Framöver vill Johan och hans kollegor undersöka hur känsloreglering påverkar barn och ungdomar framåt i livet. Medför sämre känsloreglering mer stress nu och längre fram, och vilka andra symtom kan uppstå? De vill också undersöka hur puberteten påverkar flickor och pojkar, med och utan ADHD, ur den här aspekten.

– Och så vill jag göra om behandlingen till gruppbehandling istället. Vi har sett i många andra sammanhang att det ger ungdomarna så mycket mer att träffa andra i samma situation och att inte känna sig ensamma.

– Stödet från Hjärnfonden har varit mycket avgörande för att kunna starta upp projektet, och har även varit betydelsefullt för att rekrytera barn och unga till studien, samla in data och för att göra analyser.

Team Rynkeby Skolloppet

Team Rynkeby Skolloppet är ett välgörenhetslopp där tusentals skolelever springer för att samla in pengar till forskning om barnhjärnan. Överskottet går till Hjärnfonden Barn, som stödjer vetenskapliga projekt om neurologiska diagnoser och psykisk ohälsa hos barn och unga. Team Rynkeby Skolloppet är i dag en av Hjärnfondens största insamlingskällor på området – och har möjliggjort flera viktiga forskningsinsatser som annars inte hade blivit av.

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Sofia Ström Bernad

Skribent

Sofia Ström Bernad är journalist och kommunikatör med inriktning på forskning. Hon har bland annat läst journalistik och media och kommunikation vid Stockholms universitet.
Läs mer om Sofia Ström Bernad

Relaterat

“Vi hade inte haft våra jobb utan våra diagnoser”

Överdoser, kilometerlånga kom ihåg-listor, hundratusentals följare och en orubblig kärlek. Influencerparet Lisa och Henrik Borg har fått sina liv att fungera trots utmaningarna med att hantera bipolär sjukdom och ADHD. Eller kanske tack vare.
Darius Barimani, kirurg och författare till en handbok om ADHD.

Dr Damps åtta tips på hur du klarar skolan med ADHD

“Doktor Damp”, Darius Barimani, arbetar idag som kirurg, men hans resa dit har varit allt annat än enkel. Som barn med ADHD och ytterligare tre diagnoser fick han kämpa hårt i skolan.
Porträtt på forskaren Catharina Lavebratt.

Kosttillskott hjälper vid vissa NPF-symtom

Synbiotika (mjölksyrebakterier plus kostfibrer) minskade kärlväggsinflammation och autistiska drag hos barn och förbättrade förmågan att hantera negativa känslor hos vuxna. Synbiotika med en extra bakteriestam minskade även ouppmärksamhet och irritabilitet hos vuxna.
Zheng Chang.

Är ADHD-medicinering farlig?

Många som ska börja med ADHD-medicin är rädda för att den ska vara farlig och påverka hjärtat. Och många som tar ADHD-medicin, särskilt unga vuxna, slutar ta den redan under det första året.
Ett kollage med en kvist med gröna blad och ett ansikte mot grå bakgrund.

Det behövs mer kunskap om den kvinnliga hjärnan 

Kvinnor har mer sömnproblem än män, får sin ADHD-diagnos senare och drabbas i större utsträckning av stress. Mannen har varit norm inom medicinsk forskning och trots att det går framåt behövs fortfarande mer kunskap om hur hjärnans sjukdomar och diagnoser drabbar kvinnor annorlunda än män.
Ett kollage där en pojke i svartvitt skriker samtidigt som det flyter bollar runt hans huvud.

NPF-dagen – allas rätt att vara olika

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är starkt kopplade till hur hjärnan arbetar och fungerar och NPF-dagen den 15 mars har instiftats för att uppmärksamma allas rätt till att vara olika.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta