Hjärnfonden
Ge en gåva

Text: Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Kategori: Ätstörningar

Lästid: 3 minuter

Biologin bakom anorexia nervosa i fokus för forskare

Anorexia nervosa är en allvarlig psykiatrisk sjukdom som i värsta fall kan vara livshotande. Tack vare forskning inom området och senare års forskningsframgångar om sjukdomens orsaker ser vi möjligheter till effektivare behandlingar.

Anorexia nervosa är en allvarlig form av ätstörning som innebär att den sjuke svälter sig själv eller tränar extremt mycket för att gå ner i vikt. Men med stöd och behandling går det att bli frisk och i dag tillfrisknar majoriteten av de som drabbats av sjukdomen. Även om studier på senare tid indikerar att sjukdomen delvis kan vara ärftlig, söker forskare fortfarande svar på de bakomliggande orsakerna.

– Vi vet inte tillräckligt om de biologiska orsakerna bakom sjukdomen, konstaterar Suzanne Dickson, professor i neurovetenskap vid Göteborgs universitet.

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa är en allvarlig psykiatrisk sjukdom som innebär kraftigt begränsat matintag och förvrängd kroppsuppfattning. De flesta som insjuknar är unga och sjukdomen kan ge allvarliga medicinska följder, men tidig behandling ökar chanserna för tillfrisknande.

Många återfall

Den behandling som i dag erbjuds är öppen- och slutenvård, med återkommande uppföljningar. Väntetiden kan ibland också vara lång. Själva behandlingen kan behöva pågå under en längre tid.

– Målet inom vården är att patienten ska gå upp i vikt, men det botar inte sjukdomen i sig, säger Suzanne Dickson och påpekar att ungefär hälften av patienterna får återfall inom två år efter avslutad behandling. För en del patienter är anorexia nervosa en sjukdom som man kan behöva tackla flera gånger under sitt liv.

– Att det inte finns någon medicinering är ett stort problem. Det skulle också vara väldigt bra om det gick att ta reda på vilka patienter som riskerar återfall.

I sin forskning fokuserar Suzanne Dickson och hennes team därför bland annat på hur hormonnivåerna ändras i samband med anorexi och vilken betydelse den kunskapen kan ha för att förutsäga risken för återfall.

Hjärnfondens stöd avgörande

Hon forskar även på de biologiska aspekterna kring hunger och aptit, och vad det är som gör att kroppens hungersystem sätts ur spel hos vissa personer.

– Vi identifierar vilka celler i hjärnan som aktiveras i samband med anorexia nervosa och undersöker sedan deras koppling till specifika nervbanor, för att förstå vilka mekanismer som driver sjukdomen.

Forskningen som Suzanne Dickson och hennes team bedriver stöds med medel från bland annat Hjärnfonden.

– Vi är ett relativt litet labb och det är extremt svårt att få tillräckliga forskningsmedel i Sverige. Därför är stödet från Hjärnfonden verkligen fundamentalt för vår forskning, konstaterar hon.

Hoppfull studie

På senare tid har även en tysk studie kring hormonet leptin rönt stor uppmärksamhet och skapat ett visst hopp. Leptin skapas av fett och reglerar aptiten. Om vi äter för mycket ökar mängden leptin och hjärnan säger åt oss att äta mindre – och tvärtom ifall vi äter för lite. Därför saknar de som lider av anorexia nervosa i princip leptin.

– Den tyske professorn och forskaren Johannes Hedebrand fick idén att behandla patienter med anorexia nervosa med leptin, berättar Suzanne Dickson.

– Resultatet var fantastiskt. Efter tre månaders behandling med leptin hade patienterna tillfrisknat ur psykiatrisk synvinkel och även börjat gå upp i vikt.

Problemet är att det ännu inte gjorts några kliniska studier och att behandlingen är väldigt kostsam. Därför är den fortsatta forskningen om leptin och aptitreglerande behandling beroende av forskningsstöd från forskningsfinansierande aktörer som Hjärnfonden. Vägen till en effektiv behandling av anorexia nervosa är ännu ganska lång men det finns hopp.

– Allt indikerar att vi med tiden och med fortsatt stöd för vår forskning kommer kunna finna en framgångsrik behandling för de som drabbas av anorexia nervosa.

Hjälp och stöd

Om du eller någon i din närhet kämpar med en ätstörning, kan du alltid vända dig till din vårdcentral för hjälp och stöd. Du hittar också värdefull information och stöd hos organisationerna SHEDO och Frisk & Fri.

Ge en gåva till forskningen om ätstörningar

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev, godkänner du samtidigt vår integritetspolicy.

Emelie Bäckelin, vetenskaplig redaktör och skribent på Hjärnfonden

Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Emelie Bäckelin är vetenskapsjournalist och har en Masterexamen i Molekylärbiologi med fördjupning i medicinsk biologi samt en examen som Leg. Biomedicinsk analytiker.
Läs mer om Emelie Bäckelin

Relaterat

Familjeterapi effektivt i kampen mot anorexi – men ännu behövs mer forskning

Allt fler unga söker vård för anorexia nervosa. För den här gruppen har familjeterapi visat sig vara en av de mest effektiva behandlingarna för att häva självsvälten. – Mycket handlar om att bekräfta föräldrarna och hjälpa dem att hitta sin egen kompetens, konstaterar överläkaren Ulf Wallin.

Saga blev fri från anorexin

Efter två års kamp mot anorexin är Peter Roos dotter Saga numera friskförklarad. – Blanda inte ihop sjukdomen med personen. Och fortsätt visa kärlek, är några av hans råd till andra föräldrar.

Viktminskning utan illamående – ny upptäckt i hjärnan

Forskare har hittat en särskild grupp nervceller i hjärnstammen som verkar styra effekten av läkemedel mot fetma – utan att orsaka illamående. Upptäckten kan bana väg för nya och bättre fetmabehandlingar. Forskningen är finansierad av Hjärnfonden.
Iris Stoltenborg, Hjärnfondens anställningsstöd för postdoktorer 2024

Blodmarkörer kan förbättra vården av anorexi

Iris Stoltenborg undersöker om hormonerna ghrelin och leptin kan bli nycklar till en mer träffsäker och personanpassad behandling för patienter med anorexia nervosa.
Olof Lagerlöf_anorexia

“Vi vill bryta kopplingen mellan mat och ångest”

Olof Lagerlöf vid Umeå universitet vill förstå varför anorexia fortfarande är så svår att behandla. Med stöd från Hjärnfonden undersöker han sambandet mellan ämnesomsättning och psykologi i hjärnan.
Porträtt på Suzanne Dickson i utomhusmiljö. Höst.

Hormoner styr aptit och matvanor

Under pandemin ökade förekomsten av olika typer av ätstörningar. För att förstå varför vissa människor äter för mycket och andra för lite måste forskarna få en djup inblick i hjärnan och vad som styr vår aptit.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta