Hjärnfonden
Ge en gåva

Text: Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Kategori: Ätstörningar

Lästid: 3 minuter

Saga blev fri från anorexin

Efter två års kamp mot anorexin är Peter Roos dotter Saga numera friskförklarad. – Blanda inte ihop sjukdomen med personen. Och fortsätt visa kärlek, är några av hans råd till andra föräldrar.

Saga var inte mer än elva år när hennes föräldrar började ana att något inte stod rätt till.

– Hon blev smalare och smalare och var petig med maten, berättar hennes pappa Peter.

Till en början hittade Peter och hans fru andra förklaringar till dotterns förändring.

– Vi tänkte att hon blev smal för att hon växte fort. Och vi har fyra barn och vet att det finns perioder då barn är mer eller mindre kinkiga.

Så här i efterhand kan han dock se att det delvis var en försvarsmekanism.

– Man ville ju inte tro att det handlade om anorexi.

När de insett allvaret tog de kontakt med vårdcentralen. Ett besök som inte alls blev lyckat.

– Läkaren tolkade Sagas mående som depression och föreslog att hon skulle träna mer, vilket ju är helt fel råd att ge till någon med anorexi, konstaterar han.

Dessutom uttryckte sig läkaren om Sagas utseende på ett sätt som inte bara var olämpligt, utan också riskerade att förvärra hennes tillstånd.

Familjen tog därefter kontakt med en klinik i Stockholm, som erbjöd behandling av ätstörningar som anorexi och bulimi. Eftersom Saga var så ung och hade så pass allvarliga symtom blev hon efter bedömning snabbt inskriven i öppenvården.

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa är en allvarlig psykiatrisk sjukdom som innebär kraftigt begränsat matintag och förvrängd kroppsuppfattning. De flesta som insjuknar är unga och sjukdomen kan ge allvarliga medicinska följder, men tidig behandling ökar chanserna för tillfrisknande.

Läs mer om anorexi och andra ätstörningar

Började förstå att hon faktiskt var sjuk

Vägen mot ett tillfrisknande blev allt utom spikrak. Trots behandlingen fortsatte Saga att gå ner i vikt.

– Hon kompenserade för maten hon tvingades äta genom att träna väldigt mycket, konstaterar Peter.

Öppenvården övergick i slutenvård och Saga mådde periodvis mycket dåligt psykiskt. Peter beskriver tiden som väldigt mörk.

Men – Saga började sakta att gå upp i vikt. I och med det började hon också må bättre mentalt.

– Hon kunde resonera logiskt igen och ta till sig det stöd hon fick från vården.

Efter några månader fick Saga komma tillbaka till öppenvården, nu med ett betydligt bättre utgångsläge. Under den här perioden började hon också själv förstå att hon faktiskt var sjuk.

Något som också hjälpte Saga var att komma tillbaka till skolan.

– Hon kunde berätta om sin sjukdom för tjejkompisarna och märkte även att flera kunde känna igen sig.

”Med andra sjukdomar kan man kämpa tillsammans”

Som anhörig har det många gånger varit väldigt tufft.

– Särskilt slitsamt med anorexi är när den som är sjuk inte vill bli frisk, medan man i samband med andra sjukdomar kan kämpa tillsammans.

Allt fokus låg på att få i Saga någon form av näring. Att bjuda hem vänner på middag var inte att tänka på.

– Vi slutade umgås med folk och fick till och med vara restriktiva med att bjuda hem våra utflugna barn.

Ångesten som laddar alla måltider, rädslan för att säga något som triggar sjukdomen, oron för det sjuka barnet och känslan av att stå handfallen – allt det går ut över resten av familjen.

– Det är lätt att man riktar frustrationen mot den andre föräldern. Tveka därför inte att ta hjälp, eller prata med andra som varit med om samma resa. Kom ihåg att ge varandra energi och kärlek, lyder Peters råd.

Hjärnfonden är en av de viktigaste aktörerna vi har för att bedriva avancerad forskning kring hur hjärnan fungerar. Jag kan bara berömma Hjärnfonden för det arbete de gör.

Peter Roos

Pappa till Saga

Fortsätt visa kärlek

Han råder också anhöriga att inte blanda ihop sjukdom och person.

– För mig hjälpte det att tänka på anorexin som en sjukdom som flyttat in i mitt barns kropp och delvis tagit över hennes hjärna.

Han poängterar också att inte tro på allt som det sjuka barnet säger.

– Den som drabbas av anorexi blir väldigt bra på att ljuga.

Att fortsätta visa sitt barn kärlek tror han är avgörande.

– När man har anorexi söker man bekräftelse på att man är fel. Kan man då alienera sig från dem man älskar är det lättare att gå extremt långt in i sin sjukdom. Men om den sjuka känner sig älskad och möts med förståelse finns en livlina kvar till den friska personen, som trots allt bor någonstans långt därinne.

Hjälp och stöd

Om du eller någon i din närhet kämpar med en ätstörning, kan du alltid vända dig till din vårdcentral för hjälp och stöd. Du hittar också värdefull information och stöd hos organisationerna SHEDO och Frisk & Fri.

Stöd forskningen om ätstörningar

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev, godkänner du samtidigt vår integritetspolicy.

Emelie Bäckelin, vetenskaplig redaktör och skribent på Hjärnfonden

Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Emelie Bäckelin är vetenskapsjournalist och har en Masterexamen i Molekylärbiologi med fördjupning i medicinsk biologi samt en examen som Leg. Biomedicinsk analytiker.
Läs mer om Emelie Bäckelin

Relaterat

Familjeterapi effektivt i kampen mot anorexi – men ännu behövs mer forskning

Allt fler unga söker vård för anorexia nervosa. För den här gruppen har familjeterapi visat sig vara en av de mest effektiva behandlingarna för att häva självsvälten. – Mycket handlar om att bekräfta föräldrarna och hjälpa dem att hitta sin egen kompetens, konstaterar överläkaren Ulf Wallin.

Biologin bakom anorexia nervosa i fokus för forskare

Anorexia nervosa är en allvarlig psykiatrisk sjukdom som i värsta fall kan vara livshotande. Tack vare forskning inom området och senare års forskningsframgångar om sjukdomens orsaker ser vi möjligheter till effektivare behandlingar.

Viktminskning utan illamående – ny upptäckt i hjärnan

Forskare har hittat en särskild grupp nervceller i hjärnstammen som verkar styra effekten av läkemedel mot fetma – utan att orsaka illamående. Upptäckten kan bana väg för nya och bättre fetmabehandlingar. Forskningen är finansierad av Hjärnfonden.
Iris Stoltenborg, Hjärnfondens anställningsstöd för postdoktorer 2024

Blodmarkörer kan förbättra vården av anorexi

Iris Stoltenborg undersöker om hormonerna ghrelin och leptin kan bli nycklar till en mer träffsäker och personanpassad behandling för patienter med anorexia nervosa.
Olof Lagerlöf_anorexia

“Vi vill bryta kopplingen mellan mat och ångest”

Olof Lagerlöf vid Umeå universitet vill förstå varför anorexia fortfarande är så svår att behandla. Med stöd från Hjärnfonden undersöker han sambandet mellan ämnesomsättning och psykologi i hjärnan.
Porträtt på Suzanne Dickson i utomhusmiljö. Höst.

Hormoner styr aptit och matvanor

Under pandemin ökade förekomsten av olika typer av ätstörningar. För att förstå varför vissa människor äter för mycket och andra för lite måste forskarna få en djup inblick i hjärnan och vad som styr vår aptit.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta