Aktiegåva

Det finns extra smarta sätt att stödja Hjärnfonden. Här kan du läsa om hur du skänker aktier, fonder, obligationer eller din aktieutdelning helt skattefritt, och hur du genom att spara i Swedbank Robur Humanfond samtidigt bidrar till att stödja hjärnforskningen.

Skänk din aktieutdelning till hjärnforskningen

Du kan ge din aktieutdelning till Hjärnfonden skattefritt. Värdet på gåvan ökar då med 43 procent eftersom du slipper kapitalskatten. På så sätt bidrar du till forskning som räddar liv och gör tillvaron lättare för drabbade och deras anhöriga.

Som privatperson har du möjlighet att skänka din aktieutdelning skattefritt till ideella organisationer med allmännyttiga ändamål, däribland Hjärnfonden. Om du vill skänka din utdelning till Hjärnfonden måste du göra Hjärnfonden till mottagare (rättighetshavare). Kontakta din bank eller kapitalförvaltare där du har dina aktier minst en vecka före bolagsstämman. De kan också meddela dig när bolagsstämman äger rum om du inte fått en inbjudan. Om du är kund hos Avanza eller Nordnet har du möjlighet att välja att ge din utdelning som gåva till Hjärnfonden direkt på din sida hos nätmäklaren.

Följande villkor måste uppfyllas för att du inte ska behöva betala kapitalskatt:

 • Den mottagande hjälporganisationen måste vara en ideell förening eller stiftelse som är skattebefriad därför att den har ett allmännyttigt ändamål.
 • Aktierna måste vara registrerade på dig som privatperson.
 • Du måste avsäga dig rätten till utdelning innan bolagsstämman.
 • Aktiebolaget måste vara börsnoterat eller vara ett fåmansbolag.
 • Du måste stå som direkt ägare av aktierna, det vill säga inte som delägare i en fond.
 • Det måste vara kontant utdelning från ett börsnoterat bolag eller ett fåmansbolag.

Mer information hittar du även på: www.aktiegåvan.se

Viktigt att tänka på

 • Donationen måste göras innan bolagsstämman fattat beslut om årets utdelning.
 • Bestäm vilken/vilka aktieutdelningar du ska donera och hur mycket.
 • Fyll i blanketten ”ANMÄLAN OM RÄTTIGHETSHAVARE” och lämna den till din bank/fondbolag. OBS! Om du använder en annan webbläsare än Chrome och Firefox kan du behöva ladda ner dokumentet till din dator innan du kan börja fylla i.
 • Spara kvittot för överföringen, det ska bifogas deklarationen påföljande år för att du ska slippa skatt.
 • Du kan donera anonymt.

Vill du veta mer?

Skicka en intresseanmälan till Mikael Färjsjö, mikael.farjsjo@hjarnfonden.se så kontaktar han dig eller ring honom på nummer 070-954 6347.

Ge aktier – öka värdet på din gåva

Ge aktier, fonder eller obligationer till Hjärnfonden. Då behöver varken du eller vi betala någon vinstskatt.

Många givare har genom åren sålt aktier och sedan gett kontanterna till Hjärnfonden. Ett enkelt sätt att öka gåvans värde är att istället ge aktierna, obligationerna eller fonderna direkt till Hjärnfonden som sedan realiserar gåvan. Varken du som givare eller vi betalar då någon vinstskatt.

Räkneexempel:
En tusenlapp som skulle gett dig 700 kronor efter skatt, förblir 1000 kronor för Hjärnfonden – som är skattebefriad. Din gåva ökar alltså omedelbart med 43 procent.

Gör så här:

 • Du väljer att ge en värdepapperspost (eller fast egendom) som gåva till Hjärnfonden.
 • Din bank-/kapitalförvaltare får i uppdrag att överföra gåvan till Hjärnfondens värdepappersdepå på Swedbank, depåkontonummer 3813 812 040 68.
 • Du fyller i ett gåvobrev (öppnas som pdf) och skickar in till oss.

I gåvobrevet anger du vad du har givit i gåva och att Hjärnfonden är gåvomottagare.

Du får bekräftelse på att aktiegåvan nått oss

Efter ägarbytet säljer vi värdepapperen/egendomen. Hjärnfonden är skattebefriad och betalar inte någon kapitalvinstskatt. Så snart försäljning skett meddelar vi dig vilken summa din gåva inbringat till forskningen. Din omtanke kommer många till del.

Spara i aktiefond

Genom att spara i Swedbank Robur Humanfond växer dina pengar samtidigt som du bidrar till liv och livskvalitet för de som är drabbade av någon hjärnsjukdom.

Att spara i Swedbank Robur Humanfond innebär att två procent av din fondförmögenhet går till Hjärnfonden och forskningen om hjärnans sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar.

Investera i framtiden

Swedbank Robur Humanfond investerar bara i företag som tar ansvar för mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och miljö. Det tjänar du och resten av världen på.

Du köper de ideella fonderna genom Swedbank och Sparbankerna och kan välja mellan att göra enstaka insättningar eller regelbundna månadsinsättningar.

Läs mer om hur du sparar i Swedbank Robur Humanfond.