Hjärnfonden
Ge en gåva

Guldregn över hjärnforskningen

Hjärnfonden delar i veckan ut 29,5 miljoner kronor extra till några av Sveriges hjärnforskare. Det innebär att totalsumman för årets anslagsutdelning landar på nära 64 miljoner och blir den största utdelningen i Hjärnfondens historia. Det extra anslaget går till 57 svenska forskningsprojekt som försöker hitta nya behandlingsmetoder inom bland annat Alzheimers sjukdom, barnhjärnan, depression och Parkinsons sjukdom.

Svensk hjärnforskning står inför stora utmaningar. I Sverige kostar hjärnsjukdomar samhället 165 miljarder kronor per år och mer än var tredje svensk kommer någon gång i livet att drabbas av en hjärnsjukdom. För att kunna ställa tidigare diagnoser, erbjuda effektivare behandlingar och hitta botemedel behövs mer forskning.

– Vi är naturligtvis jätteglada för att kunna dela ut så mycket pengar men det är ändå förhållandevis litet med tanke på samhällskostnaderna och allt mänskligt lidande, säger Gunilla Steinwall, generalsekreterare Hjärnfonden. Den mänskliga hjärnan är det mest komplexa vi känner till. Först under senare år har vi börjat skapa oss en bild över denna komplexitet, men det är fortfarande långt kvar tills vi förstår den fullt ut.

Hjärnfonden delar ut forskningsanslag och stipendier till de främsta forskarna inom hjärnans område en gång om året. Tack vare givmildheten i form av fler gåvor och testamenten kan Hjärnfonden nu dela ut extra forskningsanslag.

Här ser du en lista på de forskare som fått ta del av Hjärnfondens extra anslagsutdelning hösten 2015.

Om Hjärnfondens forskningsstöd.

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta