Hjärnfonden
Ge en gåva

Yiwen Jiang forskar om hjärntumörer

“Min drivkraft är mycket enkel: att göra något för att förlänga överlevnaden för patienter som lider av cancer.”

Bli månadsgivare hos Hjärnfonden
Ge en gåva till forskningen om hjärntumör

Yiwen Jiang, Hjärnfondens stipendiat 2014
Ålder: 31
Universitet: Uppsala universitet
Forskningsområde: Hjärntumör

 

Yiwen Jiang, har fått Hjärnfondens stipendium för 2014. Hon forskar vid Uppsala universitet. Här berättar hon vad stipendiet betyder för henne och om sin forskning om hjärntumör.
Hjärnfondens stipendium på 280 000 kronor avser forskning på heltid inom neuroområdet under ett år.

Berätta om ditt forskningsområde
Gliom är den vanligaste formen av primär hjärntumör. Trots aggressiv behandling finns det i grunden inget botemedel. Under de senaste decennierna har enorma framsteg om förståelsen av de bakomliggande molekylära mekanismerna för GBM:s utveckling gjorts men som ännu inte kan leda till några större förbättringar för patienterna. Det finns fortfarande mycket kvar att göra inom detta område.

Vad hoppas du komma fram till?
I mitt projekt finansierat av Hjärnfonden kommer jag bland annat försöka hitta läkemedel mot gliomstamceller och identifiera gener som kan ge ett terapeutiskt värde.

Hur kommer det sig att du fastnade för hjärnforskning?
Vår kunskap om hjärnan växer varje dag tack vare insatser från forskarna. Den växande kunskapen förbättrar våra liv och får oss att förstå oss själva bättre. Hjärnan är det mest komplexa organ och det finns en hel del mysterier kvar att lösa.

Vad betyder Hjärnfondens stipendium för dig som forskare?
Hjärnfonden ger mig en möjlighet att inleda min karriär som en oberoende forskare. Med detta stipendiet kan jag fokusera på mitt område.

Vad är din drivkraft som forskare?
Min drivkraft är mycket enkel: att göra något för att förlänga överlevnaden för patienter som lider av cancer.

Relaterat

Epigenetik i kampen mot obotliga hjärntumörer    

Ponsgliom är en i dag obotlig form av hjärntumör som framför allt drabbar barn. Hjärnfondens stipendiat Letian Zhang utforskar epigenetiska mekanismer i hjärntumörer, särskilt inom pons gliom, för att kartlägga vägen för målinriktade terapier och individanpassade behandlingar.

Julias stroke gav upphov till Yolita

När Julia Andrén fick en stroke skapade hon klädvarumärket Yolita för att stötta hjärnforskningen genom en egen insamling till Hjärnfonden. Här är hennes berättelse.

Överlevnad till högt pris – Att skydda hjärnan men inte tumören

Strålbehandling av hjärntumörer är i många fall en lyckosam behandling där patienten överlever och tumören försvinner. Men biverkningarna är tuffa och leder ofta till svåra kognitiva problem. Dilemmat forskarna står inför, att skada tumören men inte resten av hjärnan, börjar nu närma sig en lösning.
Alexander Pietras är docent vid Lunds universitet och forskar om hjärntumörer

Han vill veta vad som gör hjärntumören resistent

Varje år får ca 1300 personer i Sverige diagnosen hjärntumör. Alexander Pietras, docent vid Lunds universitet, studerar, med stöd av Hjärnfonden, glioblastom som är en aggressiv tumörform. Målet för hans forskning är att hitta nya behandlingssätt.
Ung kvinna med snaggat hår sitter på en gunga utomhus i en grönskande miljö.

Emma har levt 10 år med en hjärntumör – ser ljust på framtiden tack vare forskning

”Man har lyckats köpa mig mer tid i livet, tack vare forskningen. Det vill jag fira med en insamling till just forskningen kring hjärntumörer.” Emma Skoglund har startat en insamling till Hjärnfonden med anledning av att det är 10 år sedan hon drabbades av en hjärntumör. Här är hennes berättelse. 
Patrik Andersson, en av Hjärnfondens postdoktorala stipendiater

Patrik Andersson vill minska dödligheten av hjärntumörer

Ödem, ansamling av vätska i hjärnan, bidrar till dödligheten av hjärntumörer. Patrik Andersson, en av Hjärnfondens postdoktorala stipendiater, vill hitta sätt att behandla eller förhindra uppkomsten av ödem så att fler drabbade överlever.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta