Hjärnfonden
Ge en gåva

Fredrik Ullén, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet är också kritikerrosad konsertpianist. Han föreläste om den musicerande hjärnan på Hjärnans Dag.

Den musicerande hjärnan

Många gillar att sjunga, spela och lyssna på musik. Men vad är det egentligen som händer i hjärnan när vi lyssnar till musik eller musicerar? Vilka mekanismer i hjärnan gör det möjligt att bli musiker? Fredrik Ullén är professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet. På Hjärnans Dag föreläste han om den musicerande hjärnan, tryck på pilen så kan du se hans föreläsning.

Fredrik Ullén forskar om kreativitet och flow, en forskning som fått stort internationellt genomslag. Han är bland annat intresserad av vad som utmärker kreativa människor och om det finns en koppling mellan musik och hälsa. Forskningsresultat visar att hos professionella pianister är de delar av hjärnan som har med motorik och hörsel att göra mer välutvecklade än hos andra. Vad gör att vissa har starkare sinne och färdighet för pianospel och vilken roll spelar generna?

Fredrik Ullén är dessutom en kritikerrosad konsertpianist och efter sin föreläsning spelade han “Trollkarlens lärling” av Johann Wolfgang von Goethe.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Du kan se flera av föreläsningarna från Hjärnans Dag här:

Livet börjar vid hundra – samtal med bloggerskan Dagny Carlsson

Professor Thomas Perlmann om stamcellsforskning.

Professor Miia Kivipelto om hur du håller hjärnan frisk hela livet.

Professor Agneta Nordberg om vikten av att tidigt upptäcka och diagnosticera Alzheimers sjukdom.

Professor Sven Bölte om ADHD – myter och fakta

Specialistläkare i psykiatri och chefsöverläkare Lars Häggström om depression

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta