Den formbara hjärnan

Nils Simonson är hjärnkirurgen som efter 35 år lagt skalpellen på hyllan och sadlat om till föreläsare. På Hjärnans Dag talade han om den formbara hjärnan och hur våra tankar förändrar anatomin i hjärnan. Klicka på pilen så kan du se hans föreläsning.

Modern forskning har visat att hjärnan och nervsystemet är föränderliga organ och att hjärnan är formbar. Mekanismen bakom det kallas neuroplasticitet. Varje tanke i dur eller moll förändrar anatomin i hjärnan. Nya nervceller produceras under hela livet och genom att medvetet använda hjärnans tillväxtförmåga kan vi påverka vårt åldrande och välmåga.

Nils Simonson är läkare och kirurg med hjärnan som passion och han ger dig nya insikter om hur du kan påverka din egen hjärna. Han är också författare, krönikör och har gjort både TV- och radioprogram.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Du kan se flera föreläsningar från Hjärnans Dag här.

Livet börjar vid hundra – samtal med bloggerskan Dagny Carlsson

Professor Thomas Perlmann om stamcellsforskning.

Professor Miia Kivipelto om hur du håller hjärnan frisk hela livet.

Professor Agneta Nordberg om vikten av att tidigt upptäcka och diagnosticera Alzheimers sjukdom.

Professor Sven Bölte om ADHD – myter och fakta

Specialistläkare i psykiatri och chefsöverläkare Lars Häggström om depression

Professor Fredrik Ullén om den musicerande hjärnan

Relaterat

Så här håller du hjärnan frisk hela livet

Hjärnan ska hålla hela livet men vad kan vi påverka själv och vilken betydelse har egentligen arv och miljö. Studier visar att det går att förebygga minnesstörningar. Detta genom kost, fysisk träning, kognitiv träning och kontroll av vaskulära riskfaktorer så som högt blodtryck och blodfetter.

Dagny Carlsson, Sveriges äldsta bloggerska gästade Hjärnans Dag 2017 i Stockholm. Hon berättade om sitt liv för dagens konferencier Suzanne Axell.

Hjärnans Dag 2017

Oscarsteatern var fullsatt på Hjärnans Dag den 6 april i Stockholm. Vi bjöds på ett fullspäckat program med inspirerande och spännande föreläsningar av några av landets främsta hjärnforskare. Konferencier för dagen var Suzanne Axell.