Hjärnfonden
Ge en gåva

Miss Della har måtten 70×50 cm. 25 kr per såld poster går till Hjärnfonden och Miss Della kommer att finnas på obegränsad tid i Mrs Mighettos sortiment. Foto: Malin Lindner

Miss Della – Att visa omvärlden det magiska med olikheter

Det här är Miss Della. Hon är baserad på den riktiga och verkliga lilla Della som föddes med en CP-skada. 25 kr av varje såld poster går oavkortat till Hjärnfonden.

I taket lyser stjärnorna och glitter regnar ner i Miss Dellas bruna lockar. Hon dansar i takt till låga toner och hennes oövervinneliga styrka fyller rummet. Tiden stannar och Miss Della sprider magi, idag är det glitter och fjärilar. Här och nu är alla tillsammans och kärleken besegrar allt.

Della föddes med en cp-skada. Hon lever tack vare att hennes ovetande föräldrar gick på ett läkarbesök i vecka 29 inför en kommande flygresa. Mitt i undersökningen lägger CTG-kurvan som mäter bebisen hjärtljud helt av, det blir totalt kaos, flera experter tillkallas och det enda den gravida Ditte hör är någon som skriker “barnet måste förlösas nu!”. 20 minuter senare är en liten Della på 700 gram utplockad. I början visste ingen vad som hänt Della, men så småningom förstod läkarna att Della smittast av ett CMV-virus när hon låg i magen. Ett vanligt och ofarligt virus som de flesta stöter på, men drabbas man alldeles i början av sin graviditeten går det lätt över till barnet och kan orsaka svåra hjärnskador.

Läs om Dellas dramatiska förlossning här.

Della förstår och känner så mycket, men har aldrig kunnat prata, inte heller kunnat gå. Della lever på begränsad tid med sin mamma och pappa. Begränsad tid med sina syskon.

Della med sina systrar Jullis och Duni. Foto: Ditte Svanfeldt.
Della med sina systrar Jullis och Duni. Foto: Ditte Svanfeldt.

25 kr per såld poster går till hjärnforskningen

Nu har Della blivit ett av motiven i företaget Mrs Mighettos samling av vackra posters till barnrum och 25 kronor per såld poster går direkt till Mrs Mighettos insamling hos Hjärnfonden. Malin Mighetto är den som har målat Miss Della.

– Det här är det viktigaste vi gjort. När vi kom i kontakt med Della och hennes familj var känslorna blandade. Imponerade över hur familjen lyckades ha så mycket glädje och energi trots den svåra situationen att leva med ett sjukt barn. Inspirerade över hur de lever i nuet och känner ödmjukhet inför vardagsögonblick utan att fundera över det hot som ständigt ligger över dem.

Miss Della är på riktigt

Anna Sylvan är medgrundare till Mrs Mighetto och berättar om hur samarbetet med Dellas mamma, bloggaren Ditte Svanfeldt, gett henne en insyn i en annan verklighet. Om ödmjukheten hon känner inför familjens situation och vördnad över att de vågar dela med sig. Att visa och lära omvärlden det magiska med olikheter.

– Av alla våra 53 lanserade motiv är Miss Della vår mest betydelsefulla. Hon är på riktigt. Vi älskar fantasi och allt som ryms i vår påhittade värld och ingen av våra tidigare karaktärer har varit baserad på en verklig person. Det kändes både underbart och väldigt skrämmande säger Anna.

– Jag hade handsvett när vi skickade Miss Della till hennes föräldrar, säger Malin som målat Miss Della.

Della är en av tusentals barn som föds med en skada eller funktionsnedsättning i hjärnan. Hon är symbolen för familjer som lever i ständig oro över sitt sjuka barn med rädslor omöjliga att förstå, men framför allt lever de med obeskrivlig kärlek till sitt eget mirakel.

Och stöd gärna Mrs Mighettos insamling för hjärnforskning här. Tack! <3

Relaterat

Familjen Svanfeldt har insamlingen Beans and Brains hos Hjärnfonden

Att leva utan Della – en berättelse om kärlek och förändring

Familjen Svanfeldt har mött många utmaningar kopplade till hjärnhälsa, särskilt genom dottern Della som hade en svår hjärnskada, CP och epilepsi. Denna prövning har format deras vardag och inspirerat dem att skapa kaffet Beans & Brains för att stötta hjärnforskningen.

Epigenetik i kampen mot obotliga hjärntumörer    

Ponsgliom är en i dag obotlig form av hjärntumör som framför allt drabbar barn. Hjärnfondens stipendiat Letian Zhang utforskar epigenetiska mekanismer i hjärntumörer, särskilt inom pons gliom, för att kartlägga vägen för målinriktade terapier och individanpassade behandlingar.
Porträtt på hjärnforskaren Terje-Falck-Ytter som forskar på autism.

Tidiga tecken på autism

Tecken på autism kan skönjas redan hos spädbarn, visar ny forskning. Vid 2–3 årsåldern går det i det flesta fall att ställa diagnos. Tidiga insatser som individanpassad träning och stöd för familjer minskar risken för följdeffekter.
Carolina sitter framför ett buskage i sin rullstol med sin son Matheus i famnen

”Jag möter en hel del hat på sociala medier”

Carolina lever med en medfödd CP-skada. Nu använder hon sina sociala kanaler för att sprida kunskap och bryta fördomar.
Två bilder på Johanna Bösseborns son Gustav som fått diagnosen Adrenoleukodystrofi.

Världens bästa Gustav

”Du spralliga, levnadsglada lilla pojk. Inte trodde vi att din överaktivitet, din impulsivitet och din okoncentration kunde härledas till den värsta av sjukdomar.”
Kommer artificiell intelligens styra digitaliseringen av skolan i rätt riktning? Enligt hjärnforskaren Torkel Klingberg finns det mycket som pekar på det.

“AI kan fördubbla inlärningstakten”

Kommer artificiell intelligens styra digitaliseringen av skolan i rätt riktning? Enligt hjärnforskaren Torkel Klingberg, finns det mycket som pekar på att AI skulle kunna halvera tiden barn går i grundskolan.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta