Hjärnfonden
Ge en gåva
Barn springer skolloppet till stöd för barn

Team Rynkeby – God Morgon Skolloppet är ett motions- och välgörenhetslopp, där skolelever springer till förmån för barn med allvarliga sjukdomar. I maj kommer skolelever från över 400 grundskolor att springa för Hjärnfonden Barn och för att uppmärksamma barnhjärnan.

Barn springer för att uppmärksamma barnhjärnan

I en tid där det finns mycket oro i världen, påverkas inte minst barnen. Till följd av covid-19 spenderar allt fler barn mycket tid i avskildhet och risken för ångest och oro ökar markant. I maj kommer skolelever från över 470 grundskolor att springa för Hjärnfonden Barn och för att uppmärksamma barnhjärnan. Dock i mindre grupper och på olika dagar under hela vecka 19.

Team Rynkeby – God Morgon Skolloppet är ett motions- och välgörenhetslopp, där skolelever från hela Norden springer till förmån för barn med allvarliga sjukdomar. I Sverige går alla insamlade pengar till Hjärnfonden Barn. Under de fyra år som Team Rynkeby – God Morgon Skolloppet har arrangerats i Sverige, har skoleleverna totalt samlat in närmare 20 miljoner kronor till Barncancerfonden. Från och med 2020 kommer alla insamlade medel i samband med loppet gå till Hjärnfonden Barn och den livsviktiga forskningen om barnhjärnan.

– Många har det jobbigt nu. Vi på Team Rynkeby Fonden tänker speciellt på alla barn och unga som känner stark oro och rädsla kring allt som händer och som man inte helt förstår. För att hjälpa alla barn och unga som drabbas av hjärnsjukdomar och förbättra deras livskvalitet, fortsätter vi vårt arbete. Därför är Skolloppet så viktigt.

– Vi kommer i dagsläget genomföra loppet som planerat den 8 maj och under hela vecka 19, men vi rekommenderar starkt att skolorna delar upp klasserna och sprider ut aktiviteten under veckan, säger Paul Chronqvist Svensson, Country Manager för Team Rynkeby – God Morgon Sverige och fortsätter;

– I år är vi i en speciell situation och vi är medvetna om att många har drabbats ekonomiskt. Vi vill därför vara extra tydliga med att fokuset inte ligger på insamlingen, utan att vara med och sprida hopp för alla som kämpar med psykisk ohälsa, funktionsnedsättningar eller hjärnskador.

– Har man möjlighet att bidra till att den viktiga forskningen går framåt, så är vi mycket tacksamma för alla gåvor, men det viktiga är deltagandet.

Tusentals barn med hjärnrelaterade sjukdomar

Varje år drabbas tusentals svenska barn av någon form av hjärnsjukdom eller hjärnskada, ibland så svåra att livet inte går att rädda. Ännu fler kämpar dagligen med de utmaningar som psykisk ohälsa och hjärnrelaterade funktionsnedsättningar medför. Inte minst i den pågående pandemin.

– Det är inte enbart vuxna som oroar sig för coronaviruset. Många barn bekymrar sig också för epidemins framfart. För många unga som lider av hjärnans ohälsa har situationen förvärrats under pandemin. De som är rädda och som redan innan pandemin hade svårt med förändringar och nya rutiner får det nu ännu kämpigare.

– Skolloppet är därför ett bra tillfälle och prata om oro, ångest, depression, funktionsnedsättningar, hjärnskador och andra allvarliga hjärnsjukdomar som kan påverkas av Covid-19. I den här situationen som vi är i nu får vi inte glömma alla de som lider av hjärnans ohälsa, säger Anna Hemlin, generalsekreterare Hjärnfonden.

Var med i kampen och stöd den livsviktiga barnhjärnforskningen

Elever som deltar i Skolloppet kan välja att ingå i ett mikrosponsoravtal med familj, vänner och lokala företag, som uppmanas skänka ett mindre belopp per varv eller kilometer som den enskilda eleven springer i samband med Skolloppet.

Pengarna betalas in till Team Rynkeby Fonden, som därefter donerar alla insamlade medel till Hjärnfonden Barn och forskningen om barnhjärnan.

Läs mer om skolloppet här

Relaterat

Barn har sprungit ihop 5,9 mijoner till Barnhjärnfonden via Team Rynkeby-God Morgon Skolloppet

Skolelever sprang ihop 5,9 miljoner till Hjärnfonden Barn

Under en vecka i maj sprang över 108 486 barn Team Rynkeby - God Morgon Skolloppet till förmån för Hjärnfonden Barn och hjärnforskningen. Det var sjätte året i rad som loppet genomfördes och andra året då de insamlade medlen går till Hjärnfonden Barn. I år deltog fler än 395 skolor runt om i Sverige. Totalt samlade eleverna in 5.9 miljoner kronor!
Bild på Team Rynkeby som står bakom Skolloppet som är ett motions- och välgörenhetslopp där skolelever från Sverige, Danmark, Norge och Finland springer till förmån för barn med allvarliga sjukdomar.

Nytt samarbete med välgörenhetscykelprojektet Team Rynkeby stärker forskningen om barnhjärnan

Barnhjärnfonden, som är en del av Hjärnfonden inleder ett nytt samarbete med välgörenhetscykelprojektet Team Rynkeby. Varje år arrangerar de Skolloppet, ett motions- och välgörenhetslopp för skolelever, som brukar locka hundratals skolor runt om i Norden att delta. Pengarna som barnen själva samlar in, kommer att gå till forskningen om barnhjärnan. Skollopet äger rum den 8 maj 2020.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta