Hjärnfonden
Ge en gåva
En kvinna sitter bredvid ett porträtt av en ung man. Bredvid porträttet står ett tänt ljus.

Mental Health Run 2020 – ett lite annorlunda lopp

Mental Health Run är loppet där allt överskott går till forskning om psykisk ohälsa via Hjärnfonden. Vi har fått en pratstund med loppets ordförande, Sofie Kis.

Hej Sofie! Kan du berätta kort om dig själv och hur din relation är till loppet Mental Health Run?

I år har jag fått det hedersamma uppdraget att få vara ordförande för det årliga loppet Mental Health Run. Till vardags jobbar jag som butiksansvarig och bor tillsammans med man och två tonårssöner i Bromma. Jag kom i kontakt med Mental Health Run via en annons på Facebook för två år sedan och kände direkt att detta är ett lopp för mig.

Nästan ett år tidigare hade jag kraschat i utmattningssyndrom, och en stor del i mitt tillfrisknande var just den fysiska aktiviteten. Rörelseglädje på mina villkor samtidigt som jag fick möjlighet att bidra till psykiatrisk forskning gjorde att Mental Health Run kändes perfekt för mig.

Vad är historien och bakgrunden till Mental Health Run?

Mental Health Run startade våren 2015 av Anna Malmqvist-Bahrami som är läkare inom psykiatri. Hon ville skapa en ny mötesplats för dem som jobbar inom psykiatri, forskare och personer med egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Motionsloppen i Sverige växer och blir fler och fler varje år och Anna insåg att ett lopp med fokus på just psykisk ohälsa skulle kunna bli en stor manifestation för att öka öppenheten om psykisk ohälsa och samtidigt samla in pengar till den underfinansierade psykiatriska forskningen. I oktober 2015 gick startskottet för det första Mental Health Run.

I år blir det ett virtuellt lopp, kan du berätta mer om hur det fungerar?

Ett virtuellt lopp är ett lopp du genomför var än du befinner dig just då. Det virtuella loppet har tre valbara sträckor: 2,5 km, 5 km samt fri sträcka och går mellan fredagen den 18 september och söndagen den 20 september. Du genomför loppet när du vill under de dagarna.
Vi kräver ingenting av våra deltagare och alla deltar helt efter sin egen förmåga och dagsform. Vi tror på att alla gör sitt bästa. Gå/spring/lunka/rulla din favoritrunda, samtidigt som du skänker pengar till den viktiga psykiatriska forskningen. Dela gärna bilder i sociala medier och tagga oss, så vi kan dela dessa dagar tillsammans!

Vilka är dina tips för att få den bästa upplevelsen av loppet (till exempel gällande förberedelse, träning, tips på loppdagen)?

Mental Health Run är ett lopp helt utan krav på prestation, därför välkomnar vi alla precis som de är. En rekommendation är bra skor, vattenflaska, kläder efter väder samt ett glatt humör.

Kan du berätta lite om ert engagemang inom psykisk ohälsa och varför ni valt Hjärnfonden som förmånstagare?

Alla som sitter i styrelsen för Mental Health Run har egna erfarenheter av psykisk ohälsa på ett eller annat sätt, och många har ett intresse för fysisk aktivitet och löpning. Vi vill gemensamt synliggöra hur viktig den fysiska aktiviteten är för vårt mående.

Den psykiska ohälsan blir tyvärr allt vanligare, då fler än någonsin mår dåligt. Vi väljer årligen vilken organisation som blir förmånstagare för vårt överskott och i år valde vi Hjärnfonden. Gemensamt kom vi fram till att de står för samma värderingar som vi samt att vi tror att vi gemensamt kan göra skillnad.

Har du någon annan intressant info att dela, eller några spännande planer för loppets framtid?

I år är ju allt väldigt annorlunda och många av de planer vi haft har fått läggas på is. Men inom de närmaste åren hoppas vi att vi “vuxit ur” vår bana och på så sätt kan ha flera alternativa sträckor för att möta den efterfrågan som finns hos våra deltagare och följare. Vi kommer även efter loppet gå ut med att vi söker medlemmar till styrelsen för år 2021. Så vill ni vara med och göra skillnad, håll utkik!

Vart kan man följa er om man är nyfiken på loppet?

Vi är mest aktiva på Instagram och Facebook under namnet Mental Health Run, men finns även på LinkedIn. Vi har också en hemsida, mentalhealthrun.se där det finns mer information.

Mental Health Run 2020 (virtuellt)

  • Längd: 2,5 km, 5 km eller valfri sträcka
  • När: Fredagen den 18 september till söndagen den 20 september
  • Starttid: Valfri
  • Pris:  200-350 kr för det virtuella loppet

Relaterat

Jonas äventyrar för psykisk hälsa

Jonas Böhlmark, 32, har under de senaste elva månaderna paddlat SUP från Narvik till Skottland. Han gör det för att öka kunskapen om psykisk ohälsa och minska stigmatiseringen kring bipolär sjukdom, som han själv lever med.
Ett porträtt på Henrik Wahlström som lider av Bipolär sjukdom.

Henrik Wahlström om bipolärdagen

“Okunskapen och fördomarna kring sjukdomen gör att de allra flesta som har den håller tyst om det. Det är det hög tid att ändra på!”
Ett nyckelhål där man ser att en person kikar igenom, vilket representerar bilden av svenskar som tittar genom titthålet för att se så att ingen granne befinner sig i trapphuset.

Ett hej till grannen kan betyda mer än du tror

Många svenskar besväras av ofrivillig ensamhet och isolering. Men forskning visar att ytliga och tillfälliga kontakter kan göra stor skillnad för vårt välmående.
bilden ska spegla temat för world mental health day - att alla i världen har rätt till en god psykisk hälsa.

World Mental Health day 2023: Alla har rätt till en god psykisk hälsa

I år är WHOs tema för World Mental Health Day "Psykisk hälsa är en universell mänsklig rättighet". 

Det handlar om livet – ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention  

I förra veckan presenterade 26 myndigheter ett förslag till en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention – Det handlar om livet. En unik satsning som Hjärnfonden helhjärtat står bakom.
En ung kvinna sitter ensam och stirrar ut genom ett fönster.

Så påverkas din hälsa av ensamhet

Alla kan uppleva ensamhet någon gång i livet – oavsett ålder, kön eller bakgrund. Ensamhet kan vara tung att bära och är den långvarig kan den påverka vår fysiska och psykiska hälsa negativt. 
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta