Hjärnfonden
Ge en gåva
Professor Jan Johansson

Professor Jan Johansson forskar om Alzheimers sjukdom på Karolinska Institutet. Foto: Ulf Sirborn, KI.

Alzheimers sjukdom angår alla

I takt med att svenskarna blir äldre kommer allt fler att drabbas av Alzheimer. Det är en katastrof. Lidandet är enormt för varje människa som blir sjuk – och de anhöriga. Dessutom innebär det en mycket stor samhällskostnad. Bara hjärnforskningen kan lösa detta. Professor Jan Johansson berättar om lovande resultat och varför ditt stöd behövs.

Att ta sig an Alzheimers sjukdom är en väldigt speciell utmaning, rent av unik. Sjukdomen orsakar ett stort och utdraget lidande för både den som drabbas och de anhöriga – och den går varken att bota eller att bromsa. Det leder också till att sjukdomen är exceptionellt dyr för vården. Sammantaget är det ett gigantiskt samhällsproblem.

Vi som söker efter lösningen på Alzheimergåtan är beroende av stöd från människor som du. Jag vet att jag talar för de flesta hjärnforskare när jag säger att vi behöver alla resurser vi kan få. En alltför stor del av vår tid går åt till att jaga pengar snarare än botemedel. Vi brinner ju för att stoppa denna hemska sjukdom. Själv skulle jag gärna lägga i en högre växel i min egen Alzheimerforskning, som ser mycket lovande ut.

Botemedel mot Alzheimer

Min forskargrupp arbetar med att ta reda på om ett visst ämne, som finns naturligt i kroppen, kan användas för att stoppa Alzheimers sjukdom. I djurförsök har vi fått tecken på att behandling med det här ämnet ger mycket god effekt. Därför hoppas jag på ditt fortsatta stöd.

Det är bara hjärnforskningen som kan stoppa Alzheimers sjukdom, som slår så hårt mot hela familjer. Vi måste också hitta en effektiv behandlingsform om vi vill behålla vår välfärd, annars kommer vårdkostnaderna att skena. Så var med i kampen mot Alzheimers sjukdom – ge en gåva som räddar liv redan idag!

Jan Johansson
Professor, Karolinska Institutet

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Ett porträtt på Joakim och hans mamma Rigmor.

Att förlora sin mamma i Alzheimer

Joakim har stöttat sin mamma genom all den smärta, sorg och ångest som sjukdomen Alzheimer innebär. Samtidigt har han med ord, bilder och filmer dokumenterat hela resan fram till slutet.

På jakt efter Alzheimerledtrådar

Inte bara hjärnans nervceller drabbas vid Alzheimers sjukdom – de senaste åren har det visat sig att även hjärnans blodkärl tar skada. Detta komplexa kärlsystem är dock ganska outforskat, skriver professor Christer Betsholtz. Det tänker han och hans forskargrupp ändra på nu
Ett kollage med en sjukskötare som sitter på en tändsticksask mot grön bakgrund.

Vårdens utveckling vid Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar

Den 16 oktober deltar Hjärnfonden i ett symposium på temat vårdutveckling vid Alzheimers sjukdom, arrangerat av Stiftelsen Solstickan, Karolinska Institutet och professor Bengt Winblad.
En sjuksyster tar blodprover.

Ny studie: Blodprov avslöjar Alzheimer

Ett enkelt blodprov som kan upptäcka Alzheimers sjukdom har testats inom vården. Träffsäkerheten är på 90 procent, enligt en studie från Lunds universitet. Studien är delvis finansierad av Hjärnfondens givare. 

Alzheimerläkemedlet lecanemab ej godkänt i Europa

Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) säger nej till att alzheimerläkemedlet lecanemab ska få säljas inom EU, trots lovande forskningsresultat. Nu omprövas beskedet.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta