Hjärnfonden
Ge en gåva

Text: Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Foto: Anna Nilsen, Linköpings universitet

Lästid: 3 minuter

Målsökande läkemedel kan bromsa Alzheimer och Parkinson

Varje år drabbas miljontals av sjukdomar som Alzheimer och Parkinson, där nervceller i hjärnan bryts ner. Nu utvecklar forskare målsökande läkemedel som kan hjälpa kroppen att bromsa sjukdomsförloppet.

Alzheimers sjukdom och Parkinsons sjukdom är två av våra största folksjukdomar och drabbar miljontals människor världen över. Trots årtionden av forskning finns det fortfarande inga botemedel, och de behandlingar som finns kan endast lindra symtomen. Men nu kan en ny teknik vara på väg att förändra det.

Peter Nilsson, professor vid Linköpings universitet, och hans forskargrupp arbetar med att utveckla nya målsökande molekyler som kan hjälpa kroppens eget immunsystem att rensa bort de skadliga proteinaggregaten i hjärnan. Tack vare finansiering från Hjärnfonden 2024 kan projektet ta nästa steg – mot en ny generation läkemedel som kan bromsa sjukdomsförloppet vid neurodegenerativa sjukdomar, såsom Alzheimer och Parkinsons sjukdom, där nervceller i hjärnan gradvis bryts ner.

– Vi hoppas kunna hitta molekyler som kan användas som läkemedel mot Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom och liknande sjukdomar. Genom att kombinera våra målsökande molekyler med kroppens eget immunsystem och cellmaskineri kan vi skapa en behandling som både identifierar och eliminerar de skadliga aggregaten i hjärnan, förklarar Peter Nilsson.

Proteinaggregat är nyckeln

Vid neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimer och Parkinson bildas skadliga proteinaggregat i hjärnan. Dessa ansamlingar påverkar nervcellernas funktion och bidrar till celldöd.

– Man tror att en del av aggregaten är toxiska för cellerna, och de verkar spridas i hjärnan. Vi vet också att de börjar dyka upp väldigt tidigt – vid Alzheimer kan vi se dem 10–15 år innan symtomen visar sig, säger Peter.

Flera studier har visat att proteinaggregaten kan spridas mellan nervceller och på så sätt förvärra sjukdomen. Om dessa aggregat kan stoppas tidigt i sjukdomsförloppet finns en möjlighet att bromsa utvecklingen av sjukdomen innan den orsakar omfattande skador.

– Behandlingar riktade mot dessa måltavlor kan ha effekt väldigt tidigt, vilket skulle kunna ge oss en större chans att bromsa sjukdomsförloppet, säger Peter.

Therése Klingstedt, förste forskningsingenjör i forskargruppen, och Peter Nilsson, professor i organisk kemi, följer färgskiftningar på datorskärmen som visar hur ett och samma protein kan anta olika former i hjärnvävnad. De röda och blå fälten visar hur spårarmolekyler avslöjar förändringar som kan ge ny förståelse för sjukdomar som Alzheimer.

Målsökande molekyler och klickkemi

Forskningen bygger på att utveckla små molekyler som kan hitta och binda till proteinaggregaten i hjärnan. Till skillnad från antikroppar, som används i dagens behandlingar, är dessa molekyler betydligt mindre och kan lättare passera blod-hjärnbarriären och nå de skadliga ansamlingarna.

– Våra molekyler är mycket mindre än antikroppar och kan därför ta sig in i hjärnan lättare. Vi har sett att de passerar blod-hjärnbarriären och hittar aggregaten inne i cellerna, säger Peter.

Genom en teknik som kallas klickkemi, en metod som belönades med Nobelpriset i kemi 2022, kan forskarna skapa skräddarsydda molekyler som inte bara hittar aggregaten utan också aktiverar kroppens eget immunsystem för att bryta ner dem.

– Vi kombinerar en målsökande del, som hittar aggregaten, med en del som stimulerar kroppens naturliga borttagningsmekanismer. Detta innebär att vi kan aktivera immunförsvarets makrofager och lysosomer, som båda spelar en viktig roll i att rensa bort skadliga ämnen i kroppen, förklarar Peter.

Det unika med denna metod är att själva läkemedlet kan sättas ihop på plats inne i cellerna, vilket potentiellt kan minska biverkningar och göra behandlingen mer exakt.

Just nu testas de målsökande molekylerna på cellnivå och i bananflugemodeller för att förstå hur de fungerar.

– På lång sikt hoppas vi att detta kan leda till mer effektiva och skonsamma behandlingar, säger Peter.

Från laboratoriet till framtida behandlingar

Just nu testas de målsökande molekylerna på cellnivå och i bananflugemodeller för att förstå hur de fungerar.

– Vi har fått proof of concept – vi ser att tekniken fungerar och att vi kan plocka bort aggregaten, säger Peter.

Nästa steg är att vidareutveckla de mest lovande molekylerna och undersöka hur de påverkar nervcellernas funktion och överlevnad.

– Att utveckla ett läkemedel tar ofta 10–15 år från upptäckt till färdig produkt. Vi är fortfarande i en tidig fas, men det ser lovande ut, konstaterar han.

Hjärnfondens stöd gör skillnad

Forskningen har fått stöd från Hjärnfonden sedan 2020, vilket har varit avgörande för att kunna ta projektet vidare.

– Det är otroligt viktigt med kontinuerlig finansiering. Det gör att vi kan gå steg för steg framåt och vidareutveckla våra molekyler mot en bättre behandling, säger Peter.

För honom och hans forskargrupp betyder även stödet från Hjärnfondens givare mycket.

– Minsta lilla bidrag hjälper. Forskning tar tid, och ibland hittar man något oväntat på vägen som leder till en helt ny upptäckt. Att ha möjlighet att utforska de spåren kan vara avgörande, avslutar han.

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev, godkänner du samtidigt vår integritetspolicy.

Emelie Bäckelin, vetenskaplig redaktör och skribent på Hjärnfonden

Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Emelie Bäckelin är vetenskapsjournalist och har en Masterexamen i Molekylärbiologi med fördjupning i medicinsk biologi samt en examen som Leg. Biomedicinsk analytiker.
Läs mer om Emelie Bäckelin

Relaterat

Porträtt på Kaj Blennow

Nyfödda har höga nivåer av alzheimermarkör

Ett protein som används för att upptäcka Alzheimers sjukdom visar sig vara naturligt förhöjt hos nyfödda barn. Det kan förändra hur vi förstår hjärnans utveckling – och ge nya ledtrådar till framtida behandlingar.

Med AI och superdatorer i jakten på framtidens hjärnläkemedel

Hur designar man ett läkemedel innan det finns? Forskaren Jens Carlsson vid Uppsala universitet har fått Hjärnfondens forskningsbidrag för sin banbrytande studie av receptorn TAAR1 – ett nytt och hett spår i kampen mot Parkinsons sjukdom och schizofreni.

Snabbspåret till alzheimerdiagnos

På Karolinska Universitetssjukhuset i Solna finns en unik plats där ny forskning snabbt blir till konkret vård. Här möter patienter med tidiga symtom på demenssjukdom ett team som arbetar med snabbspår för minnesutredning, livsstilsförändringar och vetenskap i världsklass.

Nya vägar till behandling av hjärnsjukdomar

Fabio Begnini forskar på proteinet TREK-1 för att utveckla nya behandlingar mot hjärnsjukdomar som depression, migrän och smärta. Med stöd från Hjärnfonden använder han innovativa metoder för att ta fram träffsäkra läkemedel.

Han forskar på ny behandling mot Alzheimer

Pontus Plavén Sigray vid Karolinska Institutet ska, med stöd från Hjärnfonden, studera om läkemedlet rapamycin kan bromsa Alzheimergenom att aktivera hjärnans reningssystem och minska skadliga proteinansamlingar.
Professor Lars Lannfelt i sitt laboratorium, vars forskning ligger till grund för alzheimerläkemedlet Leqembi (lecanemab), nyligen godkänt av EU. Upptäck mer om hur monoklonala antikroppar kan bromsa Alzheimers sjukdom.

EU godkänner alzheimerläkemedel

EU- kommissionen godkänner alzheimerläkemedlet Leqembi (lecanemab).
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta