Hjärnfonden
Ge en gåva

Så påverkas minnet av sömn

De senaste årens forskning har visat att hjärnan är allt annat än inaktiv när vi sover. Istället bearbetar den information och stöder många funktioner som vi behöver när vi är vakna, som till exempel minne, insikt och inlärning.

Det finns studier som visar att sömnen är viktig för att rensa bort ämnen som samlas när du är vaken, ämnen det inte är bra att ha för mycket av.

Aktiv även i sömn

Christian Benedict vid Uppsala universitet är sömnforskare och studerar beteende kopplat till sömn.

-Hjärnan är aktiv på ett visst sätt när vi sover och stödjer viktiga funktioner som vi behöver när vi är vakna, berättar Christian. Om du till exempel lär dig nya ord i ett nytt språk är det bra att göra det precis innan du somnar.

Så hur många timmar per dygn behöver vi sova för att må bra? Och hur gör vi det enklare att somna? Se hela avsnittet om hjärnan och sömn här

Se fler avsnitt om hjärnan:

1. Vill du veta hur hjärnan påverkas av sociala relationer – titta in här
2. Vill du veta hur hjärnan påverkas av träning och rörelse – titta in här
3. Hur viktig är kost för vår hjärnkapacitet – Vi tar reda på svaret här

Vår serie om hjärnan är framtagen i samarbete med Skellefteå Kraft. Programledare: Beppe Singer.

Relaterat

Företaget Fondo deltar i Hjärnsteget

Fondo x Hjärnsteget

För företaget Fondo är det viktigt att ta hand om de anställdas psykiska och fysiska hälsa. De ser personalen som sin absolut viktigaste tillgång och friskvård som en investering för framtiden. Genom att delta i Hjärnsteget bidrar Fondo både till förbättrad personalhälsa och till viktiga framsteg för hjärnforskningen.

Kan kosten påverka hur smarta vi blir?

Visste du att hjärnan använder hela 25 procent av den energi vi förbrukar? Det gör att vår kost påverkar oss i allra högsta grad.
Kvinna sitter hemma och har ett digitalt möte med kollegor på en skärm

Coronapandemin – så kan du främja din och andras psykiska hälsa

Att jobba på distans och dra ner på sociala kontakter har varit en utmaning för många under pandemin, oavsett om man är drabbad av psykisk ohälsa eller ej. Men det finns mycket vi kan göra för att främja den psykiska hälsan hos oss själva och våra kollegor. Här är några tips och rekommendationer från Världshälsoorganisationen WHO.
Yngre par joggar tillsammans

Därför mår vi bra av motion

Varför har motion så stor påverkan och vad händer egentligen i huvudet när vi rör på resten av kroppen? I det här avsnittet i vår serie om hjärnan berättar Yvonne Forsell, psykiatriker och professor vid Karolinska Institutet om hur vi kan maximera hjärnans effekt av motion.
Kvinna i samtal med psykolog

“Vi måste satsa mer på forskning om psykisk ohälsa”

Mats Lekander, professor och hjärnforskare, ser enorma möjligheter med forskningen när det gäller ångest, depression och stresstillstånd. Han är med och tar fram nya lovande behandlingsmetoder, som förhoppningsvis kan bidra till att minska de höga sjukskrivningstalen när det gäller psykisk ohälsa.

7 hjärnstarka poddar och böcker

När många jobbar hemma och tar hänsyn till social distansering kan det bli långtråkigt. Här har vi samlat tips på böcker, prat och poddar som hjälper dig hålla hjärnan igång. Men glöm inte att vila efteråt, hjärnan behöver återhämta sig.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta