Spela

Fisk är nyttigt för hjärnan

Vår samarbetspartner Skellefteå Kraft har tagit fram fyra videopodcasts där programledaren Beppe Singer tar reda på hur hjärnan reagerar på saker som motion, sociala relationer, sömn och kost. Det här avsnittet gästas av professor Charlotte Erlanson-Albertsson från Lunds universitet som förklarar hur viktig kosten är för din hjärna.

-Fisk innehåller mycket av det nyttiga omega 3-fettet. Det smyger sig in i hjärnan och gör att signalerna i hjärnan lättare går fram. Det blir lättare att få iväg signaler år olika håll, det är det som gör att du blir smartare av att äta fisk, säger Charlotte Erlanson-Albertsson

-Hjärnan behöver mycket energi, den tar faktiskt 25 procent av ditt energiintag, berättar hon också. Om du blir hungrig men inte har något att stoppa i dig är det bra att du rör på dig. Då frigörs det energi som hjärnan behöver.

Klicka på pilen här ovanför så kan du se hela intervjun med Charlotte Erlanson-Albertsson och få flera tips på vad hjärnan tycker om.

Här kan du se filmerna när Beppe Singer samtalar med Yvonne Forsell om hjärnan och motion, med Alva Appelgren om hjärnan och sociala relationer och med Christian Benedict om hjärnan och sömn.

Dela sidan

Engagera dig redan idag