Viktigt vårda vänskap

Tillsammans med vår samarbetspartner Skellefteå Kraft har Hjärnfonden tagit fram fyra videopodcasts där programledaren Beppe Singer tar reda på hur hjärnan reagerar på saker som motion, sociala relationer, sömn och kost. I andra avsnittet träffar han Alva Appelgren, lektor vid Södertörns Högskola som förklarar varför det är så viktigt med sociala relationer.

-När vi är tillsammans med personer vi känner och tycker om så är vi avslappnade och känner oss lugna och trygga. Då går det lättare att koncentrera sig och hjärnan presterar bättre, säger Alva Appelgren.

Hjärnan får en chans att återhämta sig när vi umgås med människor vi känner oss trygga med. Energin går inte åt till oro och ängslan utan vi laddar batterierna och kan klara uppgifter bättre, menar hon.

Se hela intervjun med Alva Appelgren, tryck på pilen ovanför!

Se filmen när Beppe Singer samtalar med Yvonne Forsell om hjärnan och motion här, med Christian Benedict om sömn här och med Charlotte Erlanson-Albertsson om kost här.