Hjärnfonden
Ge en gåva

Viktigt vårda vänskap

Tillsammans med vår samarbetspartner Skellefteå Kraft har Hjärnfonden tagit fram fyra videopodcasts där programledaren Beppe Singer tar reda på hur hjärnan reagerar på saker som motion, sociala relationer, sömn och kost. I andra avsnittet träffar han Alva Appelgren, lektor vid Södertörns Högskola som förklarar varför det är så viktigt med sociala relationer.

-När vi är tillsammans med personer vi känner och tycker om så är vi avslappnade och känner oss lugna och trygga. Då går det lättare att koncentrera sig och hjärnan presterar bättre, säger Alva Appelgren.

Hjärnan får en chans att återhämta sig när vi umgås med människor vi känner oss trygga med. Energin går inte åt till oro och ängslan utan vi laddar batterierna och kan klara uppgifter bättre, menar hon.

Se hela intervjun med Alva Appelgren, tryck på pilen ovanför!

Se filmen när Beppe Singer samtalar med Yvonne Forsell om hjärnan och motion här, med Christian Benedict om sömn här och med Charlotte Erlanson-Albertsson om kost här.

Relaterat

Förändrade levnadsvanor förbättrar hjärnhälsan

Goda levnadsvanor minskar risken att drabbas av många av hjärnans sjukdomar. En världsunik studie visar också att social aktivitet är betydligt viktigare för hjärnhälsan än man hittills förstått.

Ensamhet kan leda till nedsatt hjärnhälsa

Den som känner sig ensam löper större risk att drabbas av både hjärnsjukdom och till exempel hjärt- och kärlsjukdomar. Ofrivillig ensamhet påverkar hälsan negativt på flera sätt och ökar risken att dö i förtid.

“Har man ingen att prata med tappar man till slut orden”

Under många år levde Pia ett aktivt liv med arbete, körsång och nära vänner. Men på äldre dagar kom livet att förändras. Vännerna gick bort, en efter en. Och ensamheten tog vid.

Ett hej till grannen kan betyda mer än du tror

Många svenskar besväras av ofrivillig ensamhet och isolering. Men forskning visar att ytliga och tillfälliga kontakter kan göra stor skillnad för vårt välmående.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta