Spela

När du sover stärks minnet

Vår samarbetspartner Skellefteå Kraft har tagit fram fyra videopodcasts där programledaren Beppe Singer tar reda på hur hjärnan reagerar på saker som motion, sociala relationer, sömn och kost. Det här avsnittet gästas av sömnforskaren Christian Benedict från Uppsala universitet som förklarar hur viktig just sömnen är för att din hjärna ska fungera.

– Hjärnan är aktiv på ett annat sätt när vi sover och stödjer viktiga funktioner som vi behöver när vi är vakna, säger Christian Benedict. Bland annat styrks minnet under sömnen. Om du lär dig nya ord i ett nytt språk är det bra att göra det innan du somnar.

-Det finns också studier som visar att sömnen är viktig för att rensa bort ämnen som samlas när du är vaken. Det här är ämnen som det inte är bra att vi har för mycket av, fortsätter han.

Klicka på pilen här ovanför så kan du se hela intervjun med Christian Benedict.

Se filmen när Beppe Singer samtalar med Yvonne Forsell om hjärnan och motion här, med Alva Appelgren om sociala relationer här och med Charlotte Erlanson-Albertsson om hjärnan och kost här.

 

Dela sidan

Engagera dig redan idag