Hjärnfonden
Ge en gåva

Hjälp ditt barn till bättre inlärning i skolan genom tillräckligt med sömn, fysisk aktivitet och regelbundna måltider. Foto: iStock

Fyra tips på hur du hjälper ditt barn till bättre inlärning i skolan

Vad behöver hjärnan för att må bra och hur kan du som förälder hjälpa ditt barn att förbättra sina skolresultat? Hjärnforskning visar att levnadsvanor har stor betydelse för att göra ett bra jobb i skolan. Tillräckligt med sömn, regelbunden fysisk aktivitet och varierad kost är viktiga faktorer som kan påverka lärandet.

Sömn

Sömn behövs för att minnet ska fastna. För lite sömn riskerar att man inte kommer ihåg det man har lärt sig tidigare lika väl. Tonåringar i åldern 14-17 bör sova 8-10 timmar per natt och skolungdomar i 6-13 årsåldern, 9-11 timmar. Sömnen är också viktig för att hantera stress. När vi utsätts för mentala påfrestningar som till exempel vid prov stiger nivån av stresshormoner.

Fysisk aktivitet

Vi blir mer koncentrerade och stresståliga, vårt minne förbättras och kreativiteten ökar vid regelbunden fysisk aktivitet. 20 minuters motion varje dag har positiv effekt på skolresultatet och har visat sig vara bra för arbetsminnet. Genom fysisk aktivitet får hjärnan mer syre och näring. Det ökar blodflödet och syretillförseln till flera delar av hjärnan.

Bra matvanor

Hjärnan behöver energi och ett jämnt tillskott av glukos. Har man ätit en ordentlig frukost håller man sig vaken och uppmärksam under förmiddagen. Hjärnan gillar regelbundna måltider. Att äta långsamma kolhydrater som bland annat finns i grovt fullkornsbröd, fullkornspasta och råris ger ett stabilt blodsocker och en längre mättnadskänsla. Mellanmål, som nötter och frukt är viktigt för barn som växer.

Läromiljö

Uppmuntra och inge tro på att man kan förbättra sig själv genom övning och träning. Skapa goda rutiner kring läxläsningen. Välj en lugn och avslappnad miljö utan mobiltelefoner eller andra distraherande föremål.  För effektiv träning krävs full koncentration, repetition och snabb återkoppling. Allra mest minns vi om vi repeterar upprepade gånger kort efter inlärningstillfället och sedan fortsätter med allt glesare intervall.

Du kan läsa mer om hur barns inlärningsförmåga kan påverkas med träning här.

Relaterat

Ett porträtt på Christian Benedict som är sömnforskare vi Uppsala universitet

Ny forskning fokuserar på kvinnors sömn

Hälsoproblem relaterade till sömn är allt vanligare och ungefär varannan kvinna upplever sömnsvårigheter. Vid Uppsala universitet ska en ny studie, finansierad av Hjärnfonden, undersöka kvinnors sömn i relation till hormonivåerna.

Onyttig mat försämrar din sömn

Hur vi sover påverkar hur våra hjärnor mår. Jonathan Cedernaes undersöker hur maten du äter kan få dig att sova bättre eller sämre. Vi har fått besöka sömnlabbet på Uppsala Biomedicinska Centrum.

Vintertrötthet – utan ljus kommer vi ur fas

Det är höst och vi går mot mörkare tider när mindre och mindre solljus når våra ögon. På söndag morgon ställer vi om klockorna för att det ska bli aningens ljusare om mornarna. Men både tidsomställningen om bristen på solljus påverkar våra kroppar. Sömnforskaren Christian Benedict ger sina bästa tips hur du klarar omställningen.

”I vårt dygnet-runt-samhälle blir sömnforskningen allt viktigare för hälsan”

Christian Benedict, docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, forskar om hur sömnbrist påverkar människors hälsa och prestationer. Bland annat har hans forskning visat att skiftarbetare får sämre prestationsförmåga. Här berättar han själv om sin forskning.

Maria fick sin sömn analyserad av en sömnforskare

Det är viktigt att sova för att hålla hjärnans hälsa i balans. Det är vanligt att ha problem med sömnen och ungefär var tredje person har sömnbesvär då och då och var tionde får svårare besvär. Om vi sover dåligt under lång tid ökar risken för flera sjukdomar, minnet försämras och immunförsvaret försvagas.

”Kunskapen om att hjärnan är formbar bidrar till barns kämparanda”

Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet forskar om barns inlärningsförmåga och hur den kan påverkas och förbättras. Han är aktuell med en ny bok som heter ”Hjärna, gener och jävlar anamma” där han bland annat skriver om att barn har olika inlärningstakt och hur viktigt det är att förståelsen för lärandet implementeras i skolan.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta