Barn sjunger i en kör Cirka 600 000 svenskar sjunger i en kör.

Sjung för hjärnan

Körsång är en stor folkrörelse i Sverige, och närmare 600 000 personer beräknas sjunga i olika typer av körer. Men hur påverkas hjärnan av musik? Stämmer det att musik kan minska stress och till och med läka sjukdomar? Varför mår så många bra av att sjunga i kör? Det är några av frågorna som diskuteras i det här webinaret om musikens påverkan på hjärnan.

Vi får höra om den senaste forskningen samt om Sveriges Körförbunds samarbete med Hjärnfonden. Klicka på pilen i bilden ovan och titta på webinaret.

Medverkande:

Töres Theorell, läkare med många års bakgrund inom kardiologi och invärtesmedicin och professor emeritus vid Karolinska Institutet.

Laszlo Harmat, docent vid institutionen för psykologi vid Linnéuniverisitet och även körledare. Han leder ett nystartat forskningsprojekt om körsång och åldrande.

Karin Eklundh, förbundsdirektör för Sveriges Körförbund.

Moderator: Fredrik Berling

Medverkande från Hjärnfonden: Tommy Sollén och Emma Cajander

Webinaret spelades in 28 oktober 2021 i Stockholm.

Relaterat

Anna Hemlin, generalsekreterare, Hjärnfonden

Hjärnforskningen behöver bättre förutsättningar

När samhället öppnar upp igen kan viktig hjärnforskning ta fart igen vilket är otroligt glädjande. Men resurserna räcker inte utan mer medel behövs. Här nedan önskar Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden, god jul och berättar om vilken skillnad din gåva gör.

Flera personer sitter vid sina skrivbord i ett öppet kontorslandskap.

Så mår hjärnan bra på jobbet

Nu återvänder många till sin arbetsplats efter att ha arbetat hemma under pandemin. Hur ska du göra för att hjärnan ska må bra på jobbet? Här är några tips för ökad prestation, koncentration och välmående. Oavsett om du arbetar hemma eller på kontoret. Artikeln är framför allt skriven för dig som har ett ”skrivbordsjobb”.

Peter Thelin, Hjärnfondens styrelseordförande

Du är viktig för hjärnforskningen

För oss på Hjärnfonden är det här en högtidlig del av året – det är nu vi beslutar vilken svensk hjärnforskning som ska få ekonomiskt stöd. Totalt kommer vi att dela ut strax över 105 miljoner kronor. Det är ett avgörande tillskott, eftersom hjärnforskningen lider av stor brist på resurser. Här nedanför tackar vår ordförande, Peter Thelin, för ditt stöd och berättar mer om hur stor skillnad varje gåva gör.

Lisa Niilsson är en av Vinterpratarna i SR P1

Hjärntips för lediga dagar

Jul- och nyårshelgerna bjuder förhoppningsvis på många avkopplande stunder och tid för att läsa, lyssna och se på film och TV. Här är några tips från oss.

Hur tar du hand om din hjärna – hjälp forskarna att förstå

Hjärnan är ett av våra viktigaste organ och hjärnans ohälsa står för en tredjedel av den globala sjukdomsbördan. Vi vet fortfarande väldigt lite om hur människor ser på sin hjärna och sin hjärnhälsa. Nu kan du hjälpa forskarna att förstå mer genom att delta i en enkät, The Global Brain Health Survey.

Lars Olson, professor i neurobiologi på Karolinska Institutet

Tre Nobelpris intressanta för hjärnforskningen

Laserverktyg, snabbare evolution och ny tumörbehandling – tre Nobelpris som är speciellt intressanta för hjärnforskningen. Här förklarar professor Lars Olson varför.