Hjärnfonden
Ge en gåva
Ett kollage med planeten jorden i tre deler och ett ansikte bakom planeten.

När det är oroligt i omvärlden

Det är inte ovanligt att känna sig orolig när saker sker i vår omvärld. Här ger vi några råd om vad du kan göra för att ta hand om dig själv och andra. Det handlar bland annat om att var fysiskt aktiv, ha kontakt med andra och begränsa nyhetsflödet.

Håll dig informerad

Var källkritisk och ta reda på fakta från tillförlitliga källor.

Begränsa nyhetsflödet

Försök att begränsa hur mycket du läser, lyssnar eller tittar på nyheter som gör dig orolig och stressad. Bestäm ett par tidpunkter per dag då du tar del av de senaste nyheterna.

Rör på dig

Sätt av tid till fysisk aktivitet utomhus varje dag – gå en promenad, ta en cykeltur eller ge dig ut och jogga. WHO rekommenderar att vuxna personer rör sig minst 30 minuter per dag.  När du rör på dig frigörs bl a  endorfiner som lindrar oro och gör att du mår bättre. Forskaren Yvonne Forsell berättar mer om varför hjärnan mår bra av motion.

Se till att sova tillräckligt

Att sova gott på natten kan givetvis vara svårt om man är orolig, men försök så gott det går. Att sova 7-8 timmar per natt stärker immunförsvaret, förbättrar minnet och gör dig bättre på att lösa problem. Det är helt enkelt lättare att se ljust på livet om du fått tillräckligt med sömn. Läs mer om varför det är så viktigt att sova.

Ta dig tid till att göra något du tycker är roligt

När vi känner oss stressade och oroliga är det viktigt att ta tid till återhämtning. Gör något du tycker är roligt som får dig att slappna av. Kanske kan du ägna dig åt en hobby, att läsa en boken eller höra av dig till någon som du inte hunnit prata med på länge?

Sociala kontakter

Prata om hur du känner och sök stöd från omgivningen om du är mycket orolig. Oro krymper oftast när vi delar den med andra.  Håll kontakt med nära och kära och ta en fika eller en promenad tillsammans. Går inte det så håll kontakten via telefon, videosamtal eller sociala medier.

Dra ner på alkoholkonsumtionen

Begränsa hur mycket alkohol du dricker eller avstå helt. Undvik att använda alkohol eller andra droger som ett sätt att hantera rädsla, ångest, tristess eller social isolering.

Minska skärmtiden

Det är lätt att fastna framför datorn eller telefonen men försök att hålla koll på hur mycket tid du spenderar framför en skärm och lägg in regelbundna pauser. Försök att fokusera på hoppfulla och positiva budskap på sociala medier och var även här källkritisk.

Hjälp andra

Forskning visar att vi mår bra av att hjälpa andra. Se vilka initiativ som finns där du bor och som du kan bidra till. Tänk igenom vilka personer i din omgivning som kanske behöver lite extra hjälp.

Prata med Barnen

Även om barn inte själva drabbats, kan de se och höra saker på exempelvis internet och tv som de behöver stöd i att bearbeta. Som vuxen är det viktigt att förmedla lugn och trygghet om barn känner oro. Prata med barnen om deras oro, svara på frågor eller sätt att uttrycka frågor beroende på hur gamla de är. Prata om sådant de, eller ni tillsammans, sett eller som sprids på internet. Rädda Barnen beskriver mer ingående hur du kan prata med barn om svåra händelser.

Rädslan har en viktig funktion

Ångest och rädsla är en naturlig reaktion vid hotande fara och har liksom smärta en viktig funktion för vår överlevnad. Vid ångest aktiveras försvarsreaktioner och beredskapen i kroppen höjs. Alarmreaktionen styrs av det autonoma nervsystemet som normalt inte går att kontrollera med viljan. Man kan känna sig ängslig och orolig, få hjärtklappning, svettas, må illa och få svårt att andas. Det är ofarligt, men kan kännas skrämmande.

Läs mer om stress här

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Ett porträtt på Henrik Wahlström som lider av Bipolär sjukdom.

Henrik Wahlström om bipolärdagen

“Okunskapen och fördomarna kring sjukdomen gör att de allra flesta som har den håller tyst om det. Det är det hög tid att ändra på!”
Ett nyckelhål där man ser att en person kikar igenom, vilket representerar bilden av svenskar som tittar genom titthålet för att se så att ingen granne befinner sig i trapphuset.

Ett hej till grannen kan betyda mer än du tror

Många svenskar besväras av ofrivillig ensamhet och isolering. Men forskning visar att ytliga och tillfälliga kontakter kan göra stor skillnad för vårt välmående.

Det handlar om livet – ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention  

I förra veckan presenterade 26 myndigheter ett förslag till en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention – Det handlar om livet. En unik satsning som Hjärnfonden helhjärtat står bakom.
En ung kvinna sitter ensam och stirrar ut genom ett fönster.

Så påverkas din hälsa av ensamhet

Alla kan uppleva ensamhet någon gång i livet – oavsett ålder, kön eller bakgrund. Ensamhet kan vara tung att bära och är den långvarig kan den påverka vår fysiska och psykiska hälsa negativt. 
En delad bild på Våga Prata-armband och ett porträtt på Marica Oscarsson som har en egen insamling till hjärnforskningen.

”Våga prata” – en insamling för psykisk ohälsa

På Hjärnfondens hemsida kan vem som helst starta en egen insamling. En av dem som gjort det är Marica Oscarsson. Här berättar hon själv om sitt engagemang för hjärnforskningen och varför hon startat en insamling.
Carl Sellgren Majkowitz

En hjärna i ett provrör – psykiatriforskning i framkant

Varför drabbas vissa människor av psykiatriska sjukdomar som schizofreni och bipolär sjukdom? Eller av diagnoser som ADHD och anorexia nervosa? Och varför svarar vissa patienter bra på mediciner medan andra inte gör det alls?
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta