Hjärnfonden
Ge en gåva
Åsa Westlund drabbades av en stroke när hon paddlade kanor.

Åsa Westlund drabbades av en stroke när hon paddlade kanot. Efter tio dagar i respirator vaknade hon upp och kunde inte prata och hade svårt att röra höger arm och ben. Foto: Privat

”Vi måste göra mer för dem som lider efter en stroke”

Stroke orsakas oftast av en blodpropp, men 15 procent av fallen beror på hjärnblödning. Ett sådant fall var Åsa Westlund, som oväntat insjuknade vid 53 års ålder. Läs hennes berättelse och se vad hon önskar sig av hjärnforskningen.

Vad hände när du drabbades av stroke?

– Det var en underbar julikväll och jag var ute ensam och paddlade kajak. Plötsligt fick jag en fruktansvärd huvudvärk och tog mig då i land och ringde till min man. När han kom dit och hade svårt att få kontakt med mig ringde han 112. På sjukhuset visade det sig vara en hjärnblödning.

Sedan behövde du opereras tre gånger?

– Ja, blödningen var för stor för att åtgärda med ett enda ingrepp. Därefter låg jag nedsövd i tio dagar, eftersom hjärnan behövde vila. Ingen visste i det läget hur det skulle gå, så det var en fruktansvärd tid för min familj.

Hur var det att vakna upp igen?

– Jag kunde inte prata, men min man och mina barn förstod att jag kände igen dem och hade ett medvetande, så de var överlyckliga. Det kan ju låta hemskt att inte kunna uttrycka sig, men jag var så euforisk över att ha överlevt att jag inte tänkte på det.

Efter en sådan svår stroke måste återhämtningen ha varit tuff?

–I början hade jag bara 40 procents rörlighet på höger sida, men det lyckades jag träna upp ganska snabbt. Att träna upp tal och arbetsminne tog däremot längre tid. Men efter tre månader kunde jag börja jobba deltid. Den största utmaningen var hjärntrötthet, så jag trappade långsamt upp till heltid under ett år.

Hur har livet förändrats?

– Numera tar jag ingenting för givet. På det stora hela ser jag mig som frisk, jag jobbar som projektledare och paddlar gärna kajak! Jag drabbades dock av ett epilepsianfall för ett år sedan, men fick då en medicin mot detta som fungerar bra. Hjärnforskningen är viktig i kampen mot stroke.

Vad hoppas du blir nästa genombrott?

– Rehabiliteringen gav mig livet tillbaka, det vill jag att fler strokedrabbade ska få uppleva. Vi har alla olika förutsättningar som man måste ta hänsyn till. Så jag önskar att hjärnforskningen lyckas utveckla behandlingar som förbättrar återhämtningen efter en stroke.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Nathalie och Kim Björnsen Åklint.

En tandemklassiker till förmån för hjärnforskningen

Nathalie och Kim Björnsen Åklint tänker utföra den korta varianten av den svenska klassikern. Men de nöjer sig inte med det. Paret ska göra en tandemklassiker – de ska sitta ihop genom nästan alla moment. Allt till förmån för hjärnforskningen.
Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.
En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.
Daniel Twohig forskar vid Lunds universitet

Daniel Twohig vill behandla stroke med stamceller

I Sverige är stroke en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar. I dag finns inget läkemedel som kan hjälpa hjärnans återhämtning efter en stroke. Daniel Twohig, en av Hjärnfondens stipendiater, arbetar med att ta fram en ny behandlingsmetod baserad på stamceller.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta