Hjärnfonden
Ge en gåva

Sandra Torbjörnsdotter har skrivit boken “Kan vi prata om ensamhet” tillsammans med Suzanne Pärlhamn. Med boken vill de visa på den ensamhet som inte syns utanpå men som många känner.

Ensamheten gav henne ångest

Sandra kände ångest inför helgen när kollegorna gick hem för ”fredagsmys”. Hon hade ingen där hemma. Det tog lång tid för Sandra att öppna upp och prata om sin känsla av ensamhet.

– Min fredagsångest eller stress över storhelger och semestrar delar jag säkert med många. I den här boken vågar vi prata om det, och sätta ord på hur det känns inuti säger Sandra Torbjörnsdotter.

I Folkhälsomyndighetens nationella befolkningsundersökning 2022 uppger nästan var fjärde tillfrågad att de besväras av ensamhet och isolering. Vanligast är det bland unga vuxna och de äldsta men alla kan uppleva ensamhet någon gång i livet – oavsett ålder, kön eller bakgrund.

Ensamhet kan ha flera orsaker, den kan komma i samband med att vi förlorar en närstående eller blir arbetslösa, att vi flyttar till en ny ort eller vid en skilsmässa. Ibland är det svårt att sätta fingret på vad som ligger bakom, känslan bara finns där. Ensamhet är ofta ett tabubelagt ämne vilket innebär att många upplever det svårt att prata om och erkänna sina känslor.

Syns inte på utsidan

Suzanne Pärlhamn
Suzanne Pärlhamn, en av författarna till boken “Kan vi prata om ensamhet”.

– Syftet med boken har varit att öppna upp en debatt och börja kommunicera om ensamheten för den kan se väldigt olika ut. Det syns inte utanpå vem som känner sig ensam inuti. Det är mänskligt att känna sig ensam och så gott som alla har någon gång upplevt den känslan. Vi märker  ett stort intresse för boken, det här är ett ämne som berör och engagerar många människor, säger Suzanne Pärlhamn.

I Sandras fall började det när hon startade ett företag på samma ort som hon bodde. Hon upplevde att det var svårt att komma in i det sociala livet och skapa djupare relationer i staden.

– Jag driver en reklambyrå och ses av många som en väldigt utåtriktad person. Och visst blev jag bjuden till näringslivstillställningar och mycket annat med jobbet. Men jag lyckades inte skapa de djupare relationer på fritiden som jag var van vid och det födde en känsla av ensamhet inuti mig, berättar Sandra.

Negativ spiral

Med tiden upplevde Sandra att känslan av ensamheten växte och den ledde helt naturligt till ångest. Till en början förstod hon inte att det var just känslan av ensamhet som spökade, den insikten kom genom samtalsterapi hos Suzanne Pärlhamn, hennes medförfattare.

Känslan av ensamhet och att känna sig utanför innebär en lågintensiv stress för kroppen och kan leda till dålig självkänsla. Det är lätt att hamna i en ond cirkel och att själv vilja dra sig undan andras sällskap.

– Jag var inte snäll mot mig själv, om någon bjöd hem mig så kunde jag tänka, att de bjuder mig bara för att de måste, inte för att de vill. Jag kunde verkligen vara min egen värsta fiende i de stunderna, säger Sandra.

Träning höll ångesten i schack

I dag känner Sandra sig inte längre ensam och hon berättar att vändningen kom när hon till slut förstod och accepterade sin känsla av ensamhet. Under lång tid löptränade Sandra intensivt som ett sätt att bland annat hålla ångesten i schack men efter en skada kunde hon inte träna. Det gjorde att hon inte längre kunde reglera ångesten som hon var van vid.

Sandra Torbjörnsdotter. Foto Anette Björkman.– Jag tänkte att det får vara så här, jag orkar inte stressa upp mig över ensamheten mer. Jag är ensam och så får det väl vara då. Det kan låta konstigt men vändpunkten kom precis där och då, i och med att jag tänkte så. Men att jag vågade tänka så berodde kanske även på att jag hade människor runt mig och att jag under terapin hade gjort små förändringar som till slut gjorde att jag hade utvecklat en självmedkänsla och fanns där även för mig själv.

Sandra och Suzanne har skrivit en lättiIlgänglig bok där de varvar intressanta fakta med sina egna berättelser om ensamhet. Du får som läsare hjälp att förstå och hantera ensamhetens olika sidor.

De ger också råd om hur man kan agera om man känner sig ofrivilligt ensam. Det är inte alltid lätt och kräver ett visst mått av mod. Det viktiga är att ta små steg framåt.

Du kan t ex berätta om din ensamhet, tacka ja till något du annars skulle tackat nej till eller skaffa en hobby är några exempel på vad du kan göra själv. Värdefullt är att skapa en god relation till dig själv för den relationen är den längsta i ditt liv.

Du kan köpa boken här

Läs om hälsorisker med ensamhet här

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Ett nyckelhål där man ser att en person kikar igenom, vilket representerar bilden av svenskar som tittar genom titthålet för att se så att ingen granne befinner sig i trapphuset.

Ett hej till grannen kan betyda mer än du tror

Många svenskar besväras av ofrivillig ensamhet och isolering. Men forskning visar att ytliga och tillfälliga kontakter kan göra stor skillnad för vårt välmående.
En ung kvinna sitter ensam och stirrar ut genom ett fönster.

Så påverkas din hälsa av ensamhet

Alla kan uppleva ensamhet någon gång i livet – oavsett ålder, kön eller bakgrund. Ensamhet kan vara tung att bära och är den långvarig kan den påverka vår fysiska och psykiska hälsa negativt. 
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta