Hjärnfonden
Ge en gåva
Carolina sitter framför ett buskage i sin rullstol med sin son Matheus i famnen

”Jag möter en hel del hat på sociala medier”

Carolina lever med en medfödd CP-skada. Nu använder hon sina sociala kanaler för att sprida kunskap och bryta fördomar.

Carolina är 23 år och bor i Skärhamn på Tjörn tillsammans med sin sambo Michael och deras son Matheus som är 1 år. Hon lever med en medfödd cp-skada, spastisk cerebral pares, som gör att delar av hennes kropp är försvagad.  

CP, eller cerebral pares, är ett samlingsnamn för ett rörelsehinder orsakat av en skada eller utvecklingsrubbning i den ännu omogna hjärnan. Motoriken, hur man rör sig, påverkas och även om det finnas många olika motoriska symtom är svaghet och nedsatt muskelkontroll något som är gemensamt för alla typer av CP-skador. I Carolines fall medför CP-skadan att hon behöver stöd i vardagen och har därför assistent 7 dagar i veckan.  

– Min högra sida är försvagad, framför allt min högra hand. Finmotoriken, balansen och min styrka i benen är begränsad vilket gör att jag behöver stöttning när jag går inomhus. Utomhus använder jag rullstol eller permobil. 

Möts du av stigmatisering i samhället?

Jag vet inte om man kan kalla det för stigmatisering. Jag känner inte att andra betraktar mig på ett sätt som skulle tolkas som jag var mindre värd ute i samhället. Men det händer ju ibland att folk pratar över huvudet på mig. Exempelvis när man betalat i kassan så händer det att personen bakom kassan frågar min assistent om jag vill ha kvittot.

Carolina i sitt vardagsrum på en stol och håller runt sin gravidmage.

Hat i sociala medier 

Idag är Carolina aktiv i sociala medier och visar upp sin vardag som mamma och förälder med CP för att sprida kunskap och bryta fördomar. Men så har det inte alltid varit.  

– Under uppväxten blev jag mobbad på grund av min CP. Det gjorde att jag skämdes och under lång tid ville jag inte visa mig på bild i min rullstol. Men det blev mentalt lättare när jag valde att “komma ut” och blev öppen med den. 

Efter att öppnat upp sig om sin CP möttes hon av kärlek som resulterat i ett stärkt självförtroende. Men hennes öppenhet och vilja att förändra har också en baksida. 

– Jag möter en hel del hat på sociala medier, framförallt efter att jag skaffade barn. Där många uttrycker sin empati till min son för att han har en “cp-mamma”. Att jag inte borde få eller är kompetent till att ha barn, med mera. Och jag vågar påstå att det blir värre med tiden.

Okunskapen om CP är stor 

Vanliga fördomar i samhället är bland annat att CP innebär intellektuell funktionsnedsättning och att det är ärftligt. Något som i de flesta fall inte stämmer. Carolina har själv fått kommentarer från de som tycker att hon inte borde skaffat barn. Att det är hennes assistent som tar hand om Matheus – även om de i själva verket finns där som en hjälpande hand. Hon tror hatet grundar sig i stor okunskap och tycker att det ges för lite information om CP i både skola och samhället i stort.

Carolina sitter i en rullstol med sin sambo som står bred vid med deras son i famnen.

Hur tror du man skulle kunna utbilda allmänheten om CP?  

– Kan man i ett tidigt stadie ge kunskap till barn så hade det, i framtiden, gjort en stor skillnad för synen på personer och livet med CP-skada. Når man ut till barnen så tror jag att det kan “normaliseras” på ett helt annat sätt än idag. 

Hon avslutar: 

– Det är det jag försöker förändra genom sociala medier. Att bryta fördomar om oss med CP och vara en inspiration för andra funkispersoner.

Följ Carolina via hennes instagramkonto @carolinahamnefjall.

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta