Hjärnfonden
Ge en gåva

Text: Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Hjärnfonden i nytt samarbete med Cykelkraft

Cykelkraft initierar kampanjen Cykelminnet i samarbete med Hjärnfonden, ett initiativ som syftar till att öka cyklandet i Sverige, särskilt bland barn och ungdomar. En satsning för ökad cykelglädje och bättre hjärnhälsa.

Cykelminnet är en nationell informationskampanj som strävar efter att vända den nedåtgående trenden av cyklande i Sverige. Cykelkraft vill med Cykelminnet uppmuntra fler att cykla genom att lyfta fram de många fördelarna med cykling, både för fysisk och mental hälsa. Kampanjen kommer att bidra till svensk hjärnforskning både via Cykelkraft och via deras kunder.

Cykelminnet lanseras på Världscykeldagen den 3 juni. För att hjälpa fler att hitta eller återupptäcka glädjen och nyttan med cykling för att skapa nya cykelminnen, idag och i framtiden.

Hjärnfonden x Cykelkraft

Cykelkraft är en ledande aktör inom cykelbranschen i Sverige och arbetar för att främja cykling som en hållbar och hälsosam transportmetod. Företaget har ett starkt engagemang för att öka cykelanvändningen bland svenskar i alla åldrar och arbetar aktivt för att skapa en cykelvänlig kultur. Hjärnfonden, som arbetar för att finansiera forskning kring hjärnans sjukdomar och för en bättre hjärnhälsa, stödjer kampanjen genom att tillhandahålla vetenskapligt förankrad kunskap om hur cykling och fysisk aktivitet påverkar hjärnan. Studier visar att pulshöjande aktiviteter som cykling kan förbättra kognitiva funktioner, minska stress och förbättra den psykiska hälsan.

Yvonne Forsell, forskare och professor vid Karolinska Institutet, betonar vikten av cykling:

– Precis som all fysisk träning har cykling positiva effekter på hjärnan liksom på resten av kroppen. Den mest positiva effekten på hjärnan handlar om att vi ökar toleransen för stress.

Cykelminnet

Barn cyklar allt mindre

Statistik visar att barns cyklande har minskat drastiskt de senaste åren. Enligt Trafikanalys rapport cyklar barn i åldern 6–14 år idag 42 procent kortare sträcka nu jämfört med mitten av 1990-talet. För ungdomar och unga vuxna i åldern 15–24 år är minskningen ännu större, med en 46-procentig nedgång.

Den minskade cyklingen bland barn och unga är oroande med tanke på de många fördelar som cykling medför. Genom att cykla regelbundet kan barn och unga förbättra sin sömn, prestation i skolan, fysisk hälsa och mentala välmående.

Fler bör välja cykeln

Genom kampanjen Cykelminnet hoppas Hjärnfonden och Cykelkraft att fler ska välja cykeln som transportmedel och motionsform. Vuxna, liksom barn och unga, kan dra stor nytta av cyklingens hälsofördelar, såsom ökad kondition, minskad stress och förbättrad sömn. För äldre kan cykling, liksom andra träningsformer, bidra till att fördröja debut av demens och minska stillasittandet.

För mer information om Cykelminnet och hur du kan bidra till att öka cyklandet i Sverige, besök kampanjsajten för Cykelminnet. Där hittar du tips, inspiration och vetenskapliga artiklar om hur cykling kan förbättra både din fysiska och mentala hälsa.

Tillsammans kan vi skapa fler oförglömliga cykelminnen och bidra till en hälsosammare framtid!

 

Källor

Relaterat

En bild på en lastbild från företaget Ohlssons

Ohlssons – en av Hjärnfondens mest lojala företagsgivare

Varje år sedan 2018 har Ohlssons skänkt årets julgåva till Hjärnfonden. Här berättar de om grunden till sitt engagemang.

Jonas äventyrar för psykisk hälsa

Jonas Böhlmark, 32, har under de senaste elva månaderna paddlat SUP från Narvik till Skottland. Han gör det för att öka kunskapen om psykisk ohälsa och minska stigmatiseringen kring bipolär sjukdom, som han själv lever med.
En pressbild från Göteborgsvarvet med fyra personer som springer in i mål.

Spring Göteborgsvarvet för hjärnforskningen

Den 18 maj är det dags för Göteborgsvarvet 2024. Hjärnfonden är en av sex officiella organisationer som du kan välja att springa för och samtidigt stötta till hjärnforskningen. Anmäl dig senast 30 april.
Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
Företaget Fondo deltar i Hjärnsteget

Fondo x Hjärnsteget

För företaget Fondo är det viktigt att ta hand om de anställdas psykiska och fysiska hälsa. De ser personalen som sin absolut viktigaste tillgång och friskvård som en investering för framtiden. Genom att delta i Hjärnsteget bidrar Fondo både till förbättrad personalhälsa och till viktiga framsteg för hjärnforskningen.

Hjärnstegets spännande resa 2021

Det känns oerhört roligt att få berätta att Hjärnsteget 2021 blev en succé, större än vi kunnat ana. Detta tack vare alla som promenerat, sprungit och rullat tillsammans med oss i dessa virtuella lopp.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta