Hjärnfonden
Ge en gåva

Lästid: 1 minut

Vårdens utveckling vid Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar

Den 16 oktober arrangerar Stiftelsen Solstickan ett symposium i samarbete med Karolinska Institutet och 2023 års Solstickepristagare, professor Bengt Winblad. Temat för symposiet är Vårdens utveckling vid Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar.

Ett kollage med en sjukskötare som sitter på en tändsticksask mot grön bakgrund.

Hjärnfonden deltar i en programpunkt under dagen tillsammans med Alzheimerfonden, Alzheimer Life och Demensförbundet. Hjärnfondens Forsknings- och Samhällschef Joakim Ramsberg, som också är anknuten forskare vid Institutionen för neurobiologi, omvårdnad och samhälle, kommer att diskutera vad stiftelser och föreningar kan bidra med och vilka förändringar i Alzheimervården vi vill se.

Datum och tid: Onsdag 16 oktober 2024 kl 08:30 – 17:00

Plats: Svenska Läkaresällskapet, Klara Östra Kyrkogata 10, Stockholm

Arrangör: Stiftelsen Solstickan i samarbete med Karolinska Institutet och 2023 års Solstickepristagare, professor Bengt Winblad

Anmälan: Anmälan till gunilla.johansson@ki.se
Kostnadsfritt deltagande men föranmälan krävs. Begränsat antal platser, ”först till kvarn” gäller.
Det bjuds på lunch och fika. Vänligen meddela eventuella kostrestriktioner.

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev, godkänner du samtidigt vår integritetspolicy.

Emelie Bäckelin, vetenskaplig redaktör och skribent på Hjärnfonden

Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Emelie Bäckelin är vetenskapsjournalist och har en Masterexamen i Molekylärbiologi med fördjupning i medicinsk biologi samt en examen som Leg. Biomedicinsk analytiker.
Läs mer om Emelie Bäckelin

Relaterat

Porträtt på Kaj Blennow

Nyfödda har höga nivåer av alzheimermarkör

Ett protein som används för att upptäcka Alzheimers sjukdom visar sig vara naturligt förhöjt hos nyfödda barn. Det kan förändra hur vi förstår hjärnans utveckling – och ge nya ledtrådar till framtida behandlingar.

Snabbspåret till alzheimerdiagnos

På Karolinska Universitetssjukhuset i Solna finns en unik plats där ny forskning snabbt blir till konkret vård. Här möter patienter med tidiga symtom på demenssjukdom ett team som arbetar med snabbspår för minnesutredning, livsstilsförändringar och vetenskap i världsklass.

Nya vägar till behandling av hjärnsjukdomar

Fabio Begnini forskar på proteinet TREK-1 för att utveckla nya behandlingar mot hjärnsjukdomar som depression, migrän och smärta. Med stöd från Hjärnfonden använder han innovativa metoder för att ta fram träffsäkra läkemedel.

Samhällets dolda kris: Hjärnans diagnoser kostar Sverige 295 miljarder per år

Fyra miljoner svenskar lever med en hjärndiagnos – till en samhällskostnad på närmare 300 miljarder kronor årligen. Ny rapport från Hjärnfonden och Lumell Associates belyser sjukdomsbörda, lidande och ekonomiska konsekvenser.

Han forskar på ny behandling mot Alzheimer

Pontus Plavén Sigray vid Karolinska Institutet ska, med stöd från Hjärnfonden, studera om läkemedlet rapamycin kan bromsa Alzheimergenom att aktivera hjärnans reningssystem och minska skadliga proteinansamlingar.
Professor Lars Lannfelt i sitt laboratorium, vars forskning ligger till grund för alzheimerläkemedlet Leqembi (lecanemab), nyligen godkänt av EU. Upptäck mer om hur monoklonala antikroppar kan bromsa Alzheimers sjukdom.

EU godkänner alzheimerläkemedel

EU- kommissionen godkänner alzheimerläkemedlet Leqembi (lecanemab).
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta