Hjärnfonden
Ge en gåva

Text: Sofia Ström Bernad

Skribent

Kategori: ALS

Lästid: 2 minuter

Cellernas energiomsättning kan ge svar om ALS

Vid ALS bryts motoriska nervceller och muskler ner, men orsaken är ännu oklar. Nils Dennhag ska, med stöd från Hjärnfonden, undersöka hur störningar i cellernas energiomsättning påverkar sjukdomens förlopp.

Forskare vid Stockholms universitet och Karolinska Institutet undersöker hur störd energiomsättning i cellerna bidrar till utvecklingen av ALS. En av dem är Nils Dennhag vid Stockholms universitet. Han får postdoc-finansiering från Hjärnfonden för att med hjälp av zebrafiskmodeller och cellstudier försöka hitta nya behandlingsmöjligheter.

Berätta om ditt forskningsområde - vad vill du undersöka och varför är det viktigt?

– Jag forskar kring den dödliga sjukdomen ALS som främst drabbar hjärnan och nervsystemet. Nya forskningsrön visar att mitokondrierna, cellens energifabrik, i stor utsträckning fungerar felaktigt i sjukdomen nästan oavsett vilken mutation som ligger bakom den.

– Min forskning fokuserar på mitokondriernas roll i insjuknandet i ALS, inte bara i nervsystemet, utan också i omkringliggande vävnad så som olika muskelgrupper. Vi tror att ALS är en systematisk sjukdom, alltså en sjukdom som påverkar hela kroppen eller flera organsystem snarare än att vara begränsad till det centrala nervsystemet. Det gör det viktigt att också undersöka andra vävnader för att se hur de kommunicerar med nervsystemet och hur sjukdomen initieras.

Hur kan din forskning bidra till nya behandlingar eller ökad förståelse för hjärnans sjukdomar?

– Om vi kan påvisa energibrist i nervsystemet samt vävnad som kommunicerar kontinuerligt med nervsystemet, före symptomatiska stadier, kan vi förhoppningsvis bevisa att mitokondrierna har en betydande roll även i insjuknandet i ALS. Om så är fallet, hoppas vi kunna dechiffrera mekanismerna som leder till sjukdom, och på så sätt kunna identifiera nya behandlingsmål.

Hur kommer det sig att du fastnade för hjärnforskning och just ALS?

– Då jag länge jobbat med muskelgrupper som visat sig vara resistenta mot andra typer av sjukdomar kändes det naturligt att också börja jobba med och fokusera på nervsystemet, som styr musklerna. När jag hittade till Eva Hedlunds grupp vid Stockholms universitet kändes det helt rätt.

Vad är din drivkraft som forskare?

– Framför allt en stor nyfikenhet och envishet, men också målmedvetenhet. Det finns så många sjukdomar och patientgrupper som fortsatt inte får den uppmärksamhet som de förtjänar, där vill jag hjälpa till så gott jag kan.

Vad betyder Hjärnfondens bidrag för dig och din forskning?

– Bidraget ger mig en känsla av trygghet att kunna fortsätta min forskning under de kommande åren för att göra ett så bra jobb som möjligt. Man känner ett ansvar när man fått denna chans, något jag vill ta vara på nu, men även genom att fortsätta utvecklas som forskare och förhoppningsvis som forskningsledare i framtiden.

Vad vill du att Hjärnfondens givare ska veta om ditt arbete och varför är deras fortsatta stöd är så viktigt?

– Utan stöd från allmänheten, fonder och andra anslagsgivare så stannar utvecklingen av ny kunskap av. De pengar som givare skänker är otroligt viktiga för framtidens patienter, då de faktiskt kan bidra direkt till ny information som leder till nya upptäckter och läkemedel.

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Sofia Ström Bernad

Skribent

Sofia Ström Bernad är journalist och kommunikatör med inriktning på forskning. Hon har bland annat läst journalistik och media och kommunikation vid Stockholms universitet.
Läs mer om Sofia Ström Bernad

Relaterat

Karin Forsberg neurolog och forskare vid institutionen för klinisk vetenskap, Umeå universitet

“Vi är på väg att förändra framtiden för ALS-patienter”

Neurologen och forskaren Karin Forsberg vid Umeå universitet får stöd från Hjärnfonden för att fördjupa förståelsen av ALS. Inom tio år hoppas hon att forskningen har nått stora genombrott och att nya efterlängtade behandlingar kan nå patienterna.

Nya ALS-läkemedel tar form – ett resultat av intensiv forskning

Det nya läkemedlet Tofersen tycks fungera bra på många patienter med den typ av ALS som beror på en mutation i genen SOD1. Nu forskas det febrilt för att även ta fram en förebyggande behandling samt fler nya läkemedel för andra ALS-alstrande gener. Hjärnfonden finansierar en del av forskningen.

ALS-mardrömmen vände tack vare forskningen

Niklas, 36 år, fick sina första symtom på ALS våren 2020. En sjukdom som tidigare hade drabbat hans far och farfar. Fyra år senare lever han, tack vare en studie, med hopp om framtiden.
Petra fick diagnosen ALS

ALS-sjuka Petra: ”Jag tänker mycket på att det faktiskt kan ske mirakel”

Läkarnas besked var det som Petra Sedlinger, 58, fruktat allra mest – ALS. Även om hon hade haft det på känn efter månader av googlande.
Oscar Fernandez-Capetillo, professor på institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet.

I dag går det inte att stoppa ALS, men lovande hjärnforskning pågår

Vid ALS bryts nerver som styr muskler ner, vilket gör att patienterna blir alltmer förlamade. De flesta dör några få år efter diagnos, ofta till följd av andningssvikt. Här berättar professor Oscar Fernandez-Capetillo om behovet av framsteg inom ALS-forskningen.
Eva Hedlund, professor i neurokemi, forskar om ALS vid Stockholms universitet. Foto: Sören Andersson

ALS-forskning i framkant ger hopp för framtiden

Forskningen kring den obotliga sjukdomen ALS har tagit jättekliv de senaste åren. På Stockholms universitet forskar man på olika typer av nervceller, för att bättre förstå hur ALS uppkommer.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta