Hjärnfonden
Ge en gåva

Text: Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Lästid: 3 minuter

Med AI och superdatorer i jakten på framtidens hjärnläkemedel

Hur designar man ett läkemedel innan det finns? Forskaren Jens Carlsson vid Uppsala universitet har fått Hjärnfondens forskningsbidrag för sin banbrytande studie av receptorn TAAR1 – ett nytt och hett spår i kampen mot Parkinsons sjukdom och schizofreni.

Foto: Mikael Wallerstedt

Många läkemedel mot hjärnans sjukdomar är resultat av slumpen – tester av tusentals molekyler tills något verkar fungera. Jens Carlsson och hans forskargrupp arbetar i stället med avancerad molekylär design. Med hjälp av AI och superdatorer söker de fram och optimerar nya substanser redan innan de existerar fysiskt.

– Vi vill hitta nya startpunkter för läkemedelsutveckling och göra det på ett mer effektivt och målinriktat sätt än traditionella metoder, säger Jens Carlsson.

Han är beräkningskemist, ett område som länge varit i bakgrunden i den medicinska forskningen. Men det håller snabbt på att förändras. I projektet som stöds av Hjärnfonden fokuserar Carlsson på receptorn TAAR1 – ett protein i hjärnans cellmembran som reglerar dopaminsystemet och därmed har stor betydelse vid tillstånd som schizofreni och Parkinsons sjukdom.

Vad är en receptor?

På ytan av hjärnans celler finns det molekylära strukturer som kallas receptorer. De fungerar som mottagare i kroppens kommunikationssystem: när ett specifikt signalämne – en “nyckel” – binder till sin receptor – “nyckelhålet” – aktiveras en process inne i cellen. Vissa signalämnen öppnar en process, andra stänger den. Nervsystemet fungerar som ett avancerat nätverk där signaler slussas fram i precisa mönster, och det är receptorerna som styr trafiken.

Forskning om dessa receptorer har varit avgörande för förståelsen av hjärnans funktion – och har lett till flera viktiga läkemedel. Ett historiskt genombrott var upptäckten av signalämnet dopamins roll i hjärnan och utvecklingen av läkemedel för Parkinsons sjukdom. Men de behandlingar som finns har begränsningar, bland annat svåra biverkningar och minskad effekt över tid. Därför är behovet av nya strategier stort.

I Jens forskning har man nu, med hjälp av AI, lyckats modellera hur TAAR1 ser ut – nyckelhålet är kartlagt. Nästa steg är att hitta rätt nyckel. Tack vare superdatorer kan forskargruppen söka igenom miljardtals tänkbara molekyler för att hitta de som passar – och därmed har potential att bli framtidens läkemedel.

Ett forskningsfält i snabb rörelse

TAAR1 har länge varit en okänd del av hjärnans signalsystem. Men med hjälp av AI-baserade modeller kan forskargruppen nu designa molekyler som binder till den – och antingen aktiverar eller blockerar den.

– Vi arbetar i två parallella spår. Det ena handlar om att screena miljardtals molekyler och hitta de som kan aktivera TAAR1, något som kan vara intressant vid schizofreni. Det andra fokuserar på att hitta de molekyler som blockerar receptorn, vilket kan öppna nya vägar vid Parkinsons sjukdom, säger Jens Carlsson.

Flera av molekylerna har nyligen testats i djurförsök med lovande resultat.

Jens Carlsson tillsammans med doktoranden Alejandro Díaz-Holguín (till vänster) som arbetar i TAAR-1 projektet. Foto: Phong Lam

Ett multidisciplinärt samarbete

Forskningsprojektet är ett exempel på hur dagens mest avancerade läkemedelsforskning kräver samarbete mellan olika discipliner. Carlssons grupp står för beräkningarna och designen, medan samarbetspartners inom farmakologi och neurovetenskap utför de experimentella testerna.

– Det är bara tillsammans vi kan driva forskningen framåt. AI kan ge oss nya insikter, men det är först när vi kombinerar det med experimentella metoder som det blir riktigt kraftfullt.

Forskning med lång horisont – och stor potential

Att ta fram ett nytt läkemedel är en lång process. Även om Jens Carlssons projekt ger resultat, återstår många steg innan en färdig behandling finns tillgänglig.

Men grunden är lagd – och möjligheterna är stora. Med teknik som gör det möjligt att förutsäga vilka molekyler som fungerar, kan framtidens läkemedel tas fram snabbare, med högre träffsäkerhet och färre biverkningar.

– Jag drivs av att lösa svåra problem. Att göra det som andra tror är omöjligt, säger Jens Carlsson. Det är frustrerande när vi inte lyckas – men när vi hittar något som fungerar är det värt allt arbete.

Hjärnfonden gör forskningen möjlig

Genom Hjärnfondens forskningsbidrag får Jens Carlsson möjlighet att driva sitt projekt vidare. Det är ett exempel på den typ av forskning som Hjärnfonden vill möjliggöra – där ny teknik och djup expertis kombineras för att skapa verklig förändring.

– Att få stöd från Hjärnfonden är ett erkännande, säger Jens Carlsson. Det visar att våra metoder, även om de fortfarande är under utveckling, kan bidra till verkliga framsteg i kampen mot hjärnans sjukdomar.

Emelie Bäckelin, vetenskaplig redaktör och skribent på Hjärnfonden

Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Emelie Bäckelin är vetenskapsjournalist och har en Masterexamen i Molekylärbiologi med fördjupning i medicinsk biologi samt en examen som Leg. Biomedicinsk analytiker.
Läs mer om Emelie Bäckelin

Relaterat

“Ett bättre liv är möjligt”

Efter att Patrik fått läkemedlet i en lovande schizofrenistudie märkte han en stor effekt – livet började återvända. Men studien riskerar att köra fast och Patrik får inga fler doser.

Lovande läkemedel mot schizofreni har fastnat på studienivå

Patienter rapporterar att de fått sina liv tillbaka, ändå har en lovande psykosstudie stött på problem. Fler deltagare krävs för att den ska kunna avslutas och resultaten komma till användning.

Nya vägar till behandling av hjärnsjukdomar

Fabio Begnini forskar på proteinet TREK-1 för att utveckla nya behandlingar mot hjärnsjukdomar som depression, migrän och smärta. Med stöd från Hjärnfonden använder han innovativa metoder för att ta fram träffsäkra läkemedel.

Målsökande läkemedel kan bromsa Alzheimer och Parkinson

Varje år drabbas miljontals av sjukdomar som Alzheimer och Parkinson, där nervceller i hjärnan bryts ner. Nu utvecklar forskare målsökande läkemedel som kan hjälpa kroppen att bromsa sjukdomsförloppet.
Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet

Går det att reparera en hjärna med Parkinson?

I samband med Internationella Parkinsondagen berättar professor Malin Parmar om sitt arbete med stamcellsbehandlingar mot Parkinson. Det kan även få betydelse i kampen mot bland annat Alzheimer, stroke och ALS.

Kan samma molekyl göra nytta vid helt olika psykiska sjukdomar?

Signalsubstansen dopamin spelar en viktig roll vid allt från depression till schizofreni. Därför tror professor Elias Eriksson att en så kallad dopaminstabiliserare kan bli morgondagens behandling för vitt skilda diagnoser. Här berättar han mer.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta