Text: Emelie Bäckelin
Vetenskaplig redaktör och skribent
Foto: Privat
Kategori: Forskning finansierad av Hjärnfonden, MS
Lästid: 2 minuter
Med nya verktyg vill Jesse Huang förbättra vår förståelse för MS
Multipel skleros (MS) är en sjukdom som påverkar både hjärnan och immunsystemet – men exakt hur och varför den uppstår är ännu inte helt klarlagt. Med hjälp av ny teknologi vill forskaren Jesse Huang vid Karolinska Institutet förändra det.

Jesse Huang är en av de forskare som 2024 tilldelats Hjärnfondens postdoktorala anställningsstöd. Hans forskning fokuserar på att utveckla mer träffsäkra sätt att mäta och förstå MS, en komplex neurologisk sjukdom som drabbar omkring 20 000 personer i Sverige.
– Vi använder känsliga tekniker för att kartlägga MS-biologi i blod och andra kroppsvätskor, berättar Jesse. Genom att skapa mer precisa kartläggningar av sjukdomens aktivitet hoppas vi förbättra både diagnos och prognos, men också förstå varför sjukdomen beter sig olika hos olika personer.
Multipel Skleros
Multipel skleros (MS) är en kronisk sjukdom i hjärnan och ryggmärgen där immunförsvaret orsakar inflammation och ärr i nervvävnaden. Sjukdomen drabbar omkring 20 000 svenskar, varav 70 procent är kvinnor. Vanliga symtom är trötthet, balanssvårigheter och känselrubbningar. MS går inte att bota, men det finns läkemedel som kan bromsa sjukdomens utveckling.
Vill förbättra diagnostik och behandling
Trots att det finns behandlingar som kan bromsa sjukdomsutvecklingen hos vissa patienter, saknas fortfarande verktyg som kan förutsäga hur MS kommer att utvecklas hos individen. Här kan Jesses forskning spela en avgörande roll.
– Genom att bättre kunna mäta sjukdomsaktivitet får vi insikter i varför MS uppstår och hur den samverkar med faktorer som rökning eller infektioner. Den kunskapen är central för att både förbättra dagens behandlingsstrategier och identifiera nya vägar framåt, förklarar han.
Ett forskingsval med både intellektuell och mänsklig drivkraft
För Jesse Huang är MS-forskning både en vetenskaplig utmaning och ett sätt att göra konkret skillnad för patienter.
– Det är en sjukdom som påverkar livskvaliteten mycket, och där bättre verktyg kan göra stor skillnad i vården. Jag fascineras också av komplexiteten i samspelet mellan hjärnan och immunförsvaret.
Hjärnfondens stod - avgörande för fortsatt forskning
Det postdoktorala stödet från Hjärnfonden innebär att Jesse kan fortsätta sitt arbete vid Karolinska Institutet – med fullt fokus på att ta forskningen vidare.
– Det här stödet betyder mycket. Det ger oss möjlighet att hålla hög vetenskaplig kvalitet och verkligen satsa på de frågor som kan leda till praktiska förbättringar i vården, säger han.
Ett tack till givarna - och ett löfte
Jesse avslutar med att rikta ett varmt tack till alla som stödjer Hjärnfondens arbete.
– Jag vill att givarna ska veta att deras bidrag möjliggör forskning som kan göra verklig skillnad. Det är ett stort förtroende att få – och jag är fast besluten att förvalta det på bästa sätt.
Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev
Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.
När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev, godkänner du samtidigt vår integritetspolicy.

Emelie Bäckelin
Vetenskaplig redaktör och skribent